Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 03.10.2007 09:47

Zmrolku, na 1, 3 i 4 przepały. kompozycyjnie wszystkie ... :wink:
brakuje czegoś co przyciągnie oko.
wiem, że chciałaś pokazać las jesienią. narzuca się wręcz w takim wypadku wykorzystanie koloru - ale mz nie wszystkich na raz :wink: .
moje pomysły - jakieś ciekawe makro na ziemi, kolorowa gałąź (tak po przekątnej kadru najlepiej z jakąś grą świateł) na miękim (rozmytym) tle, itp.
widzę, że masz duży potencjał, ale jeżeli fotografia cię kręci i pamiątkowe fotki Cię nie zadowalają, poczytaj troche o regułach kompozycyjnych - trójpodziale, złotej proporcji, itp. w zasadach odbioru fotografii jest dużo bezwzględnej logiki, którą trzeba zachować przekazując swoje emocje.

:papa:
zmrol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmrol » 03.10.2007 10:12

Leszku nie tez sie 3 najbardziej podoba mimo tego przepału o którym pisał Rafał. Jeśli chodzi o trójpodział czy złotą proporcję to owszem poczytałam ale jak na razie nie miałam okazji wykorzystać.
Obrazek
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 03.10.2007 10:34

No proszę ja Ciebie podoba mi się płynąca woda :D
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 03.10.2007 10:52

Obrazek
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 03.10.2007 12:28

zmrol napisał(a):Leszku nie tez sie 3 najbardziej podoba mimo tego przepału o którym pisał Rafał. Jeśli chodzi o trójpodział czy złotą proporcję to owszem poczytałam ale jak na razie nie miałam okazji wykorzystać.
Obrazek

o to właśnie mi chodziło :idea: :!:
pozdrawiam
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 03.10.2007 12:32

Zmrolku, 3 najfajniejsza z serii - liście na glebie przyciągają wzrok - bardzo na tak, 4 słabsza ale też coś w niej jest, 1 i 2 - typowo albumowe za to strumyczek - jestem bardzo na tak, czas, GO, Kolor i kadr bez najmniejszych uwag - jak ktoś lubi (bo ja nie) to świetna jako fototapeta na ścianę :D

Mariusz, te linie parkingowe dają mi po oczach i kadr mniej centralnie bym próbował poprowadzić

bla, bla bla fajnie się zza biurka pisze ... wiem :wink:
zmrol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmrol » 03.10.2007 14:04

Strumyczek mnie też sie podoba chociaż nie widziałam co fociłam aparat na skałce a wkoło woda, ustawiłam na chybił trafił ale sie udało. Dzięki za miłe słowa.
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 04.10.2007 21:39

Tu juz sie boje cos skrewiłam...
Obrazek
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 05.10.2007 08:48

Petris, można prosić o większą fotkę...
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 11.10.2007 17:13

daje linkę do plebiscytu na fotki do kalendarza z forum pentaxa na 2008 - głównie pejzaże, parę portretów. konwencja b&w. polecam na jakąś wolną chwilę, jest tam parę naprawdę fajnych strzałów.

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=63 ... sc&start=0

ps.
moje - 45 i 46.
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 14.10.2007 17:53

Efekty dzisiejszego "polowania" na kolory :wink:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 14.10.2007 18:21

Petris, bardzo ładna fotka tyle że mam wrażenie że leci na prawo, jednak generalnie jestem na tak, bardzo ładnie to wyszło. Potwierdzam słowa Rafała - przydałoby się większą wrzucić.

Hunter efekty polowania bardzo fajne :lol: Jedna mała uwaga co do prezentacji tutaj - rozdzielaj zdjęcia bo się zlewają, a to psuje odbiór :wink:

Pozdrav :)
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 15.10.2007 13:15

Hunter, widzę duży postęp w prezentacji tematów - tak trzymać, może tylko rozważ zmianę formatu fotek na klasyczne 3-2.
a poza tym:
w 1 fotce nie ma głównego tematu, chaos kompozycyjny :wink: mz powinieneś zdecydować co chciałeś pokazać - albo drzewo, albo tą pobliską łąkę. chcąc pokazać za dużo nieraz w efekcie nie pokazujemy niczego :wink:
w 2 przeszkadza ten suchy pień po prawej i trochę mało widać szczegółów w cieniach. mz ciekawiej by wyglądał ten pejzaż potraktowany szerszym kątem. saturacja ciut za mocna ale to akurat mi nie przeszkadza w odbiorze.
w 3 bardzo dobrze dobrana ekspozycja, ale też szerszy kąt aż się prosił :wink: jeżeli całe drzewo nijak nie mieściło się w kadrze, można było ewentualnie dać mocne zbliżenie na liście (jakaś jedna gałąź w mocnym punkcie kadru) jednocześnie z dużą GO - bo łąka pięknie zielona i w takim świetle bezwzględnie warta włączenia w kompozycję. w każdym razie 3 mz najlepsza.

Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 15.10.2007 14:10

Bardzo dziękuję za konstruktywną krytykę. :D
Zasad kompozycji uczę się oglądając fotki innych, bo jak dotąd nie przeczytałem na ten temat żadnej książki (totalny brak czasu).
Tak więc wyczuwam , że pewne tematy muszę ujmować w pewien określony sposób, ale tak do końca nie wiem dlaczego. :? Myślę, że dlatego robię tyle błedów :(

Z saturacją nic nie kombinowałem. Ustawiłem tylko w aparacie tryb kolorów na "intensywny" do tego jeszcze polarek i wyszło coś takiego.

Cieszę się, że zrobiłem mały postęp. To też wasza zasługa. :D

Do was mam apel. Pokażcie wasze spojrzenie na kolorową jesień ale może tak, jakby kolor był tematem przewodnim.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 15.10.2007 16:58

rafał krasoń napisał(a):może tylko rozważ zmianę formatu fotek na klasyczne 3-2.

Rafale tu się z Tobą absolutnie nie zgadzam :D Jeśli Hunter ma aparat wyposażony w matrycę 4:3 to kadr powinien zostać w tej proporcji. Moim zdaniem bardzo ważną sprawą w fotografii jest właśnie umiejętność właściwego skomponowania kadru w wizjerze lub na LCDku i wykonanie zdjęcia w taki sposób aby nie wymagało ono dodatkowej ingerencji w komputerze w tym względzie. Inną sprawą jest fakt, że część aparatów posiada w opcjach tryb 3:2 jako opcję, jednak sprawa wyboru formatu należy wyłącznie od fotografującego 8)

Ps. Rafale, duża grupa Olkowców już ostrzy noże by wbić Ci je w plecy :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 46
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone