Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peljesac - co polecicie

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.04.2012 08:49

Joan65 napisał(a):
No ja na ten przykład znalazłam tam niejakiego Roberta Makłowicza...fajny gośc :)

Pan Robert był u nas w Borku dwa razy na plaży. Rzeczywiście sympatyczny gość. Chwile pogadaliśmy, pośmialiśmy się. Mówiąc o plaży mam na myśli to miejsce gdzie nagrywał swój program z Pelješca, w Anadingač.
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 02.04.2012 09:31

Bocian napisał(a):
Joan65 napisał(a):
No ja na ten przykład znalazłam tam niejakiego Roberta Makłowicza...fajny gośc :)

Pan Robert był u nas w Borku dwa razy na plaży. Rzeczywiście sympatyczny gość. Chwile pogadaliśmy, pośmialiśmy się. Mówiąc o plaży mam na myśli to miejsce gdzie nagrywał swój program z Pelješca, w Anadingač.

Spotkalismy go w Loviste, Konoba Barsa - my wychodziliśmy z przepysznego obiadu a on witał sie z właścicielem knajpy, który kilka minut wcześniej opowiadał nam o Robercie...ze to jego przyjaciel itp. I tak strzelilismy sobie wspólną fotkę, pogadaliśmy o jedzonku w Barsie - powiedział ze lepiej trafić nie moglismy i rzeczywiście było super (ryby na naszych oczach oprawiane, świeże prosto z morza). W tym roku mysle spotkć Roberta w Potomje, gdzie kupił dom z winnicą :D . No i mamy nadzieję na Dan Borkę sie załapać...w 2010 było świetnie
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.04.2012 09:42

Nie w Potomje kupił :) Nie podaje gdzie , z zasady, po co robić chłopu najazd oglądaczy... I czy tam jest winnica? Kto by jej doglądał? Basen jest :)
Nie to, żebym się czepiał ale Dan Borka ... Świetna impreza, byłem 4 razy, pamiętam czasy jak jeszcze wszystko było za darmo, gospodarze domów w Borku zrzucali się po 50 DM...
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 02.04.2012 10:02

Bocian napisał(a):Nie w Potomje kupił :) Nie podaje gdzie , z zasady, po co robić chłopu najazd oglądaczy... I czy tam jest winnica? Kto by jej doglądał? Basen jest :)
Nie to, żebym się czepiał ale Dan Borka ... Świetna impreza, byłem 4 razy, pamiętam czasy jak jeszcze wszystko było za darmo, gospodarze domów w Borku zrzucali się po 50 DM...

Winnicę oddał w opiekę miejscowym mówiąc "nie będę zajmował sie czymś co ci ludzie robią tu od kilkuset lat". Wino potrzebne mu jedynie na własny użytek... :lol: Może mieszka nie tak stricte w Potomje ale blisko. Tam w tej wsi tylko 3 rodziny mieszkają.
To jasne, że nie będę na niego "polować"... :D
A może wpadnie do Boraka na hobotnicę...a tak w ogóle to prawdopodobnie mijaliśmy się w 2010 na "borackiej rivie". Spotkałeś moją przyjaciółkę znaną tu na forum Ewę Zuber. Świat jest mały

Pozdrawiam cieplutko
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 02.04.2012 10:17

Bocian napisał(a):
Rysio napisał(a):
Święty spokój Sławciu, święty spokój :)

Rysiu, chyba w Nakovanie :):)

Podjedź we wrześniu do Loviste :wink:

Obrazek

Prawie jak w Nakovanie :) :)

Obrazek
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.04.2012 13:45

Joan65 napisał(a):Winnicę oddał w opiekę miejscowym mówiąc "nie będę zajmował sie czymś co ci ludzie robią tu od kilkuset lat". Wino potrzebne mu jedynie na własny użytek... :lol:

I to ma sens...
Joan65 napisał(a): Może mieszka nie tak stricte w Potomje ale blisko. Tam w tej wsi tylko 3 rodziny mieszkają.

Wiem, bo tam byłem.:)
Joan65 napisał(a): tak w ogóle to prawdopodobnie mijaliśmy się w 2010 na "borackiej rivie". Spotkałeś moją przyjaciółkę znaną tu na forum Ewę Zuber. Świat jest mały

Pozdrawiam cieplutko

Nie kojarzę. W którym miejscu?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.04.2012 13:46

Rysio napisał(a):
Podjedź we wrześniu do Loviste :wink:

Nie mówiliśmy o wrześniu tylko ogólnie :) Pojedź w lutym na Makarską... :lol:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 02.04.2012 13:54

Rysio napisał(a):Podjedź we wrześniu do Loviste :wink:

zaraz we wrześniu .... w sierpniu Rysiek, w sierpniu ta plaża była tak samo pusta :)
pies na środku drogi, osioł ryczący rano i jedna cykada na drzewie ....
;)
Laks
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Laks » 02.04.2012 14:51

Loviste to super miejsce. W cztery osoby rozłożyliśmy się nad zatoką i było spokojnie, pusto, a z maską i z rurką przyjemnie się nurkowało bo nie było innych nurków więc i stworzeń było sporo. A przy okazji głębszego nura złapałem w siatkę Skorpenę czarną - paskudnie piękna ryba, ale na tyle cudaczna że się trzymałem od niej z daleka. Pooglądaliśmy w siatce i w wodzie i puściłem ją wolno, co było dobrą decyzją bo jak poinformował mnie Leon to bydle jest jadowite :wink:
kukris
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kukris » 04.04.2012 14:17

Bocian napisał(a):
kukris napisał(a):Łoooołłłłłłłłłłłłłłłłł !
Wysokość kaucji za "flakon" to kosmos jakiś jest !!
Ceny crnego pewnie też powalają.
Bocian powiedz proszę, że chociaż poczciwą rakiję w przyzwoitych cenach można tam nabyć.
Przecież nie będę "tego" woził z kraju !

Proponuję zajrzeć do Indjana w Potomje. Poza tym , jak wszędzie, co dom to wino i rakija... Po Dingaca proponuje zjechać do Borka do Anadingac. Do Bobo. Przy okazji pozdrowić ode mnie :)

Na forum można wyczytać, że Bobo zacne wino oferuje. Gdy będę (w sierpniu) z pewnością przekażę pozdrowienia.
A w jakiej cenie okoliczne winnice oferują swoje produkty ?
Interesuje mnie przedział cenowy od sikac(z)a do dingaca :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.04.2012 14:26

kukris napisał(a):
Bocian napisał(a):
kukris napisał(a):Łoooołłłłłłłłłłłłłłłłł !
Wysokość kaucji za "flakon" to kosmos jakiś jest !!
Ceny crnego pewnie też powalają.
Bocian powiedz proszę, że chociaż poczciwą rakiję w przyzwoitych cenach można tam nabyć.
Przecież nie będę "tego" woził z kraju !

Proponuję zajrzeć do Indjana w Potomje. Poza tym , jak wszędzie, co dom to wino i rakija... Po Dingaca proponuje zjechać do Borka do Anadingac. Do Bobo. Przy okazji pozdrowić ode mnie :)

Na forum można wyczytać, że Bobo zacne wino oferuje. Gdy będę (w sierpniu) z pewnością przekażę pozdrowienia.
A w jakiej cenie okoliczne winnice oferują swoje produkty ?
Interesuje mnie przedział cenowy od sikac(z)a do dingaca :D

Wg mnie, nie kupisz butelkowanego, dobrego Dingača, poniżej 100 kun. Tyle kosztował u Bobo, dla gości 80. Plavac, tez bardzo dobry, z dobrych zbiorów, 60 kun. Bijelo vino, stołowe, chyba om 20 kun. Mówię co u Bobo. Ceny zapewne podobne wszędzie. W dużych winiarniach trochę drożej.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.04.2012 14:54

Wino od Bobo jest wybitne, jeśli chcesz też dobre, a trochę tańsze polecam wpaść do Postupa, mała "buda" po lewej stronie. Gościu ma swojego Postupa w dobrej cenie, można też u niego wymienić za polską flaszkę.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 04.04.2012 15:07

Maciek1956 napisał(a):Wino od Bobo jest wybitne, jeśli chcesz też dobre, a trochę tańsze polecam wpaść do Postupa, mała "buda" po lewej stronie. Gościu ma swojego Postupa w dobrej cenie, można też u niego wymienić za polską flaszkę.

Reklama napojów wyskokowych jest zabroniona. Upominam kolegę Macieja.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 05.04.2012 14:30

Magda O. napisał(a):mam pytanie o Pernę: czy tam jest jakaś restauracja i piekarnia? Interesuję się tym miejscem, ale - o ile bez restauracji jakoś bym przeżyła ( w końcu do Orebica niedaleko), to bez codziennego zakupu burka na plażę byłoby ciężko... ;)

Perna to kemping bezpośrednio przylegający do Kuciste. Jest tam kilka małych lokali, a blisko kempingu jest sklep ogólnospożywczy i mały sklepik z pieczywem.
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 10.04.2012 18:51

walp napisał(a):
Magda O. napisał(a):mam pytanie o Pernę: czy tam jest jakaś restauracja i piekarnia? Interesuję się tym miejscem, ale - o ile bez restauracji jakoś bym przeżyła ( w końcu do Orebica niedaleko), to bez codziennego zakupu burka na plażę byłoby ciężko... ;)

Perna to kemping bezpośrednio przylegający do Kuciste. Jest tam kilka małych lokali, a blisko kempingu jest sklep ogólnospożywczy i mały sklepik z pieczywem.

Dziękuję za odpowiedź. Niewykluczone, że zdecyduję się na Pernę lub Kuciste właśnie :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Peljesac - co polecicie - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies