Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peka-przepisy, konstrukcja pieca

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Josko Bulic
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Josko Bulic » 16.10.2010 08:47

Nema prolema to ja podskoczym do Ciebe i zrobyme szalonom ipreza pekowom ha ha :D :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 16.10.2010 09:08

Josko Bulic napisał(a):Nema prolema to ja podskoczym do Ciebe i zrobyme szalonom ipreza pekowom ha ha :D :D

To jest właściwe podejście do sprawy :D :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.10.2010 12:17

Josko---pisz ten przepis na owoce morza - proszę :D
Jeśli pogoda pozwoli, jutro jadę na działkę i może zrobię pierwszą "pekę" :D
Josko Bulic
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Josko Bulic » 20.10.2010 19:05

Witam Maciek.Sorka bylem barzo zajenty i nie napisalem pszepys na peke,ale teraz napyszem.Owoce moża naj lepje kalamary w tubach.krewetki w skorupach zamarinuj kilka godzin wczesznie w oliwi z oliwek,bialim winu,pietruszky,czylipapryczka, soli,piepszu .Zamiast pietruszki możesz stawyć żiola jaka lubysz.Pokroj kartofle na mniesze kawalki i zamarynuj ich w takoj samoj marynati co owoce moża.Peka z owocuch moża sie pecze mnie czasu nysz mienso 60 minut starczi zupeunie.Pirwsze poukladaj kartofle a na ich kalamare i znowusz kartofle.Krewetki dożuc do peke ostaynich 20 minut pieczenia.Nie stawliaj mauż zamrożonich bo one mogom popsuć smak i sie szipko spalom.Zawsze możesz stawić kawal dobre rybe ostatnich 20 minut kedy stawliasz krewetki.Dożo lepsze som krewetki w skorupach bo puszczajom pienkny smaczni sosek ktury sie dostanie do ziemliakuw. Wszyske produkte zamrożone można kupyć w dużych sklepach tipu Makro. Zyczim Ty smacznego :D :D :D :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.10.2010 22:04

Przepisy na "pekę" - i nie tylko :D
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 22.10.2010 22:07

..... :D :D :D na rescie jakisz swoiski jezik Polski, nie do podrobienia. Dla tych co nie maja peke jak Maciek, oraz Joška jako kucharza proponuje nowoczesna peke. Daleko jej do prawdziwej ale morze bic. W glebokej formie z piekarnika kladzie sie produkty. Gurna czesc szczelnie zakriwa folia aluminiowa i piecze na 220 cca godzine, po czim sie norzem zriwa folija (uwaga na goranca pare) i zostawia wlanczona gurna spirala ze bi sie wszistko zapieklo (zapiekanie trwa ruznie w zaleznosci od kawalkow: miensa, osmiornici, ziemiakow........). Smacznego
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 23.10.2010 11:25

Dziękuję za przepisy, niestety pogoda w czasie pobytu na działce (deszcz i pierwszy śnieg, duży wiatr) uniemożliwiła rozpalenie ogniska.
Musieliśmy zadowolić się kiełbasą smażoną na kuchni węglowej, peka czeka na lepsze czasy :D
Leon--masz w pełni rację, peka to trochę bajer, zabawa w pieczenie w towarzystwie przyjaciół, ceremoniał kuchenny, a smak ... podobny można często osiągnąć stosując np takie rozwiązanie jak polecasz. Tylko jak to zrobić w piecu, na prawdziwym ogniu :?: Tylko, tak jak napisałem, smak będzie podobny, nie taki jak z ognia. Nawet gotując wodę w różnych czajnikach, na gazie, elektrycznym czy na ogniu, smak tej ostatniej jest inny. Mam taki specjalny czajnik z dnem do kuchni węglowej, do wpuszczania w miejsce fajerki, herbata z tej wody jest cudowna :D
Lepiej jednak zrobić pekę w podróbce naczynia, niż tylko czytać przepisy i wspominać smak jedzonej peki w Cro.
Pozdrawiam
evil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) evil » 28.10.2011 19:39

Witajcie , tak ta peka w wersji z piekarnika za mną chodziła i dzisiaj dorwałem królika w Biedronce :D W tej chwili już zamarynowany sobie odpoczywa w lodówce . Myślicie,że można tego królika z ziemniaczkami i warzywami zrobić w piekarniku a'la peka ???
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 28.10.2011 20:34

Evil--rób królika, będzie pychota.
Zapomniałem, ale na działce wiejskiej mam w zamrażalce królika, peka to dobry pomysł :D
Podawałem gdzieś przepis (po gawędzie z Leonem) na pekę w ośmiornicy, pokazałem zdjęcia jak robiliśmy ośmiornicę. Poszukaj
Peka w piekarniku domowym to była
evil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) evil » 28.10.2011 21:05

Dzięki Maciek tak myślałem - to jutro działam wieczorkiem :D dam znac jak poszło :lol:

Maciek1956 napisał(a):Evil--rób królika, będzie pychota.
Zapomniałem, ale na działce wiejskiej mam w zamrażalce królika, peka to dobry pomysł :D
Podawałem gdzieś przepis (po gawędzie z Leonem) na pekę w ośmiornicy, pokazałem zdjęcia jak robiliśmy ośmiornicę. Poszukaj
Peka w piekarniku domowym to była
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 28.10.2011 21:11

Daj, poczytam z wielką ciekawością, swojego królika szybko nie przywiozę, chyba, że mnie przekonasz :D
Poprzednia strona

Powrót do Kultura chorwacka

Peka-przepisy, konstrukcja pieca - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone