Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peka-przepisy, konstrukcja pieca

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Josko Bulic
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Josko Bulic » 16.10.2010 09:47

Nema prolema to ja podskoczym do Ciebe i zrobyme szalonom ipreza pekowom ha ha :D :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 16.10.2010 10:08

Josko Bulic napisał(a):Nema prolema to ja podskoczym do Ciebe i zrobyme szalonom ipreza pekowom ha ha :D :D

To jest właściwe podejście do sprawy :D :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.10.2010 13:17

Josko---pisz ten przepis na owoce morza - proszę :D
Jeśli pogoda pozwoli, jutro jadę na działkę i może zrobię pierwszą "pekę" :D
Josko Bulic
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Josko Bulic » 20.10.2010 20:05

Witam Maciek.Sorka bylem barzo zajenty i nie napisalem pszepys na peke,ale teraz napyszem.Owoce moża naj lepje kalamary w tubach.krewetki w skorupach zamarinuj kilka godzin wczesznie w oliwi z oliwek,bialim winu,pietruszky,czylipapryczka, soli,piepszu .Zamiast pietruszki możesz stawyć żiola jaka lubysz.Pokroj kartofle na mniesze kawalki i zamarynuj ich w takoj samoj marynati co owoce moża.Peka z owocuch moża sie pecze mnie czasu nysz mienso 60 minut starczi zupeunie.Pirwsze poukladaj kartofle a na ich kalamare i znowusz kartofle.Krewetki dożuc do peke ostaynich 20 minut pieczenia.Nie stawliaj mauż zamrożonich bo one mogom popsuć smak i sie szipko spalom.Zawsze możesz stawić kawal dobre rybe ostatnich 20 minut kedy stawliasz krewetki.Dożo lepsze som krewetki w skorupach bo puszczajom pienkny smaczni sosek ktury sie dostanie do ziemliakuw. Wszyske produkte zamrożone można kupyć w dużych sklepach tipu Makro. Zyczim Ty smacznego :D :D :D :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.10.2010 23:04

Przepisy na "pekę" - i nie tylko :D
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 22.10.2010 23:07

..... :D :D :D na rescie jakisz swoiski jezik Polski, nie do podrobienia. Dla tych co nie maja peke jak Maciek, oraz Joška jako kucharza proponuje nowoczesna peke. Daleko jej do prawdziwej ale morze bic. W glebokej formie z piekarnika kladzie sie produkty. Gurna czesc szczelnie zakriwa folia aluminiowa i piecze na 220 cca godzine, po czim sie norzem zriwa folija (uwaga na goranca pare) i zostawia wlanczona gurna spirala ze bi sie wszistko zapieklo (zapiekanie trwa ruznie w zaleznosci od kawalkow: miensa, osmiornici, ziemiakow........). Smacznego
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 23.10.2010 12:25

Dziękuję za przepisy, niestety pogoda w czasie pobytu na działce (deszcz i pierwszy śnieg, duży wiatr) uniemożliwiła rozpalenie ogniska.
Musieliśmy zadowolić się kiełbasą smażoną na kuchni węglowej, peka czeka na lepsze czasy :D
Leon--masz w pełni rację, peka to trochę bajer, zabawa w pieczenie w towarzystwie przyjaciół, ceremoniał kuchenny, a smak ... podobny można często osiągnąć stosując np takie rozwiązanie jak polecasz. Tylko jak to zrobić w piecu, na prawdziwym ogniu :?: Tylko, tak jak napisałem, smak będzie podobny, nie taki jak z ognia. Nawet gotując wodę w różnych czajnikach, na gazie, elektrycznym czy na ogniu, smak tej ostatniej jest inny. Mam taki specjalny czajnik z dnem do kuchni węglowej, do wpuszczania w miejsce fajerki, herbata z tej wody jest cudowna :D
Lepiej jednak zrobić pekę w podróbce naczynia, niż tylko czytać przepisy i wspominać smak jedzonej peki w Cro.
Pozdrawiam
evil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) evil » 28.10.2011 20:39

Witajcie , tak ta peka w wersji z piekarnika za mną chodziła i dzisiaj dorwałem królika w Biedronce :D W tej chwili już zamarynowany sobie odpoczywa w lodówce . Myślicie,że można tego królika z ziemniaczkami i warzywami zrobić w piekarniku a'la peka ???
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 28.10.2011 21:34

Evil--rób królika, będzie pychota.
Zapomniałem, ale na działce wiejskiej mam w zamrażalce królika, peka to dobry pomysł :D
Podawałem gdzieś przepis (po gawędzie z Leonem) na pekę w ośmiornicy, pokazałem zdjęcia jak robiliśmy ośmiornicę. Poszukaj
Peka w piekarniku domowym to była
evil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) evil » 28.10.2011 22:05

Dzięki Maciek tak myślałem - to jutro działam wieczorkiem :D dam znac jak poszło :lol:

Maciek1956 napisał(a):Evil--rób królika, będzie pychota.
Zapomniałem, ale na działce wiejskiej mam w zamrażalce królika, peka to dobry pomysł :D
Podawałem gdzieś przepis (po gawędzie z Leonem) na pekę w ośmiornicy, pokazałem zdjęcia jak robiliśmy ośmiornicę. Poszukaj
Peka w piekarniku domowym to była
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 28.10.2011 22:11

Daj, poczytam z wielką ciekawością, swojego królika szybko nie przywiozę, chyba, że mnie przekonasz :D
Poprzednia strona

Powrót do Kultura chorwacka

Peka-przepisy, konstrukcja pieca - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies