Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peljesac 2011 i inne zatrubki

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
budek
Croentuzjasta

Postnapisał(a) budek » 26.06.2012 14:17

Malutkie sprostowanie Ekstravaganca należy do siostry Petara a Barsa do jej teścia. Z tego wynika, że coś pod kreską się nie zgadza? Liczba sióstr! O jedną za dużo! Gdzie by ją upchać :roll: . Jakieś propozycje :?:.
tadeusz2
Croentuzjasta

Postnapisał(a) tadeusz2 » 26.06.2012 18:20

Trudno mi dalej siedzieć cichutko przy tak ciekawie pisanej relacji. Jestem przy niej niemal od początku i coraz bardziej się nakręcam na wizytę na Peljesacu. W zasadzie za tydzień chcę wyjechać do Kroasi a nie zdecydowałem się jeszcze gdzie.
Jedyne co mnie powstrzymuje od tamtego rejonu to brak wiedzy o możliwości wynajęcia apartamentu w bezpośredniej bliskości morza tj. o rzut beretem.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 26.06.2012 18:22

Tam nie ma innych, no chyba , że w Janjina...
budek
Croentuzjasta

Postnapisał(a) budek » 27.06.2012 09:16

Wyjazd na ostrygi do Draće i po winka do Potomje trochę się nie udał. Może sutra ujutro?
W pamięci u mnie jest zeszłoroczny wypad do Potomje. Cel: degustacja dóbr Bachusa.
Ponieważ teren nieznany a informacje o miejscowych wytwórniach szczątkowe, rozpoczęliśmy zgodnie z zasadą pierwszeństwa z prawej strony.
Tutaj lepiej się nie zapuszczać. Widoki za dziurą grożą migotaniem komór.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Każdy reaguje na swój sposób :lol:
Obrazek

Kontynuując poszukiwania dotarliśmy w te oto miejsce:

Obrazek

Jakieś Cefałki.

Obrazek

Obrazek

W wolnym tłumaczeniu Sławka:
"Moje winko wypite nad morzem. Nie ściora, nie zrzuci z łóżka, nie zgnoi...."
Po korekcie, w skrócie:
".. nasze winnice uprawiane są w sposób naturalny, bez nawożenia sztucznym azotem. Możliwe, że jedyne w Europie do samoobsługowej degustacji".
No to pędem do źródełka. Jest :D.

Obrazek

Wyschło :cry: .
Tu pojawiła się pan i gestem zaprosił nas do środka.

Obrazek

Szeroki asortyment od młodych winek, przez dojrzałe, travarice i rakije owocowe. Wszystko w zasięgu ręki.
Obrazek
Maslinowo ulje. Atest nadaje syn Indijana.

Obrazek
Tu muszę zaznaczyć, że była to najlepsza oliwa z oliwek jaką mieliśmy okazję próbować w HR.

Po opuszczeniu Indijana udaliśmy się do kolejnej widocznej winowytwórni.

Obrazek

Należy ona do rodziny Matuśko.
Obrazek

Też będę miał takie.....kiedyś

Obrazek
Obrazek

Wina bardzo dobre (może nie aż tak dobre jak u Indijana) szczególnie Dingać.
Po opuszczeniu Matuśków, kontynuowanie wycieczki przestało mieć sens, bo miejsca w bagażniku na dary Bachusa zabrakło a ostrość widzenia zmniejszała się w tempie 1 dioptrii/min.
W śpiewie i okrzykach sprzeciwu naszych pociech (przeciw naszym umiejętnościom wokalnym) udaliśmy się w drogę powrotną.
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 27.06.2012 09:28

Napisz proszę, jak kształtują się ceny na te wyroby.
budek
Croentuzjasta

Postnapisał(a) budek » 27.06.2012 09:40

FUX napisał(a):Napisz proszę, jak kształtują się ceny na te wyroby.

O jakie produkty głownie kolega zapytuje?
razpol
Cromaniak

Postnapisał(a) razpol » 27.06.2012 09:42

budek napisał(a):
FUX napisał(a):Napisz proszę, jak kształtują się ceny na te wyroby.

O jakie produkty głownie kolega zapytuje?

Najpewniej o winka :D
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 27.06.2012 09:43

Si.
telepol
Cromaniak

Postnapisał(a) telepol » 27.06.2012 09:53

Zapisuję się i JA , stały bywalec Kučište - Perna :)
krombocher
Cromaniak

Postnapisał(a) krombocher » 27.06.2012 09:55

budek napisał(a):Wyjazd na ostrygi do Draće i po winka do Potomje trochę się nie udał. Może sutra ujutro?

Obrazek
Tu muszę zaznaczyć, że była to najlepsza oliwa z oliwek jaką mieliśmy okazję próbować w HR.

Jak miło w pracy pooglądać te widoki, które jeszcze 5 dni temu cieszyły oko w realu :wink: Dzięki za super relację na żywo.
Drace i mule musicie koniecznie zaliczyć. Obowiązkowo w kultowej budce, gdzie jest kamienny chłopiec przy brzegu.
W Potomje mnie też obsługiwał ten pan na zdjęciu. Indianijan jest już raczej w złej formie. Ale cóż się dziwić, to 1923 rocznik. Ja myślałem, że to jego sąsiad, a nie syn.
Co do win z Matusko, to zakupy tam odradzała nam właścicielka naszego apartmana, twierdząc, że sama chemia. Mam nadzieję, że jej opinia była lekko przesadzona i wam będą smakować.
Ponieważ byłem dłużej w tym rejonie, to może coś podpowiem odnośnie cen. Wygląda to mniej więcej tak:
Plavac 1 litr butelka po Jamnicy - 20 kn, czasem za lepszy zdaniem winiarza mogą zaśpiewać 25 kn.
Podobna cena jest za 1 litr w butelce kapslowanej.
Plavac butelkowany 0,75 l - 30 kn.
Dingac 2011 butelkowany 0,75 l - 80 - 100 kn.
Dingac 2010 butelkowany i postarzany w beczce 0,75 l - 100 kn.
Można też próbować taniej kupić Dingaca w butelce plastikowej na bieżące potrzeby (szybką konsumpcję), ale z moich doświadczeń winiarze raczej niechętnie praktykują taką sprzedaż Dingaca.
Nam w tego rodzaju zakupach u Ivo i synowej Fani pomogła naklejka Cro.pl i wspólne zabawy syna z wnuczką Luciją w trakcie pobytu i oczywiście powołanie się na znajomości z forum 8)
Aha odnośnie win, to według Fani ze względu na upały w 2011 Dingac z tego rocznika jest wyjątkowo słodki, więc warto spróbować.

Pozdrawiam
K
Ostatnio edytowano 27.06.2012 10:00 przez krombocher, łącznie edytowano 2 razy
budek
Croentuzjasta

Postnapisał(a) budek » 27.06.2012 09:56

Coby nie konfabulować. Za godzinkę wyjazd i aktualne ceny umieszczę na forum.
Joan65
Cromaniak

Postnapisał(a) Joan65 » 27.06.2012 10:03

[/quote]

Drace i mule musicie koniecznie zaliczyć. Obowiązkowo w kultowej budce, gdzie jest kamienny chłopiec przy brzegu.
W Potomnie mnie też obsługiwał ten pan na zdjęciu. Indianijan jest już w raczej złej formie. Ale cóż się dziwić, to 1923 rocznik. Ja myślałem, że to jego sąsiad, a nie syn.
Co do win z Matusko, to zakupy tam odradzała nam właścicielka naszego apartmana, twierdząc, że sama chemia. Mam nadzieję, że jej opinia była lekko przesadzona i wam będą smakować.
Ponieważ byłem dłużej w tym rejonie, to może coś podpowiem odnośnie cen. Wygląda to mniej więcej tak:
Plavac 1 litr butelka po Jamnicy - 20 kn, czasem za lepszy zdaniem winiarza mogą zaśpiewać 25 kn.
Podobna cena jest za 1 litr w butelce kapslowanej.
Plavac butelkowany 0,75 l - 30 kn.
Dingac 2011 butelkowany 0,75 l - 80 - 100 kn.
Dingac 2010 butelkowany i postarzany w beczce 0,75 l - 100 kn.
Można też próbować taniej kupić Dingaca w butelce plastikowej na bieżące potrzeby (szybką konsumpcję), ale z moich doświadczeń winiarze raczej niechętnie praktykują taką sprzedaż Dingaca.
Nam w tego rodzaju zakupach u Ivo i synowej Fani pomogła naklejka Cro.pl i wspólne zabawy syna z wnuczką Luciją w trakcie pobytu i oczywiście powołanie się na znajomości z forum 8)
Aha odnośnie win, to według Fani ze względu na upały w 2011 Dingac z tego rocznika jest wyjątkowo słodki, więc warto spróbować.

Pozdrawiam
K[/quote]

No to widzę, że ceny od 2009 się nie zmieniły co cieszy bardzo....
Co do Drace to już w drodze na urlop mamy zamiar zaatakować...z rańca tak ok.9-10; myslę że juz na pyszne kamenice będzie się można załapać...
Do Ivo to w koszulkach Cro.pl pójdziemy...
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 27.06.2012 10:03

krombocher napisał(a):Nam w tego rodzaju zakupach u Ivo i synowej Fani pomogła naklejka Cro.pl i wspólne zabawy syna z wnuczką Luciją w trakcie pobytu i oczywiście powołanie się na znajomości z forum 8)

Jak tam boisko przed domem? Młody Daničić latał za piłką?
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 27.06.2012 10:04

Joan65 napisał(a):Do Ivo to w koszulkach Cro.pl pójdziemy...

Też mają swoje :)
Pozdrówcie ich od Sławka i niech się szykują na 13go :)
Joan65
Cromaniak

Postnapisał(a) Joan65 » 27.06.2012 10:06

Bocian napisał(a):
Joan65 napisał(a):Do Ivo to w koszulkach Cro.pl pójdziemy...

Też mają swoje :)
Pozdrówcie ich od Sławka i niech się szykują na 13go :)

Wie,wiem że mają swoje...ale to tak w celach integracyjnych :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Peljesac 2011 i inne zatrubki - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies