Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 24.01.2008 11:33

Rysio napisał(a):Aniu, Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC

Teraz jak Cię odwiedzę to z portu będę miał Olimpię i pół Hvaru jednocześnie :wink:

Ps. Meldujemy się w okolicach po 16 sierpnia na kawie stadnie (szt 8 ) 8)

Faaaajny! :) Czyli dla małego obrazka masz ekwiwalent jakieś 15 mm? Nieźle ;)

Mnie najciaśniej uda się być może mieć 22 za to jasno: f 2,8-3,5. Bo dla 14 mm nie pozbędę się ponad 5 tysięcy ;) Sigma niestety akurat 10-20 dla Olka nie robi. Chyba, ze dorobi ;)

No a kawa jak najbardziej! Wtedy sobie oblukam to Twoje nowe cudo przy okazji :)

A mnie właśnie przyszedł plecaczek na sprzęt :D:D:D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 24.01.2008 12:04

Ano 15 mm dla cropa APS-C, do tej pory miałem 27,5 i było mi za wąsko. Niby jest ciemno ale 10-20 to raczej do landszaftów więc i tak najczęściej przymknięty do 8 albo i więcej, także światło nie miało dla mnie większego znaczenia.

Ps. Jak tam WiFi w Blato bo właśnie zamówiłem sobie lapka :D A w Poracie orientujesz się jaki zasięg mają :?:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 24.01.2008 13:09

Rysio napisał(a):Ano 15 mm dla cropa APS-C, do tej pory miałem 27,5 i było mi za wąsko. Niby jest ciemno ale 10-20 to raczej do landszaftów więc i tak najczęściej przymknięty do 8 albo i więcej, także światło nie miało dla mnie większego znaczenia.

Ps. Jak tam WiFi w Blato bo właśnie zamówiłem sobie lapka :D A w Poracie orientujesz się jaki zasięg mają :?:

No niby i racja :) W tele - wręcz przeciwnie :)

P.S.
Jak stałka będzie, to będzie dobrze! Hehe Ma być. Ale jak będzie, to bedę pewna na 100%, ze jest. W ich gderanie, że "ma być" nie wierzę :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 25.04.2008 19:31

Słonko się pokazało, więc najwyższy czas wyjść w pola i odkurzyć temat :wink:

Obrazek

Obrazek

Zapraszam do dalszej dyskusji i wklejania Waszych pejzaży :)
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 25.04.2008 20:18

Piękne. Dyskusje czytam.Pejzaże oglądam.
Swoich nie wklejam - z komórki :?: :?: :?: :?: :?:
Pozdrawiam :)
P.S. Ale kiedyś pożegnam się z lustrzanką ... :(
sonny
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sonny » 25.04.2008 22:19

Rysio napisał(a):Słonko się pokazało, więc najwyższy czas wyjść w pola i odkurzyć temat :wink:

Te ślady traktora przełamują sielankowość zdjecia i dodają bardzo dynamiki, wyzwalają w odbiorcy emocje. To zdjęcie coś w sobie ma.
Chociaz pomysł nie jest nowy prawda?
Przyciemnione brzegi kadru to zasługa PS ?
Druga fotka ładna ... i tyle.
Przepraszam , ale mniej doświadczeni fotoamatorzy tez się chyba moga wypowiadać :?: :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.04.2008 10:36

Przyciemnienie fragmentów kadru to wyłącznie zasługa polara, PSa w ogóle nie używam :) Pomysł stary jak świat, co do ujęć z ziemią w pierwszym planie, a co do wypowiadania, to jak najbardziej wszystkich zapraszamy, może nawet zdanie mniej doświadczonych fotoamatorów jest cenniejsze :D

Pozdrav
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 26.04.2008 14:31

Rysiek ... zmniejszaj do 800 w szerokości bo mi się forum rozjechało ja mam jeszcze 17" monitor :cry:
sonny
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sonny » 27.04.2008 22:11

A oto moja dzisiejsza fotka :wink:
Obrazek
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 28.04.2008 10:36

Zastanawiałem się gdzie wrzucić kilka zdjęć z lotu balonem, ale chyba tu najbardziej będą pasowały

Tak więc ten balon mnie zabrał pod niebiosa - powierzchnia czaszy 2300 m2 8O

Obrazek

8O
Obrazek

Pejzarz to to nie jest ale chcę jakiś ład zachować z tego lotu
No to dajemy czadu :!: :lol:
Obrazek

Z 400 m nad ziemią
Obrazek

Szczęśliwe lądowanie
Obrazek

Co o tym myślicie :?:
Proszę o surową krytykę :!:

Pozdrav :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.04.2008 11:20

Rysio napisał(a):PSa w ogóle nie używam :)
Skąd w takim razie na drugim zdjęciu biała linia na horyzoncie odcinająca niebo od koron drzew? Myślę, że powstała w trakcie obróbki fotki programem graficznym (niekoniecznie PS-em) w celu przyciemnienia nieba lub rozjaśnienia zielonych pól i drzew, wskutek niedokładnego obrysowania konturów. Ja, jak się spieszę, robię takie błędy.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 28.04.2008 12:50

wiech napisał(a):
Rysio napisał(a):PSa w ogóle nie używam :)
Skąd w takim razie na drugim zdjęciu biała linia na horyzoncie odcinająca niebo od koron drzew? Myślę, że powstała w trakcie obróbki fotki programem graficznym (niekoniecznie PS-em) w celu przyciemnienia nieba lub rozjaśnienia zielonych pól i drzew, wskutek niedokładnego obrysowania konturów. Ja, jak się spieszę, robię takie błędy.

I tu się mylisz :) biała obwódka powstaje w wyniku zmniejszania i wyostrzania zdjęcia maską ostrości, a szczególnie, jeśli dodatkowo towarzyszy temu zmniejszenie wagi zdjęcia, artefakt na to mówią niektórzy czy jakoś tak :wink:

Edit: W 1 to nie powstało bo fotka ma ponad 700 kb w 2 - ok 400 kb (zapis 90% jakość zamiast 95 w Irfan View) i już wyłazi :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.04.2008 13:05

Możliwe. Nie jestem fachowcem.
Pozdrawiam.
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 28.04.2008 21:05

Taki sobie widoczek...

Obrazek

las Czerwonego Kapturka,tyle że na polance brak babcinej chatki...

Obrazek
sonny
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sonny » 29.04.2008 06:53

Fajne fotki Aneta. W pierwszym przeszkadza mi trochę białe niebo (może warto założyć polarek :wink: ). Może trochę inny kadr? Mówię o wchodzących gałęziach z lewej strony. Trochę abberuje obiektyw, jakim robiłaś to zdjęcie?
Pozdrawiam :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 51
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone