Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peljesac - co polecicie

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Peljesac - co polecicie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 26.02.2012 19:48

Tak, wracamy do Cro!!! Dość obijania się po świecie, zapadła decyzja w sierpniu jedziemy do Chorwacji. Miejsce planowane - Peljesac, a dlaczego, bo tam nigdy nie byliśmy.
Planujemy wyjazd w 4 osoby- rodzinka, jakoś się zebraliśmy i tu wielka prośba i pytanie do wszystkich Cro co są w temacie. Gdzie szukać kwater. Potrzebujemy 2 i 2 oddzielne apartamenty czy coś w tym rodzaju. Głównie chodzi nam o miejscowość, podstawowa sprawa to fajna plaża w pobliżu, w miarę blisko morza i jasne, ładna okolica.

Bardzo proszę o poradę gdzie szukać kwater, a może coś szczególnie polecicie.

Serdecznie pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :lol:
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 26.02.2012 21:06

My akurat stacjonowaliśmy w Orebicu,ale cały Peljesac jest wart zobaczenia.
Był to 2008 rok.Bardzo miło wspominamy te wakację,kiedyś wrócimy na ten półwysep.Jeśli sierpień to radzę coś rezerwować,my jechaliśmy w ciemno,ale to był początek lipca.
Fajnie bo blisko Korcula.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 27.02.2012 11:07

Gdybyś mógł coś dokładniej powiedzieć o samym Orebicu. Czy warto szukać kwater w tym mieście, czy jest tłoczno, i jakie plaże. Też przyglądam sie w internecie temu miejscu, ale nie mam do tego własnego odniesienia.

Proszę o radę, pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 27.02.2012 11:20

Grzegorzu, powiem tak: jeśli chcesz się czuć jak w Międzyzdrojach, to Orebić jest wprost wymarzonym miejscem dla Ciebie. Miasto rozciągnięte wzdłuż ulicy Bana Josipa Jelacica, głównym i praktycznie jedynym miejscem wieczornych spacerów jest nadmorska promenada ciągnąca się od portu do plaży Trstenica. Miasto jest szalenie popularne wśród Polaków i Czechów.
Iwona1973
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona1973 » 27.02.2012 11:31

Orebic rzeczywiście jest miejscem dość tłocznym,ale urok tego miejsca nam to wynagrodzi :D
..to może Trpanj - miasteczko mniejsze , ale bardzo urocze
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 27.02.2012 11:55

Twoje warunki :
1) ładna okolica - hmm tak naprawdę każda miejscówka na Peljesacu spełnia te warunki :D
2) fajna plaża w pobliżu , jest wiele takich miejsc na Peljesacu
3) w miarę blisko morza - praktycznie spełniają to wszystkie miejscowości nadbrzeżne na Peljesacu , oczywiście im większe miasteczko to można trafić na miejscówkę trochę oddaloną od linii brzegowej

O półwyspie jest tyle napisane na forum , wystarczy poszperać :wink:
Orebić to największa miejscowość , ma swoich entuzjastów , jak dla mnie za tłoczne .
Druga w kolejności zaludnienia miejscowość nad morzem to Trpaj , wg. mnie znacznie bardziej kameralna .
Praktycznie rzecz biorąc szukając o tej porze miejscówki to właściwie możesz coś znaleźć na sierpień tylko w tych dwóch miejscowościach , może jeszcze w Żuljanie , Kuciste( to jakby przedmieście Orebica) czy Trseniku , pozostałe topowe miejscówki na półwyspie mają na tyle ograniczoną podaż apartamentów ze rezerwuje się je na sierpień już w grudniu lub styczniu chyba ze będziesz miał szczęście i ktoś w międzyczasie zrezygnuje .
Nie polecam tylko miejscowości Drace - nad morzem leci droga do Orebica a apartamenty w większości położone wzdłuż niej .
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 27.02.2012 12:24

Myślę że w sierpniu może być tłoczno,my byliśmy na początku lipca i mieliśmy problem ze znalezieniem kwatery dla 3 rodzin 3 osobowych.

Plaża-na początku Orebica jest niby piaszczysta dla mnie to brudny żwir,ani razu nie byliśmy na niej.
Pod koniec Orebica w stronę Kuciste blisko hotelu jest kawałek plaży gdzie dno jest piaszczyste,ale ogólnie żwirek i skały.

Promenada,taka sobie ładniejsze widziałem,jeśli ktoś ma dzieci to będą się nudzić,dla dzieci nie ma nic przygotowanego.
Jak my byliśmy chyba do 10 lipca nic się nie działo jeśli chodzi o jakieś widowiska,wieczorki taneczne itp.
Fakt,często słychać język polski i czeski,
ale za to krajobrazy przepiękne widokowo.

Na pewno warto pojechać aby zobaczyć samemu.
Duży plus to bliskość Korculi,też warto odwiedzić.
pozdr.
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 28.02.2012 15:43

Jak chcesz spokój i cisze polecam Loviste na końcu półwyspu, urocza miejscowość, cicha i spokojna nawet w sierpniu. Byłem na peljesaczu 4 razy mieszkałem w Kuciste i Orebiczu, Kuciste fajne, spokojne ale od Orebicza do Viganij na plażach są serferzy. Dokładnie od kempingu Perna w Orebiczu do kempingu Antony Boy w Viganij. No i oprócz tego że fajnie jest na Peljesaczu to trzeba pamiętać że jest tam ciut chłodniejsza woda - w dyszy między półwyspem a Korczulą jest spory ruch wody i jest ona chłodniejsza _ Loviste pod tym względem jest lepsze. Jeśli szukasz kwater polecam Orebic Tours ( http://www.orebic-tours.hr/hr.html ) korzystałem z ich pośrednictwa i byłem bardzo zadowolony.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 28.02.2012 17:46

Dziękuję bardzo za informacje. Chyba jednak wybór padnie na Orebic, ja sam wolę spokojniejsze miejsca, ale moja młodzież jest bardziej zainteresowana miejscowością, gdzie wieczorem jest gdzie połazić i nie nudzić sie zbytnio. Uważam, że jest to bardzo rozsądne, tez się w tym aspekcie zgadzam.

I tu pytanie, jeżeli już jestem w temacie Orebica, Może ktoś poleci fajną kwaterę, duży apartament 2+2.
Serdecznie pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 29.02.2012 10:03

Fajny duży apartament z zacienionym i wielkim tarasem wynajmowałem właśnie w Kuciste. Apartament miał 3 pokoje salon i dwie sypialnie, łazienka, kuchnia, fajny taras, figi siegające do tarasu, 50 metórw do morza. http://www.orebic-tours.hr/pl/zakwatero ... 421-c.html - dokładnie ten. Fajny
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 29.02.2012 10:29

O, dobry temat, poobserwuję go sobie. Też wybieram się w tym roku na Peljesac, ale szukam raczej małej, spokojnej miejscowości, od strony "pełnego morza". Na razie na nic interesującego nie trafiłam...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.02.2012 11:09

Magda O. napisał(a):"pełnego morza"

To nie jest "pełne morze" To jest po prostu morze, w odróżnieniu od tego po drugiej stronie :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.02.2012 11:11

moja młodzież jest bardziej zainteresowana miejscowością, gdzie wieczorem jest gdzie połazić i nie nudzić sie zbytnio

właśnie w Kuciste.

Czy to zagra?
Pozdrav.
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 29.02.2012 12:19

Bocian napisał(a):
Magda O. napisał(a):"pełnego morza"

To nie jest "pełne morze" To jest po prostu morze, w odróżnieniu od tego po drugiej stronie :D

i o to własnie tak mniej więcej chodzi ;)
daw2309
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) daw2309 » 02.03.2012 10:11

Witam... Byliśmy w Orebic w 2010 r. Mieszkaliśmy w kwaterze znajdującej się 50 m. od plaży. Dom położony jest po lewej stronie (jak wjeżdża się do Orebic), zaraz za apteką, na przeciwko znajduje się restauracja... Dom z typu bliźniaków, jedna część należy do brata, a druga (wtedy jeszcze nie ukończona) do siostry... Właściciele bardzo mili i przyjaźni. Niestety nie pamiętam nazwy, ale spróbuję poszperać w dokumentach i jak coś znajdę to dopiszę...;)
Ale przyznam, że pomimo dalekiej jazdy....okolica jest wspaniała...:)
My w tym roku wybieramy Komarna...
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies