Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peljesac 2011 i inne zatrubki

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krombocher
Cromaniak

Postnapisał(a) krombocher » 27.06.2012 10:15

Bocian napisał(a):
krombocher napisał(a):Nam w tego rodzaju zakupach u Ivo i synowej Fani pomogła naklejka Cro.pl i wspólne zabawy syna z wnuczką Luciją w trakcie pobytu i oczywiście powołanie się na znajomości z forum 8)

Jak tam boisko przed domem? Młody Daničić latał za piłką?

W tym okresie Ivanek głównie ganiał oczami za piłką ale w telewizorze. Za piłką za to ganiał Bozo, ale chyba mało się starał bo Potomje przegrało z Loviste 1:2. My mieszkaliśmy u Mate, kumpla Bozo. Ivanek oglądał z nami mecz Polska - Grecja. Jak na pytanie ojca Mate razem z synem Mate odpowiedzieli, że kibicują w naszej grupie Czechom i Grecji, to dostali niezły ochrzan. Dyrektywa starszeństwa była taka, że prawdziwy Chorwat powinien kibicować w naszej grupie tylko i wyłącznie Polakom - pravim katolikom :D
telepol
Cromaniak

Postnapisał(a) telepol » 27.06.2012 10:15

A mam takie pytanko (może wstyd bo 5-ty raz będę w Kuciste) czy w budce z kamienicami przygotowują je na miejscu??? prosto do konsumpcji

Pamiętam ze 4 lata temu kupowałem małże chyba gdzieś w okolicach Mali Ston-u surowe i próbowałem z przepisu "wujka google" przyrządzić je sam, ale nie były tak dobre jak w konobie
Joan65
Cromaniak

Postnapisał(a) Joan65 » 27.06.2012 10:23

telepol napisał(a):A mam takie pytanko (może wstyd bo 5-ty raz będę w Kuciste) czy w budce z kamienicami przygotowują je na miejscu??? prosto do konsumpcji

Pamiętam ze 4 lata temu kupowałem małże chyba gdzieś w okolicach Mali Ston-u surowe i próbowałem z przepisu "wujka google" przyrządzić je sam, ale nie były tak dobre jak w konobie

Jak najbardziej można na miejscu - kamenice z cytrynką podają.
Polecam też mule w tomatowym sosie no i karafkę winka do tego...smacznego :D
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 27.06.2012 10:24

Joan65 napisał(a):
Bocian napisał(a):
Joan65 napisał(a):Do Ivo to w koszulkach Cro.pl pójdziemy...

Też mają swoje :)
Pozdrówcie ich od Sławka i niech się szykują na 13go :)

Wie,wiem że mają swoje...ale to tak w celach integracyjnych :lol:

Wiem o co chodzi :) Mówię tylko, że też mają koszulki Cropli, bo dostali od nas :) Bobo, ma nawet naklejkę na samochodzie a będzie miał nową, z imieniem :)
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 27.06.2012 10:26

krombocher napisał(a):
Bocian napisał(a):
krombocher napisał(a):Nam w tego rodzaju zakupach u Ivo i synowej Fani pomogła naklejka Cro.pl i wspólne zabawy syna z wnuczką Luciją w trakcie pobytu i oczywiście powołanie się na znajomości z forum 8)

Jak tam boisko przed domem? Młody Daničić latał za piłką?

W tym okresie Ivanek głównie ganiał oczami za piłką ale w telewizorze. Za piłką za to ganiał Bozo, ale chyba mało się starał bo Potomje przegrało z Loviste 1:2. My mieszkaliśmy u Mate, kumpla Bozo. Ivanek oglądał z nami mecz Polska - Grecja. Jak na pytanie ojca Mate razem z synem Mate odpowiedzieli, że kibicują w naszej grupie Czechom i Grecji, to dostali niezły ochrzan. Dyrektywa starszeństwa była taka, że prawdziwy Chorwat powinien kibicować w naszej grupie tylko i wyłącznie Polakom - pravim katolikom :D

Dostałem na mejla info, że mam zabrać korki bo z młodym w gałę mamy grać :)
Joan65
Cromaniak

Postnapisał(a) Joan65 » 27.06.2012 10:31

Drogi telepolu!!!

Mule to najlepsze są z grila (prosto na ruszt) albo na domowo to po prostu wrzucic na rozgrzaną patelnię. Mozna lekko podlać Plavacem od Indjanina :D
Te co się otworzą to z cytrynką skonsumowac, a te co sie nie otworzą ...wyrzucić.
Czasem też robię w garnku na winie białym, z czosnkiem i pietruszką (dużo naci), oliwą z masliny. Może też być z kolendrą.
W pomidorowym sosie (tomaty oczywiscie domace ze słonca a nie ze szklarni) tez są pyszne.
Pozdrawiam
Joan65
Cromaniak

Postnapisał(a) Joan65 » 27.06.2012 10:33

Bocian napisał(a):
krombocher napisał(a):
Bocian napisał(a):
krombocher napisał(a):Dostałem na mejla info, że mam zabrać korki bo z młodym w gałę mamy grać :)

W gałę to się teraz "charata" ewentualnie "harata" :lol:
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 27.06.2012 10:35

Joan65 napisał(a):
Bocian napisał(a):
krombocher napisał(a):
Bocian napisał(a):
krombocher napisał(a):Dostałem na mejla info, że mam zabrać korki bo z młodym w gałę mamy grać :)

W gałę to się teraz "charata" ewentualnie "harata" :lol:

Jako, że nie wiedziałem jak to się pisze, napisałem po staremu :lol:
Joan65
Cromaniak

Postnapisał(a) Joan65 » 27.06.2012 10:37

Też miałam wątpliwości więc co by się żaden "czepialski" nie doczepił to dwie wersje zapodałam...
krombocher
Cromaniak

Postnapisał(a) krombocher » 27.06.2012 10:38

Bocian napisał(a):
krombocher napisał(a):
Bocian napisał(a):
krombocher napisał(a):
Dostałem na mejla info, że mam zabrać korki bo z młodym w gałę mamy grać :)

Trenować młode kadry, żeby dokopać Loviste za rok :wink:
telepol
Cromaniak

Postnapisał(a) telepol » 27.06.2012 14:06

Joan65 napisał(a):Drogi telepolu!!!

...
Czasem też robię w garnku na winie białym, z czosnkiem i pietruszką (dużo naci), oliwą z masliny.
...
Pozdrawiam

Drogi/a Joan65

na wstępie dziękuję za odpowiedz na moje pytanko

a tym przykładem powyżej właśnie się zajadałem w knajpie, z grilla nie próbowałem może w tym roku mi się uda .

p.s. skończmy może te prywatne wycieczki bo nie dajemy się rozwinąć autorowi tego wątku

Pozdrawiam
budek
Croentuzjasta

Postnapisał(a) budek » 27.06.2012 16:47

Nie mogę nie podzielić się swoim samopoczuciem po odwiedzeniu Potomje i Draće. Naprawdę jest mi bardzo dobrze :lol: . Obiecuję, że zdam szybciutko relację. A tymczasem najbliższy scenariusz: szybko more, prysznic i do Panoramu. Zamówiona hobotnica i janjetina czekają na naszą gawiedź. Potem meczyk w strefie kibica konoby Vrgorac. Oj będzie się działo. Polska biało-czerwoni!! Oj tu już chyba pozamiatane :roll: .
telepol
Cromaniak

Postnapisał(a) telepol » 27.06.2012 18:24

budek napisał(a):Nie mogę nie podzielić się swoim samopoczuciem po odwiedzeniu Potomje i Draće. Naprawdę jest mi bardzo dobrze :lol: . Obiecuję, że zdam szybciutko relację. A tymczasem najbliższy scenariusz: szybko more, prysznic i do Panoramu. Zamówiona hobotnica i janjetina czekają na naszą gawiedź. Potem meczyk w strefie kibica konoby Vrgorac. Oj będzie się działo. Polska biało-czerwoni!! Oj tu już chyba pozamiatane :roll: .

Pozdrow Matko w konobie vrgorac, za miesiac bedziemy u nich nocowac
meliska
Turysta

Postnapisał(a) meliska » 27.06.2012 20:21

Witam,

w przyszły piątek wybieramy się z mężem do Chorwacji w naszą podróż poślubną :) Polowy tego o czym Ty tutaj piszesz w ogóle nie rozumiem ;) ale po mało łapię bakcyla. Czy mógłbyś podac mi namiar do pensjonatu w którym aktualnie jesteś ?

Pozdrawiam,
Ola
ruwado
Cromaniak

Postnapisał(a) ruwado » 27.06.2012 21:15

budek napisał(a):Dla poprawy nastroju wybraliśmy się do Orebića na lodzika do bratków.

w połowie lipca wuruszam Waszym śladem do Perny - Kuciste. Mam te same plany zobaczenia tych cudownych miejsc. Jednak mam jedno pytanko - gdzie dokładnie jest ta słynna Oaza w Orebicu?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Peljesac 2011 i inne zatrubki - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies