Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peljesac-gdzie??

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PITER74
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) PITER74 » 23.06.2006 19:16

A Zuljana?
bogjan
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogjan » 23.06.2006 20:59

PITER74 napisał(a):A Zuljana?

Piotrek 22 moim zdaniem ma rację.Nie zmienisz realiów wymieniając kolejne miejscowości.Jedynie tylko Orebic oferuje zorganizowane wieczorne atrakcje.Reszta to jednak małe mieścinki,albo wioski, nastawione raczej na turystów o niewielkich potrzebach co do życia nocnego.Radzę poszukać w innym rejonie
Janusz
Anusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anusia » 23.06.2006 21:39

To ja juz nie wiem jak jest z tym Orebicem. Jedni piszą że jest tam gdzie wyjść i że w sezonie (lipiec, sierpień) jest dużo ludzi, an inni że to spokojna mieścina. Nie wiem co o tym myśleć, bo planowałam tam spędzić wakacje. Nie lubie miejsc zbyt zatłoczonych i gwarnych, ale jak się troche dzieje to nie zaszkodzi. Zwłaszcza lubię przejść sie wieczorkiem nadmorską promenadą, gdzie są rózne kawiarenki. Czy będe miała możliwość w Orebicu?? czy może lepiej wybrac inne miejsce. a może potraficie porówniac Orebić do jakiegoś nadmorskiego miasteczka w Polsce, np. jak Karwia czy może raczej jak Władysławowo??
bogjan
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogjan » 23.06.2006 22:50

[quote="Anusia"]To ja juz nie wiem jak jest z tym Orebicem.
:) Tak to już jest z subiektywnymi ocenami.Co zaś do samego Orebića,miasteczko w sezonie mocno ludne,bo na dość wąskim obszarze/" 300-500 m.za plecami masz spore górki"/kiszka rozciągnięta w mojej ocenie na długości ok.1,5 km.Milutka promenada nadmorska i równolegle do niej, miejski deptak-główna ulica miasta i właśnie wdłuż niego rozmieszczone są bary,kafejki,puby wszelkiej maści najobficiej.Nie ma mowy o sennej niemrawości.Wszystko tętni radością,życiem i uciechami,jednak w wymiarze proporcjonalnym do wielkości samego miasteczka.Mnie akurat wkurzał conocny łomot z dwu pobliskich dyskotek na otwartym powietrzu,ale jeden z moich adwersarzy zupełnie tego nie znalazł.Porównania z naszym wybrzeżem są trudne.To całkiem inna atmosfera,inni ludzie,inne potrzeby i możliwości.Tu jest gorąco i ono wyzwala pozytywne fluidy.Ludzie cieszyć chcą się wszędzie,ale tu są znacznie lepsze warunki do uciech.Nie opieraj sie wyłącznie na opiniach z forum bo może spotkac Cię rozczarowanie.Jeśli masz dostatecznie kasy i duże potrzeby zabawowe,to cały Peljesać raczej bym odradzał.
Janusz
Anusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anusia » 24.06.2006 09:25

hehe, z tą kasa to bym chciała :) a tak poważnie to po prostu lubię mieć wszystko zaplanowane i nie lubię czuć się rozcarowana, stąd moje pytanie o porównanie. A że dla jednych ok, a dla innych za ciche to rozumiem. A co do rozrywek, to chyba nie jstm aż tak wymagająca. Wystarczy mi, że nie będe skazana przez cały pobyt na ta sama knajpę i że nie będzie sennej atmosfery.
bogjan
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogjan » 24.06.2006 09:55

Anusia napisał(a):Wystarczy mi, że nie będe skazana przez cały pobyt na ta sama knajpę i że nie będzie sennej atmosfery.
:D :D :D
Jestem pewien,że Orebić zaspokoi Twoje potrzeby z duuużą nawiązką.Tam jest cudownie i prawie wszystko,czego dusza zapragnie w zasiegu reki.
Powodzenia :)
Janusz
Anusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anusia » 24.06.2006 12:46

Dzięki :)
ilusil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ilusil » 24.06.2006 16:16

tez wlasnie intensywnie mysle nad orebicem 8)
Moze ktos mi powie jak mozna z orebica dostac sie do splitu, i jak dlugo to zajmie i kosztuje??
Z gory dziekuje :D
bogjan
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogjan » 24.06.2006 16:47

ilusil napisał(a):tez wlasnie intensywnie mysle nad orebicem 8)
Moze ktos mi powie jak mozna z orebica dostac sie do splitu, i jak dlugo to zajmie i kosztuje??
Z gory dziekuje :D

Jakim środkiem transportu?
bogjan
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogjan » 24.06.2006 16:55

Własnym autkiem są dwie możliwości.Albo naokoło,przez cały pólwysep do Stonu i dalej na północ już Jadranką.Kilometry zlicz sobie z mapy,wylicz czas przy śreniej w sezonie 45-50 km/godz.Druga możliwość,może nie szybsza,za to atrakcyjniejsza: z Orebića do Trpani,potem prom do Ploce i dalej Jadranką.Promy dość częste.W archiwum są nawet rozkłady,trzeba pokopać. :)
Janusz
ilusil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ilusil » 24.06.2006 18:10

niestety nie wlasnym autkiem, do chorwacji lecimy :?
dlatego szukamy alternatywnych srodkow komunikacji.. prom wychodzi jednak tez za drogo, chodzilo o autobusik jakis, alias autokar 8)
ilusil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ilusil » 24.06.2006 18:12

a wlasnie, moze ktos kto byl jest w stanie powiedziec
Jakiej przejrzystosci woda jest w Orebicu?
bo sie obawiam,ze skoro to nie takie zupełnie otwarte morze, to troche gorzej z ta przejrzystoscia moze byc :D
ilusil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ilusil » 24.06.2006 19:05

sama juz sobie odpowiedziałam
forum/viewtopic.php?t=10859&highlight=korczula
ale moze ktos ma zdjecia z orebica, korczuli?
ilusil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ilusil » 25.06.2006 13:38

znalazłam bardzo dobre ceny apartamentow na Peljesac, ale nie w samym Orebic
podaje linka http://www.croatia1.com/accommodation-en.htm
i ten tez jest bardzo dobry
http://www.hr/wwwhr/tour/accomm/south/p ... ex.hr.html
:D
kim
Odkrywca
Orebić - opinia laika

Nieprzeczytany postnapisał(a) kim » 25.06.2006 22:10

Witajcie,
po wzglednie długim studiowaniu postów na tym zacnym forum, przy załozeniu, że okolice pierszego wypadu do Cro. muszą być w okolicach Dubrovnika, zdecydowaliśmy się na Orebić. In+-miejsce: możliwość zwiedzenia leżących w zasięgu autka "perełek", ceny: mimo baaaaaardzo późnej decyzji o wyjeździe po lekkim wysiłku (internet) udało się znaleźć miejsce w samym Orebiću za jedyne 330 ojro za 3 osoby (cena względnie niska - ocena indywidualna 8) ). Perspektywa wyjazdu anihiluje wszelkie problemy.....winietki, nocleg (hehe zarezerwowany w Słowenii), karty, żarło, jeżowce i inne smoki 8)
SV. Ilija będzie zdobyta :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Peljesac-gdzie?? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone