Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peka-przepisy, konstrukcja pieca

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006
Peka-przepisy, konstrukcja pieca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.10.2010 09:35

Proszę o różne przepisy na potrawy z peki. Jeśli ktoś ma jakieś sugestie co do pieca, też są mile widziane :D

Ps prośbę zamieściłem też w swoim wątku o wędzeniu, jest więc powtórzona, ale ... do wspomnianego wątku zagląda mniej osób i nie ma odzewu :(

Obrazek
Josko Bulic
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1271
Dołączył(a): 25.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Josko Bulic » 15.10.2010 10:30

Maciek dobże by bilo da na spud tego gryla postawisz cegle ktura jest otporna na czeplo tako zwanom szamot cegla,bo wdedy uzyszkasz otpowidnio ogżewanie od spodu peke.Bo tylko blacha nie bendzie otpowiednio ogżewacz spud i peczenie sie pogorszy.Recepte Ty potem podam bo teraz my sie szpieszy.Pozdrawliam :D :D
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.10.2010 11:50

Dzięki za pierwszą radę, bardzo słuszna i oczywista, ale nie wpadłem na nią :D

Oprócz tej peki mam żeliwne garnki do gotowania w ogniu, na ognisku czy na np kuchni węglowej. Tam przepisy są mniej więcej takie, że należy garnek wyłożyć liśćmi kapusty, a dopiero na to układać warstwami ziemniaki, boczek, warzywa, mięso itd.
Czekam z niecierpliwością na przepis Josko :D
Josko Bulic
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1271
Dołączył(a): 25.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Josko Bulic » 15.10.2010 12:48

Jestem Maciek i podajem pierwszy recept:Kurczak pod pekom z żemliakami. Wadnego kurczaka pokrojisz na duże kawalki,potem posolisz,popaprysz i calego posipujesz czrwenom paprikom zproszkowanom pu na pu lagodnom i ostrom jak lubysz oczewyszcie.Najlepie zrobyć calom miksture pszypraw w reklamuwce i dodacz troch zwikle oliwe i kurczaka w toj mikstury tszimat do pszygotowania peke.Mam nadzieje da wiesz da peka muszy bycz goronca pszed peczeniem? Jak newiesz jak sie to roby daj znacz i Cie nauczym. Dok sie mienso marinuje obierasz kartofle i krojisz ich tak da sie okrongli kawalki robiom gruboszczy pu centymetra na oko patszonc.Potem ziemliaczke pszyprawliasz solom,piepszem,wegetom i z troch oliwe.Ja jeszcze do kartofli dodajem cebulke kturom myeszam w psziprawach razem.Do brytwane nalewasz malom iloszcz oleja zwiklego potem kladziesz żond kartofli i na ńich mienso a potem znowusz kartofli.Wszysko razem stawliasz pod peke i jusz. Ważna żecz jest da po 45 minut peczenia szczongasz pszekriwku peke i wszysko dokwadnie zmieszasz tak da by dolnom warstwe pszeżuczit na gure
Josko Bulic
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1271
Dołączył(a): 25.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Josko Bulic » 15.10.2010 13:00

a to gurniom na du.Po mieszaniu wszysko razem pszekrywasz pekom i pieczesz jeszcze pszez 35 minut.Barzo ważne je jeszcze da w pierwszoj fazy piczenia nie stawliasz aż za mocno wengla dżewnoga bo sie spali pieczenie dopiero po pierwszym kontrolowym patszeniu i mieszaniu możesz mocnije podżuczyt goroncego wenga na peke.Popiel goronci jest ważni i calutenkom peke pszekry nim.Peka sie piecze oko 90minut razem.No jusz my szlinka leći Maciek .Barzo ważne jest otpowiedno pszygotowanie peke pszed peczeniem. Daj znacz czy umiesz to zrobycz?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.10.2010 13:04

maciek1956 napisał(a):
. do wspomnianego wątku zagląda mniej osób i nie ma odzewu :(


..witaj Maćku....no bo to dopiero przednówek sezonu wędzarniczo-kociołkowo-grillowego.......przynajmniej u nas....dobrze żeś przypomniał jutro działka i trzeba wyczyścić i przepalić wędzarkę..pozdrawiam. (..i śledzę wątek na bieżąco :wink: )
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.10.2010 13:51

Już mi też ślinka leci czytając przepis Josko i wyobrażając sobie siebie i gości degustujących tę potrawę :D
Widzę, że są spore różnice między przygotowaniem peki, a naszym kociołkiem żeliwnym, którego zresztą nigdy specjalnie nie rozgrzewam. Może właśnie na tym rozgrzewaniu polega problem konieczności lub nie wkładania liści kapusty.
Josko-napisz jak należ rozgrzewać pekę. Myślałem, ze wystarczy włożyć pod węgiel i już... Człowiek jednak cały czas się uczy :)
Może masz też pomysł na prosty piec, który ew będę budował koło domu :?:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.10.2010 13:55

Witaj Andrzeju :) tak, to dopiero przednówek, już pierwsze przepalania robiłem, czas wrócić do wspólnych pomysłów :)

Ps Ser po kilku dniach jakby doszedł jeszcze, robi się mniej słony, bardziej miękki i jeszcze lepszy w smaku.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.10.2010 06:54

..zobacz Maćku to.. http://secretdalmatia.wordpress.com/200 ... ng-lesson/ może na coś się przyda..., jest też sporo filmików na You Tube......pozdrav
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.10.2010 07:11

..z tego co pooglądałem wystarczy w sumie normalny piec, wyłożony , jak Josko słusznie zauważył szamotem, jakieś tam naczynie z przygotowanym "wkładem mięsno-ziemniaczanym" i szczelna pokrywka do zakrycia....aaaaaaaa..o jakim serze piszesz :?:
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.10.2010 07:31

lubelski napisał(a):....aaaaaaaa..o jakim serze piszesz :?:


Rozpoczęcie sezonu ...



:papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.10.2010 08:12

.taaaaa ...już wiem...widziałem , w starym wątku..
Josko Bulic
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1271
Dołączył(a): 25.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Josko Bulic » 16.10.2010 08:36

Dobro jutro Maciek.Gurniom czenszcz peke muszysz postawić nad samim ogniskem dok sie spala dżewno naj lepie powieszyt peke na malom lancuchu nad ogniyskem.Na tom filmiku jest jedna nieprawilnost jak sam zobaczysz to zauważysz da sie gurnia czensz peke nie do konca pszekrywa dolnom czenszcz a to jest poważny manikament bo peka nie może mieć dostemp powietsz z żadnych stron.Patszoc na twojim peke zauważylem taki mali uchwit na wierszku i na niego naj lepie zakwaczit lancuch.Dodatkow ważna żecz jest da zawsze gdiesz obok powino sie palit troch drewna da sie może dodatkowo nalożyt na peke goroncy swieżi wengelek.Jak cie bendzie interesowat to dam ci pszepys na peke z owocamy moża ,mogom bycz mrożone.Mam nadzieje da Ty pomoglem :D :D
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 16.10.2010 08:38

Czyli wszystko jasne, mam żeliwny kociołek, kupiłem pekę, mam więc dwa podobne naczynia. Różnica w pitraszeniu polega na tym, ze kociołek ustawiam bezpośrednio na ogniu, pekę na węglach/szamotach. Czas gotowania podobny, w kociołku potrawy są bardziej "rozgotowane", konieczna jest też kapusta.
Peka-trochę bajer, ale fajny, podoba mi się. Oba piece, jak widzę nie wymagają dużej przeróbki, konieczna jest cegła szamotowa, ew w kamiennych trzeba dostawić boczną ściankę.
Teraz potrzebny tylko ładny wekend, trochę czasu i miłe towarzystwo :)
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 16.10.2010 08:44

Josko Bulic napisał(a):Dobro jutro Maciek.Gurniom czenszcz peke muszysz postawić nad samim ogniskem dok sie spala dżewno naj lepie powieszyt peke na malom lancuchu nad ogniyskem.Na tom filmiku jest jedna nieprawilnost jak sam zobaczysz to zauważysz da sie gurnia czensz peke nie do konca pszekrywa dolnom czenszcz a to jest poważny manikament bo peka nie może mieć dostemp powietsz z żadnych stron.Patszoc na twojim peke zauważylem taki mali uchwit na wierszku i na niego naj lepie zakwaczit lancuch.Dodatkow ważna żecz jest
da zawsze gdiesz obok powino sie palit troch drewna da sie może dodatkowo nalożyt na peke goroncy swieżi wengelek.Jak cie bendzie interesowat to dam ci pszepys na peke z owocamy moża ,mogom bycz mrożone.Mam nadzieje da Ty pomoglem :D :D



Dobro jutro Josko Dzięki, mam te same uwagi co do szczelności.
Tak, dziura na łańcuch jest, problem będzie tylko z wysokością, ale coś pomyślę. Miejsce na "drugi ogień" też mam, mam dwie takie komory jak pokazana na zdjęciu.
Owoce morza uwielbiam--pisz więc przepis :D
Dzięki za już i proszę o więcej
Następna strona

Powrót do Kultura chorwacka



cron
Peka-przepisy, konstrukcja pieca
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone