Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 23.10.2009 11:15

Sharm el Brela :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PZDR
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 23.10.2009 12:15

Mostar
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kravica
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.10.2009 18:12

renatalato napisał(a):Mostar

Obrazek

To chyba wcale nie wyostrzone po zmniejszeniu?

Tak ciut lepiej
Obrazek

ale i tak nie teges jak na tak dobrej klasy aparat.
Może koledzy fachowcy coś doradzą i pomogą?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.10.2009 18:21

hepik napisał(a):Może koledzy coś doradzą i pomogą?

Matrycowy pomiar światła + tryb AUTO - lustrzanka nie jest do tego stworzona - to domena kompaktu.
W takiej konfiguracji zdjęcie zrobione lustrem raczej zawsze będzie "nieteges" bo wówczas to nie my panujemy nad aparatem a aparat panuje nad nami. Mowa oczywiście o ekspozycji a nie o kompozycji :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.10.2009 18:28

Światło światłem ale te zdjęcia są kompletnie nieostre(poruszone?wszystkie?chyba nie?)
Wyostrzylem na 5-tce w Faststonie a i tak mydło, gdy normalnie wystarcza 2-3...
Na auto wszystkiego sie nie da zwalić,to wyglada na jakis feler (obiektywu?)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.10.2009 18:36

hepik napisał(a):....Na auto wszystkiego sie nie da zwalić,to wyglada na jakis feler (obiektywu?)

Na AUTO w lustrze bardzo dużo da się zwalić :lol:
Niekoniecznie jest to feler obiektywu - ta sama rzecz co z pomiarem światła.
W tym modelu masz również jest coś takiego w ustawieniach jak obszar AF: szeroki, lokalny i punktowy.
Przy szerokim to aparat za ciebie ostrzy - wystarczy, że na pomiarze ubzdura sobie jakiś element kadru i decyduje za Ciebie co ma być ostre.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.10.2009 18:37

Bardziej na feler zwany kompresja :wink: 126.17 KB dla zdjęcia w rozmiarze 800x519px to zdecydowanie za mało i zżarło detal. Ot wsio :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.10.2009 18:45

Czyli wina fotosika?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.10.2009 18:54

Albo fotosik, albo podczas obróbki w programie graficznym została zastosowana zbyt wysoka kompresja. Normalnie zdjęcie kolorowe w podobnym rozmiarze nie powinno mieć mniej niż 200 kb a ideałem jest ponad 300, choć na niektórych forach stosuje się ograniczenia np do 250 kb. U nas tego nie ma więc może być jedynie wkurzający fakt że ktoś mający słąbe łacze chwilę na otwarcie fot będzie musiał poczekać :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.10.2009 19:10

Wyglądają na dziewiczo nietknięte czyli fotosik.Od zawsze miałem poczucie,że to dziadostwo. :wink:
Ale czegoś sie dowiedziałem.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.10.2009 20:33

To ja się też dołączę. Chciałbym w końcu nauczyć się robić przyzwoite fotki.

Skoro ostatnio był Mostar, to zacznę od niego:

Obrazek

A to już nie Mostar:

Obrazek

Wiem, nie mam niebieskiego nieba. Ale - tego się nie dało uzyskać. Chyba...
Możecie się wyżywać. :)

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.10.2009 21:13

Kompakty robia same dobre zdjęcia,zwłaszcza Panasonica ,wystarczy dobry kadr .;)
Poza tym kokietujesz ,Franz.

Ale trochę te foty rujnują proste rozwiązanie Rysia.
Bo fotka z Mostaru ma 158 kb ,,TZ 7 robi fotki zdajsie 10mln pixelowe czyli kompresja jest porównywalna do tych Alfą 300...no i fotosikiem przesłane.Czyli wracamy do początku?

PS Co nie zmienia oceny samego fotosika,który w przesyłce kompresuje ponad przyzwoitość.
Ostatnio edytowano 26.10.2009 21:20 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.10.2009 21:17

Piotrek_B napisał(a):W tym modelu masz również jest coś takiego w ustawieniach jak obszar AF: szeroki, lokalny i punktowy.
Przy szerokim to aparat za ciebie ostrzy - wystarczy, że na pomiarze ubzdura sobie jakiś element kadru i decyduje za Ciebie co ma być ostre.

Nie,no tyle to ja wiem,tyle ,że w tych fotach nie ma ani jednego punktu ostrego.
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 26.10.2009 21:33

Czyli co?
Fotosik, czy fotograf, czy aparat?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.10.2009 21:35

hepik napisał(a):Kompakty robia same dobre zdjęcia,zwłaszcza Panasonica ,wystarczy dobry kadr .;)

Czyli jedyna dobra rada mogłaby brzmieć jakoś tak: "Zmień aparat". ;)
Ta druga fotka to już nie Panasonic, tylko Ricoh Caplio. Ten aparat mógłbym polecić wyłącznie komuś, kto mi się bardzo, ale to bardzo! naraził. Był już w serwisie ok. 10 razy.

hepik napisał(a):Poza tym kokietujesz ,Franz.

Hmmm... może trochę.
Spotkałem się z diametralnie różną opinią dotyczącą moich fotek. A chciałbym umieć robić dobre zdjęcia. Serio. Chociaż z kompaktu nie zrezygnuję, gdyż innym sprzętem czasem po prostu nie miałbym możliwości pstryknąć czegokolwiek.

hepik napisał(a):,,TZ 7 robi fotki zdajsie 10mln pixelowe czyli kompresja jest porównywalna do tych Alfą 300...no i fotosikiem przesłane.

TZ7 MOŻE robić 10Mpix fotki. Mnie zadowalają 3,1Mpix i nie wykorzystuję reszty.

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 67
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone