Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peljesac -campingi

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 24.02.2005 09:06

To już chyba wszystko wiemy, stronki ciekawe, piękne krajobrazy, słoneczko a nam tu za oknem sypie śnieg.
Pozdrawiam
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 24.02.2005 16:32

violonczela napisał(a):Martwi mnie tylko jedno: jak z tymi wiatrami, czy tam naprawdę tak pi...dzi :lol: . Nie jesteśmy surferami, a więc wiatr do niczego nam nie jest potrzebny. Obawiam się, że przy dużym wietrze mogą być kłopoty z namiotem. Tak więc Jacunio odpowiedz proszę co z tym wiatrem w Pernie.
Pozdrawiam

Absolutnie żadnego wiatru na samym kampingu!
Faktem jest, że jak tam byłem to w ogóle za dużo nie wiało, ale jednak zdarzały się dni, kiedy surferzy szaleli... :wink:
Kamp jest mocno zadrzewiony no i wypełniony na ogół namiotami i przyczepami, więc przeciągu nie ma. Aczkolwiek nie przypominam sobie, żebym na plaży narzekał - więc albo wiatr nie był silny, albo był przyjemnie orzeźwiający i przez to niedokuczliwy.

PozdraV,
J.
violonczela
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) violonczela » 24.02.2005 17:56

Jacunio napisał
Absolutnie żadnego wiatru na samym kampingu!
Faktem jest, że jak tam byłem to w ogóle za dużo nie wiało, ale jednak zdarzały się dni, kiedy surferzy szaleli...
Kamp jest mocno zadrzewiony no i wypełniony na ogół namiotami i przyczepami, więc przeciągu nie ma. Aczkolwiek nie przypominam sobie, żebym na plaży narzekał - więc albo wiatr nie był silny, albo był przyjemnie orzeźwiający i przez to niedokuczliwy.

PozdraV,
J.

Dziękuję bardzo za tak wyczerpującą odpowiedź w wietrznej kwestii :lol: Tego mi było trzeba.
Pozdrawiam bardzo serdecznie
Keszel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Keszel » 26.02.2005 20:00

Spędzałem na campingu w Pernie wakacje w 2001, 2002 i 2003 r. Kazdy pobyt w sierpniu. Jeżeli chodzi o wiatry to:
2001-zero dmuchania
2002- były dni a właściwie noce, że dawało czadu a namiociki szykowały się do odlotu( na szczęście nie odleciały)
2003 - wieczorami dawały w kość lekkie podmuchy bardzo goracego wiatru, nie można było spać bo temperatura o 23 siegała 28 stopni.
Jednak te trzy pobyty to najlepsze wakacje w moim życiu ( w tamtym roku byliśmy na kompie Boban, niedaleko Żivogośce, tez pięknie)
W tym roku prawdopodobnie znowu Perna.
Do zobaczenia :D
violonczela
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) violonczela » 26.02.2005 22:08

Keszel napisał:
Spędzałem na campingu w Pernie wakacje w 2001, 2002 i 2003 r. Kazdy pobyt w sierpniu. Jeżeli chodzi o wiatry to:
2001-zero dmuchania
2002- były dni a właściwie noce, że dawało czadu a namiociki szykowały się do odlotu( na szczęście nie odleciały)
2003 - wieczorami dawały w kość lekkie podmuchy bardzo goracego wiatru, nie można było spać bo temperatura o 23 siegała 28 stopni.
Jednak te trzy pobyty to najlepsze wakacje w moim życiu ( w tamtym roku byliśmy na kompie Boban, niedaleko Żivogośce, tez pięknie)
W tym roku prawdopodobnie znowu Perna.
Do zobaczenia

Bardzo dziękuję za odpowiedź. mam jeszcze tylko jedno pytanie. Co by mąż mi się nie nudził w przerwach kiedy nie będzie musiał trzymać namiotu jak przestanie dmuchać wiatr :lol: Czy w Pernie jest ciekawe dno morskie i można ponurkować ze sprzętem ABC (maska, rurka)? Czy na plaży są jakieś skałki? Z tego co widziałam w internecie to raczej teren plaży jest "płaski".

Pozdrawiam
Keszel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Keszel » 27.02.2005 14:49

W okolicach Perny dno niezbyt nadaje się do podwodnego zwiedzania. Ale z drugiej strony Orebića ( od strony wjazdu na Peljesać) jest piękny campig Adriatic, połozony na skałach, które schodzą bezpośrednio do wody. Namioty można rozbijać na skalnych półkach. Pod woda jest co oglądać - skały, podwodne jaskinie i zatopiony w pobliżu statek. Polecam :D
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 27.02.2005 23:17

Keszel napisał(a):W okolicach Perny dno niezbyt nadaje się do podwodnego zwiedzania. Ale z drugiej strony Orebića ( od strony wjazdu na Peljesać) jest piękny campig Adriatic, połozony na skałach, które schodzą bezpośrednio do wody. Namioty można rozbijać na skalnych półkach. Pod woda jest co oglądać - skały, podwodne jaskinie i zatopiony w pobliżu statek. Polecam :D

Czy ten kemping można uznać za cichy i mały.... z opisu na stronie www wynika, że jest tam również szkoła nurkowania, apartamenty.
Pozdrawiam. Ally :D
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 12.03.2005 12:39

Hallooo halloooo

A może znacie kempy, który nie ma na stronach interentowych a są warte odwiedzenia?

A ja nadal czekam na odpowiedź co do Adriatica.
violonczela
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) violonczela » 16.03.2005 21:43

Dziękuję za informacje dotyczące Perny. a może odezwie się jeszcze ktoś i napisze mi coś o campingu Vrila w miejscowości Trpanj. Wszystkie informacje mogą się przydać :wink:

Dziękuję i pozdrawiam bardzo serdecznie
Irek G
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Irek G » 21.03.2005 09:56

Keszel napisał(a):W okolicach Perny dno niezbyt nadaje się do podwodnego zwiedzania. Ale z drugiej strony Orebića ( od strony wjazdu na Peljesać) jest piękny campig Adriatic, połozony na skałach, które schodzą bezpośrednio do wody. Namioty można rozbijać na skalnych półkach. Pod woda jest co oglądać - skały, podwodne jaskinie i zatopiony w pobliżu statek. Polecam :D

Czy Masz może jakieś nnformacje na temat campingu VALA niedaleko campu Adriatic ? ( warunki sanitarne , odległość do morza , plaża ) :?
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 21.03.2005 11:39

violonczela napisał(a):Dziękuję za informacje dotyczące Perny. a może odezwie się jeszcze ktoś i napisze mi coś o campingu Vrila w miejscowości Trpanj. Wszystkie informacje mogą się przydać :wink:

Dziękuję i pozdrawiam bardzo serdecznie

Camping Vrila jak i sama miejscowość Trpanj są bardzo sympatyczne i kameralne.
Camp połozony jest przy bardzo fajnej plaży-zwłaszcza dla dzieciaków (zwirek i płycizny). Miejsc nie ma zbyt wiele co generalnie jest plusem ale w sezonie może być minusem. Ja spędzilem tam kilka dni podczas jedynego mojego pobytu w w HR w sezonie w drugiej połowie sierpnia i było ciasno (własciciel byl mistrzem w upychaniu namiotów :wink: ) ale w pozostałych miesiącach ta kameralność może mieć tylko same plusy (tak na oko mieści się tam max 30-40 namiotów).
ciekawym nocnym przeżyciem jest wycie kojotów ktore pomieszkują sobie na okolicznych wzgórzach. Jedyny minus to bliskość wysypiska śmieci, tzn ono jest od campu spory kawał-nie ma żadnych efektów zapchowych etc. ale są jeżdżące raz po raz śmieciarki i wspomniane juz kojoty. Generalnie plusy nie przeslaniają minusów :wink: W porównaniu z tym co widzialem w Orebicu to Trpanj i Vrila jawił się jako oaza ciszy i spokoju :D
PZDR
violonczela
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) violonczela » 21.03.2005 20:04

Ekspercie Macieju dziękuję za informację :D
Co prawda jedziemy w sezonie ( niestety ze względu na dzieci w wieku szkolnym) przełom lipca i sierpnia, więc prawdopodobnie na campingu Vrila będzie tłok. Mam tylko jeszcze pytanie: czy są na tym campie lodówki?
A może poleciłbys jakiś inny ciekawy camping na Peljesacu? Dotychczas zawsze nocowaliśmy na dużych campingach, typu Rudine ze względu na czystość sanitariatów oraz wybetonowane ścieżki (których niektórzy nie lubią) ale dzieciaki mogły poszaleć na rolkach, deskorolkach i innym tego rodzaju sprzęcie.

Pozdrawiam
karol 11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karol 11 » 22.03.2005 21:13

Jeśli chodzi o kemping perna i jego okolicę to mam jedna uwagę - w godzinach najbardziej wietrznych uwazać treba na deskarzy , którzy wyplywają na wodę. Minus to nie najciekawsze dno i woda też nie najlepszej przejrzystości. Z innych kemp. które Mi sie podobały i o których należy wspomnieć to:
- Praprotno w Stonie - duży i dość dogi, w zatoce, woda i dno niespecjalne.
- kempy w Zuljanie o ile pamiętam trzy. ale raczej bez przyczepy. woda i miejsca do kąpieli b. dobre adres na strone o Zuljanie http://www.peljesac.org/zuljana_hr.htm
-Divna spokój i cisza woda i brzeg b. dobra. Wiele miejsc do plażowania
/ samotnego / w kierunku na Dube- Szkoda ze nie ma tam dobrego kempingu
-Adriatyk przed Orebiczem. Super woda, raczej spokojnie.
-Mały kemp przydomowy w Loviste nie pamiętam nazwy-b. tani za trzy osoby ok 100 k. minus to plaża betonowa do piaszczystej ok 200. m.
W ub roku w budowie był drugi kemp w Loviste nieco bliżej plaży ale zmniejsza ilość zacienionych miejsc.
violonczela
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) violonczela » 22.03.2005 21:21

karol 11 napisał(a)
Jeśli chodzi o kemping perna i jego okolicę to mam jedna uwagę - w godzinach najbardziej wietrznych uwazać treba na deskarzy , którzy wyplywają na wodę. Minus to nie najciekawsze dno i woda też nie najlepszej przejrzystości. Z innych kemp. które Mi sie podobały i o których należy wspomnieć to:
- Praprotno w Stonie - duży i dość dogi, w zatoce, woda i dno niespecjalne.
- kempy w Zuljanie o ile pamiętam trzy. ale raczej bez przyczepy. woda i miejsca do kąpieli b. dobre adres na strone o Zuljanie http://www.peljesac.org/zuljana_hr.htm
-Divna spokój i cisza woda i brzeg b. dobra. Wiele miejsc do plażowania
/ samotnego / w kierunku na Dube- Szkoda ze nie ma tam dobrego kempingu
-Adriatyk przed Orebiczem. Super woda, raczej spokojnie.
-Mały kemp przydomowy w Loviste nie pamiętam nazwy-b. tani za trzy osoby ok 100 k. minus to plaża betonowa do piaszczystej ok 200. m.
W ub roku w budowie był drugi kemp w Loviste nieco bliżej plaży ale zmniejsza ilość zacienionych miejsc.

Bardzo dziękuję za wszystkie informacje, na pewno się przydadzą przy planowaniu wakacji 2005.
Pozdrawiam
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 23.03.2005 09:00

violonczela napisał(a): Mam tylko jeszcze pytanie: czy są na tym campie lodówki?
A może poleciłbys jakiś inny ciekawy camping na Peljesacu? Dotychczas zawsze nocowaliśmy na dużych campingach, typu Rudine ze względu na czystość sanitariatów oraz wybetonowane ścieżki (których niektórzy nie lubią) ale dzieciaki mogły poszaleć na rolkach, deskorolkach i innym tego rodzaju sprzęcie.

Pozdrawiam

Z tego co pamiętam (nie korzystałem) lodówki sa tyle że nie takie typowo kampingowe a po prostu takie domowe-ale mogło się coś zmienic byłem tam 4 lata temu.
Co do infrastruktury - nie ma mowy o alejkach a la Rudine (to takze mój ulubiony camp) to jest naprawdę mały kameralny kemping. Jego najwieksza zaletą jest "małosć" i plaża taka "niechorwacka" . Coś za coś - Twoje dzieciaki nie pojeżdżą tam na rolkach ale za to na plaży nie będziesz musiała być non stop czujna :wink:
A co do innych campów na Peljesacu to badałem tylko te w Orebicu - jak dla mnie były za duże i za głosne, a poza tym tam ciągle wieje :twisted: Poważnie. W końcu to ulubione miejsce deskarzy a ja wiatru nie ljublju :wink:
PZDR
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi