Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peljesac i Mostar - 10 pytań

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
blubaj
Croentuzjasta
Peljesac i Mostar - 10 pytań

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 08.08.2009 08:12

Witam :)
Przepraszam, ze masę pytań. To nie lenistwo lecz brak czasu. Decyzja o wyjeździe zapadła dość spontanicznie i szybko, nie miałem czasu wszystkiego przemyśleć, a musiałem szybko wybrać jakiś cel. Wczoraj udało mi się przejrzeć kilka relacji i zgromadzić troszkę informacji o Pelesacu ale to wciąż mało i nurtują mnie jeszcze w/w pytania na które z pewnością już nie znajdę czasu.
plz help :oops:

tak więc wybieram się w okolice półwyspu Peljesac. Prawdopodobnie pojadę do Cro tak jak w zeszłym roku drogą 86.

1. czy ktoś może określić na jakim odcinku zaczynają się kłopoty z dziurami? ponoć bliżej granicy ze Słowenią ale miło byłoby znać nazwę jakiejś miejscowości gdzie warto zacząć uważać bo standardowo będę tam w nocy.

2. Jadę autostradą do Splitu. Rok temu zjeżdżałem chyba w Dugopolje na drogę biegnącą wybrzeżem ale może warto pociągnąć dalej?
Docelowo myślę o Trpanj lub Orebic i nie będę przeprawiał się z Ploce promem. na forum znalazłem taką drogę (oczywiście pociągnę dalej przez Ston): http://tiny.pl/hhpvz
Czy to dobry wariant? Zjeżdżać na Split i wybrzeże czy może dopiero dalej na Sestanovac i tu przez Górną Brelę? Czy może jechać jak prowadzi droga na mapce z forum?

3. Czy między Trpanj, a Orebicem poruszanie się jest trudne?
tzn czy droga jest dobra i ile zajmuje przejazd? planujemy wypad na Korculę i pobyt w Trpanj (lub Orebic), zastanawiamy się czy bardzo nam to skomplikuje sprawę.

4. gdzie można znaleźć jakieś mapki trasy na Sv. Ilje z okolicy Orebica? jakieś namiary na szlak? ile czasu zajmuje wejście?

5. gdzie znajdę godziny i ceny przepraw z Orebica na Korculę?

6. będąc już na Korculi (bez samochodu) można się dostać do Vela Luka jakimś publicznym środkiem transportu? koszty? i czy warto poświęcać na to czas jeśli na Korculę wybierzemy się raptem na jeden dzień?

7. wspominałem, że zamierzamy zwiedzić Mostar i w związku z tym zastanawiam się również nad dojazdem od strony BiH. niestety decyzja o wyjeździe zapadła w ostatniej chwili i dziś wyjazd, stąd nie mam wiele czasu na zgromadzenie informacji. jesli ktoś wspomógłby mnie jakimś gotowcem tej alternatywnej trasy przez Mostar to będzie mi miło :)

8. równie na gwałt (nie z lenistwa) potrzebna jest mi dobra relacja z Dubrovnika w pigułce którą puszczę na drukarce i zlecę pilotowi w drodze. planujemy poświęcić raczej jeden (może dwa dni) na to miejsce.
było by nam to bardzo pomocne, a ja jeszcze nie spakowany i nie mam już czasu na szukajkę :roll: jeśli ktoś mógłby podrzucić mi link do sprawdzonej relacji...

9. i bardzo mnie interesuje sprawa parkingu. pamiętam, że zaglądając tu od czasu do czasu kiedyś czytałem że kawałek od starówki można znaleźć jakiś parking podziemny po 10 kn - można to jakoś zlokalizować?
ew. jakieś godne polecenia miejsce gdzie zostawić autko?

10. czy ktoś mógłby mi zaznaczyć w google maps gdzie zjechać z wybrzeża by wspiąć się samochodem na Sv.Jure? (rozważam to w drodze powrotnej bo w zeszłym roku nie zaliczyłem)
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 08.08.2009 08:44

Ostatnio edytowano 08.08.2009 08:46 przez jorgus111, łącznie edytowano 1 raz
barracuda3
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) barracuda3 » 08.08.2009 08:45

Witam
2. Ja jechałem do Trpanj. Z autostrady zjechałem na samym końcu (Ravca). Potem można dalej prosto do Metkovic, później Opuzen, Neum, Ston, Trpanj; lub w miejscowości Vrgorac w prawo do Ploce i dalej tak samo. Wg mnie lepsza droda do Metkovic.

3. Trpanj-Orebic max 40 min.
5. Na Korcule z Orebica pływa wiele małych prywatnych łódek, jest linia regularna. Raz na godzinę na pewno coś płynie, wiec nie będzie problemu z czekaniem. Parking koło portu ok 6 kun/godz. Ceny różne ale zawsze w okolicy 12-15 kun za osobę dorosłą, dziecko 10 kun. Nie polecam promu osobowo-samochodowego ponieważ on płynie do portu promowego.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 08.08.2009 08:55

pkt 1 . Nie jakiegoś momentu w którym droga się pogarsza radykalnie - można przyjąć że jest trochę gorsza za miejscowością Kormend.Jeżeli jeździsz po Polskich drogach to ścieżka zupełnie Cię nie zaskoczy. Ona jest rzeczywiście od Chorwackich, Węgierskich ale nie od Polskich . Pozwala jechać 100km poza terenem zabudowanym. Dziury nie są głębokie.
Pkt. 2 Ja zjechałem w Sestanovacu bo miałem do zrobienia Brelę ale wracałem już na Ravca . Jak miałbym jechać jeszcze raz to nie zjeżdżał bym na Ravca tylko zaś przez Makarską Rivierę. czas przejazdu Sestanovac-Podobuće to niespełna 4 godziny - planowałem 2,5.
Pkt3 .Drogi na Peljesaću - dobra nawierzchnia ale kręte i mało miejsc na mijanki. zrobisz tą trasę w 0,5h
Pkt4. nie wiem
Pkt 5.Taxi wodne - koszt 12kn za osobę i pływają non stop . Nie ma co spoglądać na rozkład bo wydaję się że te taxi pływają bez rozklaładu non stop. Ja wracałem po 20.00 ale myślę że jakieś 2 godz. jeszcze pływają
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 08.08.2009 16:15

Dzięki :D fajnie, że można na Was liczyć :)

Drogę przez Knin znam bo o ile dobrze kojarzę jechałem nią w zeszłym roku ze Splitu na Plitvickie i faktycznie krajobraz jest tak zmienny i piękny, że podróż autostradą się nie umywa.

Być może będę tamtędy wracał ponownie bo w tej chwili zależy mi na czasie więc wybiorę autostrady i pociągnę nimi do Ravcy, zgodnie z waszą sugestią.

Jeszcze na koniec, choć wiem że jest o tym sporo na forum, gdzie lepiej lać - Słowacja, Węgry, Słowenia czy może dopiero w Cro gdzieś na OMV przy autostradzie?

PS
jak się prosi po chorwacku o paragon gdy na bramce płacimy kartą?
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 08.08.2009 17:23

zlybanan napisał(a):2. Jadę autostradą do Splitu. Rok temu zjeżdżałem chyba w Dugopolje na drogę biegnącą wybrzeżem ale może warto pociągnąć dalej?Docelowo myślę o Trpanj lub Orebic i nie będę przeprawiał się z Ploce promem. na forum znalazłem taką drogę (oczywiście pociągnę dalej przez Ston): http://tiny.pl/hhpvz
Czy to dobry wariant? Zjeżdżać na Split i wybrzeże czy może dopiero dalej na Sestanovac i tu przez Górną Brelę? Czy może jechać jak prowadzi droga na mapce z forum?

W tej chwili jedziesz autostrada dalej do Ravcy. Potem łacznikiem do Ploce. I tu masz wybór - albo przeprawiasz się promem i jedziesz przez Trpanj do Orebica albo jedziesz lądem z Ploce do Neum, potem do Ston i trasa Ston - Orebicz (ta trasa nie wiedzie przez Trpanj) Wiec się zdecyduj.
Trasa Ston- Orebicz to czas przejazdu ok 50minut. jest to normalna dobra droga tyle że nie zawsze ma pobocza. Jest na niej tylko jeden odcinek długości ok 400m gdzie jedzie się po półce skalnej ale droga jest tu tez dobra i szeroka na 2 samochody, tyle ze przepaść ale i widoki piękne.

Uwaga: na odcinku Mali Ston-Ston przed mostem bardzo czesto stoi policja z radarem

zlybanan napisał(a):3. Czy między Trpanj, a Orebicem poruszanie się jest trudne?tzn czy droga jest dobra i ile zajmuje przejazd? planujemy wypad na Korculę i pobyt w Trpanj (lub Orebic), zastanawiamy się czy bardzo nam to skomplikuje sprawę.

Droga Trpanj - Orebicz jest dobra, od odbicia z trasy Ston Orebic troche węższa i kręta ale tez nie stanowi to żadnego problemu. Czas przejazdu jest w okolicach 20minut a nawet mniej

zlybanan napisał(a):5. gdzie znajdę godziny i ceny przepraw z Orebica na Korculę?

Czy chcesz zabrać na Korczulę samochód? Bo jeżeli chcesz zwiedzić tylko Korczulę to nie ma sensu zabierać samochodu i wtedy płyniesz stateczkiem z portu W Orebiczu do samego starego miasta na Korczuli
Stateczki pływają co 15-30minut jak im się podoba i kosztuja 15 kun/osobę

zlybanan napisał(a):6. będąc już na Korculi (bez samochodu) można się dostać do Vela Luka jakimś publicznym środkiem transportu? koszty? i czy warto poświęcać na to czas jeśli na Korculę wybierzemy się raptem na jeden dzień?

autobusy:
http://www.korcula-croatia.com/bus-time ... roatia.htm

zlybanan napisał(a):7. wspominałem, że zamierzamy zwiedzić Mostar i w związku z tym zastanawiam się również nad dojazdem od strony BiH. niestety decyzja o wyjeździe zapadła w ostatniej chwili i dziś wyjazd, stąd nie mam wiele czasu na zgromadzenie informacji. jesli ktoś wspomógłby mnie jakimś gotowcem tej alternatywnej trasy przez Mostar to będzie mi miło :)

Żeby zwiedzic Mostar z z trasy to trzeba by w nim poszukac noclegu (albo w okolicy) Mostar też całkiem nieźle wygląda wieczorem
Rano to sobie zrobić wodospady kravica i może wyskoczyć do radmliji i Pocitelij po drodze

zbiorczo:
forum/viewtopic.php?t=9758

moja trasa też odbicie z trasy 86, malownicza ale wolna
forum/viewtopic.php?p=103288&highlight=bosanska#103288

zlybanan napisał(a):9. i bardzo mnie interesuje sprawa parkingu. pamiętam, że zaglądając tu od czasu do czasu kiedyś czytałem że kawałek od starówki można znaleźć jakiś parking podziemny po 10 kn - można to jakoś zlokalizować?

Parking podziemny był nawet tańszy: od zjazdu tunelem w dół odbicie w lewo zaraz za tunelem. Możesz też zaparkować koło cmentarza - przynajmniej kidys było za free - jedziesz ze zjazdu główną drogą omijasz stare miasto i po minieciu twierdzy Lovcen skręcasz w ulice Don Frana Bulijca
kroj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroj » 08.08.2009 20:54

zlybanan napisał(a):9. i bardzo mnie interesuje sprawa parkingu. pamiętam, że zaglądając tu od czasu do czasu kiedyś czytałem że kawałek od starówki można znaleźć jakiś parking podziemny po 10 kn - można to jakoś zlokalizować?

Zdecydowanie polecam parking podziemny - auto nie jest nagrzane do czerwoności, gdy wsiadasz po zwiedzaniu!!
translatiff
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) translatiff » 10.08.2009 09:00

co do parkingu podziemnego, to wybierz się we wczesnych godzinach, po 10 możesz raczej zapomnieć o wolnym miejscu :( pozdrawiam
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 10.08.2009 09:17

barracuda3 napisał(a):3. Trpanj-Orebic max 40 min.

Według GoogleMaps - Wskazówki dojazdu samochodem z Trpanj do Orebić, 19,3 km; około 17 min
Alita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alita » 10.08.2009 09:57

Potwierdzam wyższą wypowiedź, mimo że drogi kręte, spokojnie można dojechać w max. 20 min. (chyba że się zatrzymasz na podziwianie widoków :lol: wtedy droga zajmuje więcej czasu :lol:
termoz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) termoz » 20.08.2009 15:13

Ja również ma jedno pytanko odnośnie temperatury wody wokół półwyspu Peljesac. Czy blizej jej do zmarzliny jaka panuje w pobliży Dubrovnika, czy ciepłoty z Makarskiej? Czy jest różnica w temperaturze pomiędzy północnym wybrzeżem (Trpanji) a południowym (Orebic)??
Alita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alita » 20.08.2009 16:46

Nie wiem jaka woda jest w Dubrovniku ani w Makarskiej, w Orebiciu cieplutka! :D
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 22.08.2009 21:23

dzięki wszystkim za wsparcie :)
korzystając też z innych relacji udało się zrealizować kolejne udane wakacje w Cro, a Mostar zostawiłem sobie na inną okazję ;)

co do pytania o temperaturę wody to chyba trudno określić.
nam wydawało się, że woda w Breli była jednak cieplejsza i jakby szybciej łapała temperaturę niż na zwiedzonych tego roku plażach Peljesaca ale to czasem zależało od dnia. zaznaczyć jednak muszę, że cały urok tego regionu polega na tym, że mając jakiś środek transportu można codziennie plażować się w innym miejscu, a każde z nich potrafi zachwycić.
plaża w Orebicu najbardziej chyba przypomina te z rejonu Makarskiej gdzie sporo ludzi wkoło i jest dość głośno. W innych rejonach półwyspu można znaleźć bardziej ustronne miejsca i przyznam, że choć nie przeszkadza mi atmosfera wśród gromady plażowiczów to taki wypoczynek dawał prawdziwe ukojenie :)

pozdrawiam

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone