Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 02.10.2007 09:30

A widzisz Rysiu, znalazłem :D jest jednak jedna wada takiego zaznaczania. Nie ma płynnego przejścia tonalnego ze środkiem w centrum ;), które daje Nikon Capture NX
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.10.2007 09:37

Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 02.10.2007 10:59

Leszek Skupin napisał(a):Fakt :lol: nie umawialiśmy się ;) a może ktoś ma podobne zdjęcie do tego :?: :lol:

Obrazek

Pozdrav :papa:

Leszek, ja nie mam, ale to bardzo ładna fotka.
no comments :wink:
:papa:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 02.10.2007 11:24

I mnie się podoba, nie tylko kolorystycznie. Ma jakiś taki klimat :) Dym na drugim brzegu jeziora, Taxi boat po środku, wystający głaz z wody... To jezioro żyje :)

Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 02.10.2007 11:27

Leszek Skupin napisał(a):A widzisz Rysiu, znalazłem :D jest jednak jedna wada takiego zaznaczania. Nie ma płynnego przejścia tonalnego ze środkiem w centrum ;), które daje Nikon Capture NX

No tego rzeczywiście w FO2007 nie ma albo nie znalazłem, ale jakoś daję rady bez tego :wink: No i Piotrek, dzięki za cenę :) :wink:

A co do fotki Lesia to jestem również na tak, aczkolwiek mam wrażenie że jeziorko w lewo się wylewa :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 02.10.2007 11:51

Rysio napisał(a):...mam wrażenie że jeziorko w lewo się wylewa :wink:

Widzisz Rysiu - to kwestia perspektywy. Jak przy fotografowaniu morza linia horyzontu jest :!: pozioma tak przy fotografowaniu jeziora w górach poziom wcale nie jest tak oczywisty. Już Ci tłumaczę dlaczega masz wrażenie, że jeziorko odpływa w lewo :D

Otóż, gdyż, ponieważ :lol: z prawej część brzegu jeziora była oddalona dużo bardziej od obiektywu niż środkowa. Stojąc i trzymając aparat na wysokości ok 1,70 m czyli przy oku ;) jednak tę odległość widać. Na dodatek dolna krawędź brzegu idzie od prawej strony ku górze i sprawia to dokładnie wrażenie o którym piszesz. Poprostu po lewej stronie to jezioro jest węższe niż po prawej ;)

Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 02.10.2007 15:19

Jeszcze jeden pejzażyk Widok z Sokolicy

Obrazek

Wiem .... trudne warunki bo kompletnie pod słońce, ale może jednak komuś się spodoba ;)

petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 02.10.2007 15:47

Proszę :? o cenne uwagi.
Obrazek
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 02.10.2007 15:51

Petris, bardzo ładna fotka.
Leszek, dla mnie ok - może tylko podpis bym mniejszy widział, trochę odwraca uwagę od tematu fotek.
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 02.10.2007 16:28

rafał krasoń napisał(a):Petris, bardzo ładna fotka.
Leszek, dla mnie ok - może tylko podpis bym mniejszy widział, trochę odwraca uwagę od tematu fotek.

Dzięki ,ale co zrobiłam zle,a co dobrze,nie mam oka malarza :?
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 02.10.2007 21:09

Petris fajurskie.
Leszek twarz niedoświetlona przy cykaniu pod światło koniecznie trzeba dopalać lampą. Mam świadomośc, że w tym wypadku jednak wiele by to nie dało w związku z odległością.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 03.10.2007 07:41

JasioJasio, zgadzam się, że trzeba by było dopalić lampą :? moja lampa dałaby radę z takiej odległości doświetlić ;), ale wtedy jak wyglądałaby plastyka skał :?: IMHO trochę cienko tak czy siak by to wyszło..., a co do podpisu :oops: będę robił mniejsze :oops:.

Petris :D I mnie się podoba :D nie ma pustej przestrzeni na zdjęciu coś się dzieje w każdym jego zakątku. No i ta tafla wody... lustro :D
zmrol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmrol » 03.10.2007 09:11

Jesienne pejzaże ze Złotego Potoku a dokładnie źródeł J. Krasickiego.
1.
Obrazek
2.
Obrazek
3.
Obrazek
4.
Obrazek

Mam nadzieję że takie najgorsze nie są.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 03.10.2007 09:17

Fajna jesienna seryjka 3 podoba mi się najbardziej :D
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 03.10.2007 09:26

petris napisał(a):
rafał krasoń napisał(a):Petris, bardzo ładna fotka.

Dzięki ,ale co zrobiłam zle,a co dobrze,nie mam oka malarza :?

Petris, może byłoby lepiej kompozycyjnie, gdyby na pierwszym planie po obu stronach nie było "poucinanych "drzew. nie wiem co było na scenie bardziej na prawo, ale ja ewentualnie przesunąłbym się w tę stronę i objął całe drzewo (o ile to możliwe :wink: ). wtedy z lewej zostawiłbym tylko ten biały bezlistny pień.
wcale nie twierdzę przy tym, że taka kompozycja byłaby lepsza.
twój strzał jest naprawdę miodny. :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 45
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone