Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

[CROnika I] Peljesac 2015

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
CROnikiCROpka
Cromaniak
Re: [tutaj powstaje nowa relacja] Peljesac 2015

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 17.02.2016 11:59

Koenig napisał(a):
figusek napisał(a):
Podczas tegorocznych wakacji wybieramy się do Trsteno

Z ciekawości zerknąłem na foty z Trsteno i trochę mi kopara opadła... Wygląda rewelacyjnie, aż zaczynam żałować że w tym roku wybrałem Baska Voda :D

Ja też w tym roku wybrałam Baska Voda ;) I musi być super :!:

A Trsteno... nie zając :oczko_usmiech:
figusek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) figusek » 17.02.2016 12:18

EithelAmarth napisał(a):
słoma79 napisał(a):Coś mi się wydaje, że pomieszałem coś z kilku relacji i wyszło mi jak wyszło :?
Poprawię się 8)

Zdarza się :) w końcu każdy z nas czyta wiele relacji jednocześnie - ciężko rozróżnić co i u kogo się wydarzyło :)

figusek napisał(a):Nasze doświadczenia z Dubrovnika są podobne, wybacz, ale zamiast złościć się razem z Wami, zaśmiałam się kilka razy, bo momentami czuję, jakbym czytała swoją relację :lool: teraz się śmiejemy z naszego pecha związanego z Dubrovnikiem, ale wtedy byliśmy tak źli, że najchętniej byśmy zawracali :|
Podczas tegorocznych wakacji wybieramy się do Trsteno, w tamtym roku nie braliśmy nawet pod uwagę zwiedzania, bo wiedzieliśmy, że po Dubro może być ciężko :) zauważyłam, że A. do tego miejsca przekonały sceny z Daenerys Targaryen :D :D :D myślę, że zaliczymy od razu Kupari :)

Mam w swojej kolekcji kilka zdjęć z gaciami na sznurkach, widzę, że nie tylko mnie zastanawia proste życie wśród zabytków :)

Bardzo podobają mi się Twoje ujęcia ze szpar w murach :hearts:

Dał mi ten Dubrownik w kość w tym roku. W porównaniu do niego Korcula stała się dla mnie Perłą Adriatyku (ale ja tak mam, że wolę mniejsze przestrzenie ;) ... no i można tam było być bez samochodu :roll: ).

Cieszę się, że podobają ci się szpary w murach - nieskromnie powiem, że mi też :mrgreen:

agata26061 napisał(a):Dubrownik jeszcze przede mną, ale chyba raczej znów nie w tym roku. Co się odwlecze...

W tym momencie jakbym miała do wyboru Dubrownik a Korcula, to 100% Korcula.

A Dubrownik... wiosną :D

Ja zdecydowanie jestem za Korčulą ! Dla mnie to prawdziwa Perła :hearts:
Joker_28
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joker_28 » 17.02.2016 14:45

Bardzo smakowita relacja, pisana ze swadą.

Połknąłem z apetytem :-)

Peljesac to jedno z moich ulubionych miejsc, jeszcze raptem 5 m-cy :papa:
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 17.02.2016 18:08

figusek napisał(a):Ja zdecydowanie jestem za Korčulą ! Dla mnie to prawdziwa Perła :hearts:

Czekam na obejrzenie jej w Twojej relacji :wink:

Joker_28 napisał(a):Bardzo smakowita relacja, pisana ze swadą.

Połknąłem z apetytem :-)

Peljesac to jedno z moich ulubionych miejsc, jeszcze raptem 5 m-cy :papa:

Cieszę się, że się podoba :) Choć powoli będę zbliżać się do końca... :|
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 18.02.2016 09:43

EithelAmarth napisał(a):
A Dubrownik... wiosną :D

No właśnie myślę, że na Dubrownik przyjdzie kiedyś jeszcze pora. Najlepiej byłoby wiosną. Zazwyczaj do Cro jeździmy w pierwszych dwóch tygodniach września i mimo tego, że to już po sezonie, to np. 2 września w Splicie w 2014 nie było gdzie stopy postawic w godzinach około południowych. Zawsze to porównuję do wizyty w Szybeniku, również 2 września, ale w 2013 roku. Tam wtedy było puściutko. Szybenik jest troszkę, moim zdaniem, niedoceniany, a dla mnie o wiele piękniejszy i bardziej klimatyczny niż Split. Ale to moja subiektywna opinia :D
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 18.02.2016 10:55

Szkoda, że nie ma dobrych połączeń lotniczych z PL do Dubrownika. Wtedy można byłoby sobie wskoczyć w maju i rzeczywiście nacieszyć się urokiem miasta.
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 18.02.2016 15:21

EithelAmarth napisał(a):Szkoda, że nie ma dobrych połączeń lotniczych z PL do Dubrownika. Wtedy można byłoby sobie wskoczyć w maju i rzeczywiście nacieszyć się urokiem miasta.

OOoooooo to by było coś! Może kiedyś tak zrobią. W sumie dziwię się właśnie, że do Cro takie troche kijowe połączenie lotnicze jest.
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 18.02.2016 16:07

Oby, byłoby super :hut:

Ostatnio patrzyłam, to najlepiej mi wychodziło do np. Splitu przez Oslo... :roll: Generalnie Norwegia jest duuużo lepiej skomunikowana (połączenia lotnicze) z Chorwacją niż my - naród, dla którego Chorwacja jest jednym z popularniejszych kierunków wakacyjnych.
rodzynpatryk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodzynpatryk » 18.02.2016 16:35

EithelAmarth napisał(a):Oby, byłoby super :hut:

Ostatnio patrzyłam, to najlepiej mi wychodziło do np. Splitu przez Oslo... :roll: Generalnie Norwegia jest duuużo lepiej skomunikowana (połączenia lotnicze) z Chorwacją niż my - naród, dla którego Chorwacja jest jednym z popularniejszych kierunków wakacyjnych.

Pewnie dlatego, że z Norwegii autem raczej kiepsko, a z PL i tak większość wolałaby jechać na wakacje autem bo wszystko spakujesz, a tak trzeba byłoby się ograniczać i dodatkowo przedostanie się gdzieś to wynajęcie auta :D ja i tak wolałbym przemęczyć się w drodze, ale mieć na miejscu samochód - wiem, jestem wygodny pod tym względem :mrgreen:
stpman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stpman » 18.02.2016 17:50

Nam także zdecydowanie bardziej do gustu przypadła Korcula niż Dubrovnik.

Choć moim zdaniem, aby poznać walory Dubrovnika trzeba by się tam wybrać w okolicach kwietnia-maja, czyli w niskim sezonie.

Bo jednak jego największą wadą są te nieszczęsne tłumy ludzi, które siłą rzeczy my sami też tworzymy przyjeżdżając tam :)

No ale widok ze Srd'u jest niezapomniany, nawet jeśli wjazd tam autem bywa kłopotliwy (choć rekompensuje to darmowy parking na górze) :)

No nic, czekam na dalszy ciąg relacji :)
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 18.02.2016 18:03

rodzynpatryk napisał(a):
EithelAmarth napisał(a):Oby, byłoby super :hut:

Pewnie dlatego, że z Norwegii autem raczej kiepsko, a z PL i tak większość wolałaby jechać na wakacje autem bo wszystko spakujesz, a tak trzeba byłoby się ograniczać i dodatkowo przedostanie się gdzieś to wynajęcie auta :D ja i tak wolałbym przemęczyć się w drodze, ale mieć na miejscu samochód - wiem, jestem wygodny pod tym względem :mrgreen:

Jeśli chodzi o wakacje, to też bym wolała autem, ale tak na kilka dni, sam Dubrownik poza sezonem - mogłabym się pomęczyć ;) poza tym auto można wynająć :)

stpman napisał(a):No nic, czekam na dalszy ciąg relacji :)

Będzie wkrótce, postaram się dziś, ale nie wiem czy dam radę, bo ból krzyża zaczyna mi uniemożliwiać funkcjonowanie... :?
figusek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) figusek » 18.02.2016 18:56

EithelAmarth napisał(a):Będzie wkrótce, postaram się dziś, ale nie wiem czy dam radę, bo ból krzyża zaczyna mi uniemożliwiać funkcjonowanie... :?

Przesyłam pozytywną energię :mrgreen:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 18.02.2016 21:41

Po pierwszej wizycie w Dubrowniku miałam mieszane uczucia... po drugiej już nie mam wątpliwości, uwielbiam! Korcula też piękna i klimatyczna.
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 18.02.2016 22:33

figusek napisał(a):
EithelAmarth napisał(a):Będzie wkrótce, postaram się dziś, ale nie wiem czy dam radę, bo ból krzyża zaczyna mi uniemożliwiać funkcjonowanie... :?

Przesyłam pozytywną energię :mrgreen:

Dziękuję, przyda się :wink: choć przyda się też ortopeda, jutro się muszę zapisać :roll:

gusia-s napisał(a):Po pierwszej wizycie w Dubrowniku miałam mieszane uczucia... po drugiej już nie mam wątpliwości, uwielbiam! Korcula też piękna i klimatyczna.

Może Dubrownik też zyskuje przy drugim poznaniu? :wink:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 19.02.2016 10:33

Nadrobiłem lekturę relacji, teraz jestem na bieżąco :wink: .
No i czekam na kolejny odcinek - miło się patrzy, przyjemnie się czyta. :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży