@maslinka dzięki
Mnie już czas się kurczy, zatem zaczynam trochę pośpiesznie kontynuować wpisy, ale oczywiście postaram się wywiązać z podjętego zadania
Tak jest np. w przypadku wszystkich "daszków". Ludzie piszą np. Brać zamiast Brač, bo coś tam jest nad tym "c", ale co, to nieistotne (Albo Omiś, zamiast Omiš.) Z tym, że to dwie różne głoski - "ć" i "cz" (analogicznie - "ś" i "sz")
Katerina napisał(a):Maslinka napisała :Tak jest np. w przypadku wszystkich "daszków". Ludzie piszą np. Brać zamiast Brač, bo coś tam jest nad tym "c", ale co, to nieistotne (Albo Omiś, zamiast Omiš.) Z tym, że to dwie różne głoski - "ć" i "cz" (analogicznie - "ś" i "sz")
Mea culpa, również przyznaję się do błędnego propagowania nazw, po wciąż nie rozkminiłam jak użyć zapisu chorwackich znaków z ramek nad oknem do odpowiedzi ...Może ktoś by tak coś...no poinstruował mnie..
Sorry brygidka, że to w Twojej relacji to moje kajanie się
brygidka10 napisał(a):Jeden z dni poświęciliśmy na całodniową wycieczkę: Orebić - Korčula - Badija (o rany zaczynam stresować się pisownią.. )
Katerina napisał(a):Mea culpa, również przyznaję się do błędnego propagowania nazw, po wciąż nie rozkminiłam jak użyć zapisu chorwackich znaków z ramek nad oknem do odpowiedzi ...Może ktoś by tak coś...no poinstruował mnie..
Katerina, jeśli chodzi o chorwackie literki, po prostu klikasz ten przycisk nad oknem odpowiedzi: č,š,ž,đ... i pisząc chorwackie nazwy, wstawiasz literki bezpośrednio (klikając w niebieskie kwadraciki, które Ci się otworzyły nad oknem odpowiedzi). Bardzo wygodne :)
Maslinka mnie ubiegła :wink: :idea: