Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 11.12.2008 13:42

Monte Christo napisał(a):ladne ale nie ostre ! jakims kitem robione.
Poza tym jaki jest sens wrzucac, az tak duzy znak wodny ??? przeciez to psuje cale zdjecie !!i ktos kto je oglada to widzi znak wodny a nie zdjecie !!!

to tak do przemyslenia.

Czy ja nie wiem o jakimś s z e r o k i m kicie??? 8O
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 11.12.2008 14:17

Wiolak... :lol: już gdzieś to pisałem, że przestałem się przejmować komentarzami Montego ... rzuca tak sobie czasami bez ładu i składu ... nawet nie popatrzył na to zdjęcie :lool: to czego Ty wymagasz :?:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 11.12.2008 15:30

Poza tym jaki jest sens wrzucac, az tak duzy znak wodny ??? przeciez to psuje cale zdjecie !!i ktos kto je oglada to widzi znak wodny a nie zdjecie !!!

to tak do przemyslenia.

Oj hrabio! Nie bij tylko....
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.12.2008 16:42

Monte, tak na moje oko to niewiedza i brak doświadczenia Cię pogrąża :wink:
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 11.12.2008 16:53

Zielony Leszku, ja wiem...Zastanawiam się tylko, po co zabierać głos, jak się nie ma pewności albo zwyczajnie nie ma wiadomości w tej dziedzinie...? Może ,żeby zwrócić na siebie uwagę....Eh
Plumku, fajne takie niebo rozjechane na szerokim kicie :wink: , Nowa jakość na naszych oczach powstaje :lol:
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 11.12.2008 16:57

Moje pstryczki :oops:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 12.12.2008 07:14

wiolak -Kit z ang. oznacza zestaw, czyli np. sprzedawany w jednym pudełku aparat (korpus , body) + obiektyw. Tak zebys juz wiedziala, bo rysio nie chce sie swa przeogromna wiedza dzielic !
A gdzie wy niby widzicie ze to zdjecie jest ostre ??
Ani nawet nie ma oka na czym zawiesic,zadnego mocnego punktu .

Petris co ty bierzesz ??
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 12.12.2008 08:23

Monte Christo napisał(a):A gdzie wy niby widzicie ze to zdjecie jest ostre ??

Hrabio:
poczytaj o dystorsji: http://www.horazy.republika.pl/2_4.htm#5_dystorsja

i o nieostrości (a to se poszukaj sam).

Zasady kompozycji mówią, ze fotografia (obraz) powinna mieć tzw. mocny punkt - powinna, ale nie musi.
Podobnie jest z zasadą słotego środka. Pewnie też wiesz, co to jest.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 12.12.2008 08:32

to tak do przemyslenia.

No - teraz, kiedy już wiesz, co to jest KIT (bo wyczytałeś i wytłumaczyłwę wiolak), to może teraz napiszesz, co miałeś na myśli pisząc, że "kitem robione"? Bo akurat tego obiektywu nie kupiłam w zestawie :)

O sensie wstawiania znaków wodnych się nie dyskutuje - ja wstawiam. I jak patrzę, na monitor, to wcale go tak znowu nie widać. A ktoś niech nie ogląda przez lupę, tylko niech sie odsunie od ekranu na jakieś pół metra :) Można jeszcze zmienić monitor na lepszej klasy :)
Znajdą się tu i przeciwnicy wstawiania znaków wodnych.

Pomijam, że skoro i tak zdjecie jest zepsute (nieostre i bez mocnego punktu), to znak wodny go już zepsuć nie może po raz drugi :)

Do przemyślenia to mam poważniejsze rzeczy na głowie, a nie Twoje wykrzyczane uwagi.
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 12.12.2008 08:39

monitor ColorEdge CG241W wiec nie podskakuj.
Kit ob. = mialem na mysli brak ostrosci zdjecia, zazwyczaj na szerokim kacie takie obiektywy nie ostrza zbyt dobrze. znak wodny mozesz dawac gdzies w rogu, a nie tak centralnie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.12.2008 08:45

Monte Christo napisał(a):monitor ColorEdge CG241W

Fiu, fiu 8O

Obrazek

CENA :roll: :roll: :roll:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 12.12.2008 09:05

Januszku...

Pewnego razu do restauracji przyszedł pewien znany fotograf. Kucharz podając mu obiad zagaił... robi Pan świetne zdjęcia, musi Pan mieć wspaniały aparat. Fotograf nic nie odpowiedział, ale po skończonym obiedzie kiedy przyszło do płacenia fotograf mówi do kucharza: Wspaniale smakują Pańskie potrawy, musi Pan mieć wspaniałe garnki...

Resztę sobie można dośpiewać ;)

Pozdrav :papa:
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 12.12.2008 09:58

Lesiu piszesz to o Sobie ?Przeciez ty jestes tutuaj sprzetowym onanista.
A monitor i tak sie juz zwrocil.
A do wiadomosci Lesia, robie zdjecia teraz Holga za 199 pln 6/6.
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 12.12.2008 10:13

Monte Christo napisał(a):wiolak -Kit z ang. oznacza zestaw, czyli np. sprzedawany w jednym pudełku aparat (korpus , body) + obiektyw. Tak zebys juz wiedziala, bo rysio nie chce sie swa przeogromna wiedza dzielic !
A gdzie wy niby widzicie ze to zdjecie jest ostre ??

Petris co ty bierzesz ??

Dzięki, Monte, za wytłumaczenie...Fotografią zajmuję się i interesuję jakieś 20 lat...ale nic to...Wiem,że kit sprzedają w zestawach i sama na ten przykład powymieniałam i mam , co chce, szerokie, standardy, tele- stałki i co tam popadnie...nieważne. KAŻDY WIE,ZE szerokiego żaden producent w zestawie nie sprzeda, bo to porostu się nie opłaca. Więc, co tu Anię o jakiś kit posądzasz, JAK GOŁYM OKIEM WIDAĆ, ŻE TO nie KIT :!: :!:
A jeśli miałeś na myśli, że fota jest "do KITu", to użyj innego sformułowania, bo w tym wątku może być dwuznacznie rozumiane
pzdr

PETRIS- 2 fota z krajobrazów-świetna!!!! bardzo mi się podoba!
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 12.12.2008 10:33

Monte Christo napisał(a):monitor ColorEdge CG241W wiec nie podskakuj.
Kit ob. = mialem na mysli brak ostrosci zdjecia, zazwyczaj na szerokim kacie takie obiektywy nie ostrza zbyt dobrze. znak wodny mozesz dawac gdzies w rogu, a nie tak centralnie.

Hrabio! Zazwyczaj na szerokim kącie to nie jest kwestia nieostrości - no, tylko innego rodzaju zniekształcenią. Powinieneś to wiedzieć, skoro siedzisz w temacie?

Znak wodny będę dawać tam, gdzie uważam za stosowne. Bo jestem jednostką 3xS: samodzielną, samorządną i samofinansującą się :) Więc takie dyspozycje zachowaj ewentualnie dla ludzi, którzy dla Ciebie pracują.

I wyluzuj trochę, bo chyba, nie jesteś aż tak prymitywny, żeby w taki sposób się do mnie odnosić. Nawet do własnych dzieci nie powinieneś, a co do obcych dopiero :)

A monitorek masz piękny - kultowy - pochwal się, co jeszcze masz :) Też wolę zamiast płacić podatek, kupować na fakturę i robić koszty :)
Dobrze, że się zwrócił - znaczy zarabia na siebie, a to znaczy, że nie ma w PL żadnego kryzysu gospodarczego i znów wszyscy pojedziemy do Cro :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 59
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone