Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peljesac -campingi

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
violonczela
Odkrywca
Peljesac -campingi

Nieprzeczytany postnapisał(a) violonczela » 22.02.2005 10:57

Bardzo dużo i pozytywnie pisało się na forum o płw. Peljesac. Zachęciło to nas do odwiedzenie prawdopodobnie w tym roku tego miejsca. Interesują mnie trzy campingi na tym płw. Przejrzałam stare posty, jednak informacje o tych campingach są bardzo ogólne. Bardzo proszę o wszelkie użyteczne informacje na temat campingów:
- w miejscowości Divna
- Vrila w miejscowości Trpan
jak duże są te campingi , jakie są warunki sanitarne, czy są lodówki?
-camping Perna – z nielicznych opinii na forum wynika, że jest to dobry camping, natomiast interesuje mnie czy na tym campingu bardzo wieje wiatr. Obawiam się, że musi tam nieźle wiać - skoro jest to dobre miejsce do uprawiania surfingu.
Pozdrawiam
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 22.02.2005 13:13

A mnie ładne miejscowości od strony morza gdzie można powybierać w apartamentach (2os.), zrobić sobie bazę wypadową na wyspy itd.
Violonczela sorry, że się dołączyłem ale będzie" Dwa w jednym" he,he
Pozdrawiam
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 22.02.2005 13:37

I ja sobie pozwolę na śledzenie tego wątku, bo jak Fortuna będzie sprzyjała, to i ja w tamte tereny zawitam. Prawdopodobnie końcem czerwca lub początkiem lipca.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 22.02.2005 13:58

volumen napisał(a):I ja sobie pozwolę na śledzenie tego wątku, bo jak Fortuna będzie sprzyjała, to i ja w tamte tereny zawitam. Prawdopodobnie końcem czerwca lub początkiem lipca.

O to może się spotkamy? Planuję wyjazd w czerwcu okolice Dubrownika, Czarnogóra i na koniec może Peljesac a może Hvar. To wszystko zależy od możliwości urlopowych żony. Powrót koniec czerwca a może początek lipca? Jeszcze nic nie wiem do czerwca jest bardzo daleko ..... .
Pozdrawiam :wink:
violonczela
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) violonczela » 22.02.2005 14:38

Ho, ho..to jestem w niezłym towarzystwie: szejka i miejskiego Krakusa :lol:
A tak na marginesie to będzie na Peljesacu niezły tłok w tym roku.
Pozdrawiam
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 22.02.2005 17:31

Jako, że dwa razy spędziłem dużo czasu na tym półwyspie czuję się zobowiązany do zabrania głosu :wink:

Ostatnio jestem bardzo zapracowany więc tylko niestety przeglądam to co sie dzieje na forum.
Nie napiszę w tym temacie nic nowego ale wkleję to co już kiedyś tutaj pisałem :)

moja WYPOWIEDŹ o Divnej

Jeżeli chodzi o Peljesac to podobało nam się w Divnej spędziliśmy tam pół dnia. Zalety to malownicza i czysta zatoczka, niezatłoczona "piaszczysta" plaża, możliwość dopływania do pobliskiej wysepki. Wady to w dłuższej perspektywie "nudne" dno morskie, jednolite pokryte piaskiem, dość szybko schodzące do dużej głębokości (wg mapy chyba ponad 30m) tak, że niczego nie można zobaczyć. Na kempingu w Divnej wg relacji jakiegoś Słowaka nie było zbyt czysto. Dla tych co nie lubią wsiadać do samochodu wadą będzie też zupełny brak sklepów, takie miejsca są więc najlepsze na pojedyncze kilkugodzinne wypady, gdy mamy już dość otaczającego nas tłoku.

Przy Divnej jest kemping niezbyt duży ale pod koniec lipca nie był zatłoczony, tak jak pisałem "zasięgnęliśmy tylko języka" co do ogólnych warunków. Przy plaży nie ma parkingu ale na drodze w pobliżu jest możliwość pozostawiania samochodów nie utrudniając przejazdu, byliśmy rano więc było pusto, natomiast wracając koło południa pojawiło się już około 20 aut.
Po zaliczeniu plaży, dopłynięciu do wysepki i z powrotem wybraliśmy się pieszo na spacer aż do Duby Peljeskiej. Wspaniałe widoki na stały ląd. To dosyć długa wyprawa, ale nigdy z okna samochodu nie zobaczy się tylu szczegółów co w czasie takiego przejścia. Myślę, że w jedną stronę przeszliśmy około 5 km. W połowie drogi był kawałek skalistej plaży (również możliwość zaparkowania) na brzegu było nie więcej niż 10 osób widoczna wada to "WC" w zaroślach po drugiej stronie drogi. W samej Dubie tylko kilka domów, mały port, chyba jeden bar i bardzo długa plaża wysypana okrągłymi kamyczkami, natężenie plażowiczów to jedna osoba na około 20 m bieżących brzegu. Tam również nie byłoby żadnego problemu z zaparkowaniem samochodu przy drodze. Wracając z Duby Peljeskiej przechodziliśmy "na skróty" wśród małych poletek ogrodzonych kamiennymi murkami i wałami, które zawsze przypominają nam z jakim "szacunkiem" traktowane są tam ziemia i rośliny.

Dojazd do Divnej i dalej nie stanowi, żadnego problemu. Trzeba skręcić z drogi do Trpanj w lewo i po kilkunastu kilometrach drogi, która pozwala na bezpieczne wymijanie się dwóch samochodów, poza kilkoma ostrymi zakrętami nie ma żadnych "ekstremalnych" odcinków.

Cały WĄTEK o KEMPINGACH na Peljesacu

i tam moja wypowiedź o Brijeście:
Ten temat pojawił się dosyć dawno ale jeżeli ktoś to jeszcze przeczyta to wyrażę swoją opinię na temat kempingu w Brijescie. Przed dwoma laty spędziłem tam z rodziną tylko dwie noce chociaż planowałem więcej. Cena za pobyt jest rzeczywiście bardzo niska ale raczej to nie może kosztować więcej. Akurat w Brijescie odbył się mój pierwszy kontakt z chorwackim morzem i dlatego chyba nie wyprowadziliśmy się z tamtąd po jednym dniu, bo nie wiedzieliśmy jeszcze jak pięknie jest w innych miejscach. I myślę, że wiele osób trafia tam na chwilę ze względu na zachęcająco niskie ceny.
Podstawowe wady to:
- dno morskie jest omszone, lekko zamulone, przy chodzeniu po dnie woda robi się lekko mętna,
- w tak głębokiej (długiej) zatoce chyba jest za mała wymiana wody, teraz już wiem, że trzeba z daleka omijać miejsca gdzie chodowane są ostrygi,
- wcześnie zachodzi słońce (skalisty stok od zachodu), na brzegu jest cień,
- bezpośrednio za ogrodzeniem naszego pola znajduje się mały stary cmentarz, mnie to nie przeszkadzało ale reszcie rodziny...
- woda w kranie i pod prysznicem lekko słona (chyba z ujęcia podziemnego), właściciel używał jej do podlewania sadów mandarynkowych, twierdził, że jego ojciec wypija codziennie kilka szklanek tej wody i jest zdrowy, w każdym razie gdy próbowaliśmy zagotować tę słonawą wodę w czajniku powstała duża ilość piany i namiastka jakiegoś zwarcia, mycie zębów nie było zbyt przyjemne, ogólna kąpiel normalnie,
- wodę słodką właściciel przynosił rano i wieczorem w plastikowych pojemnikach,
- w pierwszych dniach pobytu mieliśmy jeszcze wystarczające zapasy więc nie potrzebowaliśmy niczego bo chleb i inne podstawowe produkty trzeba zamawiać u właściciela a inne trzeba przywozić z dosyć dalekich wycieczek samochodowych,
- ktoś z mieszkańców kempingu mówił, że coś podejrzanego biegało po ich pustym stole w nocy (dziwne ślady) być może były to kojoty,
- daleki dojazd do najbliższego bardziej cywilizowanego miejsca.
Na pewno są też zalety:
- bardzo niska cena, brak sklepu więc zero pokus na dodatkowe wydatki,
- prawie zupełne odludzie, mało osób na kempingu, mało osób na brzegu, znikoma ilość samochodów,
- duża ilość muszelek w wodzie,
- na pewno bliski kontakt z naturą (chyba te kojoty),
- intensywny żywiczny zapach krzewów (podobne do naszego jałowca),
- niesamowicie intensywny dźwięk owadów świerszczopodobnych (czyżby to były cykady ?)
My lubimy miejsca oddalone od zgiełku cywilizacji ale tam przede wszystkim nie odpowiadała nam mętna woda w morzu, słonawa woda w kranie (to być może się zmieniło) i brak sklepu z artykułami spożywczymi.

Pozdrawiam
Józek
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 22.02.2005 19:28

Violonczela, Krakuscity... mam nadzieję, że jakieś niewielkie spotkanie uda się nam zorganizować. Oczywiście nie mogę tam przebywać jako szejk, ale coś wymyślę 8)
Józek... dzięki pięknie za linki... Myślę, że omówimy pewne szczegóły przy małym conieco :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.02.2005 20:10

Osobiście nie byłem, ale znalażłem taki link, może sie przyda:
http://korcula.net/firme/camps/kampovi.htm
pozdrawiam.
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 22.02.2005 20:27

violonczela napisał(a):-camping Perna; z nielicznych opinii na forum wynika, że jest to dobry camping, natomiast interesuje mnie czy na tym campingu bardzo wieje wiatr. Obawiam się, że musi tam nieźle wiać - skoro jest to dobre miejsce do uprawiania surfingu.
Pozdrawiam

Hej!
Byłem na tym campie 2 lata temu - opinię mam o nim naprawdę dobrą, mimo, że to dość spory camp. Pisałem o nim po powrocie, w wątku:
https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=3017&highlight=

PozdraV,
J.
violonczela
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) violonczela » 22.02.2005 20:42

Volumen napisał

Violonczela, Krakuscity... mam nadzieję, że jakieś niewielkie spotkanie uda się nam zorganizować. Oczywiście nie mogę tam przebywać jako szejk, ale coś wymyślę
Józek... dzięki pięknie za linki... Myślę, że omówimy pewne szczegóły przy małym conieco

Osobiście uwielbiam południowców :lol: Niestety chyba się rozminiemy :( Planowany urlop przełom lipca i sierpnia.
Dziękuję również bardzo JoeF za ciekawe informacje na temat Divnej.
Pozdrowienia
violonczela
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) violonczela » 22.02.2005 20:53

Jacunio napisał
Hej!
Byłem na tym campie 2 lata temu - opinię mam o nim naprawdę dobrą, mimo, że to dość spory camp. Pisałem o nim po powrocie, w wątku:
forum/viewtopic.php?t=3017&highlight=

PozdraV,
J.

Przyznam się , że to właśnie twoja opinia na forum skłoniła mnie do wzięcia pod uwagę tego kampingu. Generalnie wszystko by pasowało jeżeli chodzi Pernę, fakt , że jest to duży kamping nie przeszkadza. Dotychczas zawsze korzystaliśmy z większych kampingów typu Rudine w Orasacu. Martwi mnie tylko jedno: jak z tymi wiatrami, czy tam naprawdę tak pi...dzi :lol: . Nie jesteśmy surferami, a więc wiatr do niczego nam nie jest potrzebny. Obawiam się, że przy dużym wietrze mogą być kłopoty z namiotem. Tak więc Jacunio odpowiedz proszę co z tym wiatrem w Pernie.
Pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.02.2005 23:13

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.02.2005 00:02

A tu trochę informacji
o wiatrach w Chorwacji.
http://www.adriatica.net/croatia/featur ... ovi_pl.htm
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 23.02.2005 12:34

Janusz Bajcer napisał(a):tu też dużo o Peljesacu.
http://www.chorvatsko.cz/jidal/molunat.html

Ciekawa stronka. Dzięki
violonczela
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) violonczela » 23.02.2005 20:33

Ta strona też jest bardzo ciekawa:

http://www.croatia1.com/

Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Kempingi