Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 27.09.2007 13:37

rafał krasoń napisał(a):parę postów wcześniej jest fotka mojej Agaty z mostem kolejowym w tle zrobiona na F22. chciałem na niej pokazać ostro i pierwszy plan z "modelką" i ten most - bo tak sobie tę fotkę wymyśliłem. na ok. F10/ 70mm i ostrości ustawionej na 1 planie most stawał się rozmyty. po przymknięciu do F22 i złapaniu ostrości na moście wyostrzyło mi tak jak chciałem :P .
czasem warto więc dziurę przymknąć... :wink:
:papa:

masz cyfrę... popróbuj najpierw f22 a potem f8. Tłem się nie przejmuj. Patrz co się będzie działo z obiektem w roli głównej ;) Najlepiej aparat na statywie i ustawienie na priorytet przysłony, tak, żeby nie było zbyt wielkich przekłamań w jasności zdjęcia.

Pozdrav :papa:

P.S. Ja dopiero sprawdzam tę teorię, ale mam analoga ... więc to musi trochę potrwać :(
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 27.09.2007 14:01

Leszek Skupin napisał(a):
rafał krasoń napisał(a):parę postów wcześniej jest fotka mojej Agaty z mostem kolejowym w tle zrobiona na F22. chciałem na niej pokazać ostro i pierwszy plan z "modelką" i ten most - bo tak sobie tę fotkę wymyśliłem. na ok. F10/ 70mm i ostrości ustawionej na 1 planie most stawał się rozmyty. po przymknięciu do F22 i złapaniu ostrości na moście wyostrzyło mi tak jak chciałem :P .
czasem warto więc dziurę przymknąć... :wink:

masz cyfrę... popróbuj najpierw f22 a potem f8. Tłem się nie przejmuj. Patrz co się będzie działo z obiektem w roli głównej ;) Najlepiej aparat na statywie i ustawienie na priorytet przysłony, tak, żeby nie było zbyt wielkich przekłamań w jasności zdjęcia.

P.S. Ja dopiero sprawdzam tę teorię, ale mam analoga ... więc to musi trochę potrwać :(

Leszek, pisałem, że próba z przesłoną nawet na F10 dała mi nieostry most przy ostrzeniu na modela lub nieostrego modela przy ostrzeniu na most. tło było ważne kompozycyjnie więc nie mogłem się nim nie przejmować :wink: statyw miałem wirtualny :wink: rzadko też zmieniam tryb w aparacie z p. przysłony na inny :wink:
fotka jest wywołana z rawu i nieobrabiana, bo za tym nie przepadam. mogę wkleić cropa 100% na dowód, że nie jest poruszona.
pisząc o GO i jej związku z wielkością przysłony dotykamy w zasadzie praw fizyki a nie teorii fotografii jak strzelic dobry pejzaż.
tylko tyle chciałem wcześniej przekazać :wink:

ps.
jakbym przymknął do F32 miałbym ostry także 3 plan - ale na tym mi już nie zależało :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 27.09.2007 14:08

Rafał, mnie chodzi o porównanie ostrości (nie poruszenie lub jego brak) konkretnego fragmentu fotografii przy f32 i f8 ustawiając ostrość tylko i wyłącznie na dany obiekt :!: Chodzi mi o ostrzenie obiektywu przy tych wartościach przysłony.

Coś dogadać się nie możemy.

Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 27.09.2007 14:14

Leszek Skupin napisał(a):Rafał, mnie chodzi o porównanie ostrości (nie poruszenie lub jego brak) konkretnego fragmentu fotografii przy f32 i f8 ustawiając ostrość tylko i wyłącznie na dany obiekt :!: Chodzi mi o ostrzenie obiektywu przy tych wartościach przysłony.

Coś dogadać się nie możemy.

a mi chodzi tylko o wływ wielkość dziury na GO :wink: poruszone zdjęcie możne trafić się przy każdej wielkości przysłony i nikt tego nie zakwestionuje. poza tym obietyw wyostrzyć może tylko obszar z zakresu GO. :wink: poza zakresem GO fotka będzie zawsze nieostra (choć nieraz jednocześnie nieporuszona) - nawet ze statywem.

pozdrawiam

ps
o mydle pisałem wcześniej w kontekście wady technicznej obiektywu, niezależnej całkowicie od pojęcia nieostrości w sensie poruszenia zdjęcia. takie "mydło" może mieć pośredni związek z głębia ostrości gdy obiektyw daje takowe na skutek ff lub bf. dlatego właśnie często zdarza się, że mydlą na pełnej dziurze jasne obiektywy z w/w wadą - GO jest b. mała i jak autofokus wyostrzy nieznacznie za lub przed obiektem to dostajemy właśnie mydełko.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 27.09.2007 14:57

Dobra, poddaję się, bo nie wytłumaczę Ci o co mi chodzi :P

P.S. Chwalimy się dalej pejzażami ;)
Ostatnio edytowano 28.09.2007 08:49 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 27.09.2007 14:57

PPS

można też tak...

Obrazek

mz orginał lepszy :wink: .
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 27.09.2007 15:15

Spływ Dunajcem

Obrazek

Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 27.09.2007 15:32

badyle (z góry, od lewej i z dołu) mi przeszkadzają...
poza tym dla ok.

ps.
mz dogadaliśmy się :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 27.09.2007 16:10

rafał krasoń napisał(a):badyle (z góry, od lewej i z dołu) mi przeszkadzają...
...

Nie miałem piły łańcuchowej żeby poobcinać :devil: :oczko_usmiech:
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 27.09.2007 18:22

Ale fajnie sobie gadacie gdy nikt wam się nie wcina :)

Ja sobie czytam i pomimo, że nie wiele rozumiem to coś tam się podszkolę.

Robicie świetne fotki :D Tylko pozazdrościć. Ale pamiętajcie, ja wam patrzę na ręce (czytaj -posty) :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.09.2007 18:55

Takie trochę tajemnicze miało być, a czy wyszło to Wy oceńcie :) Ja w każdym bądź razie czuję ten klimat i miło wspominam nocne siedzenie z aparatem na skałach :wink:

Obrazek
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.09.2007 19:12

A potem było rano,... wcześnie rano, ale się nie chciało wstawać :wink:

Obrazek
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 27.09.2007 19:22

Widać Rysiu,że "leży " Ci ten nowy sprzęcik :D :D :papa:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.09.2007 19:31

Wojan :) bo to całkiem fajna zabawa :D :wink:

A za takie widoczki właśnie kocham Chorwację, tyle, że zdjęcie o nieodpowiedniej porze zrobione :wink:

Obrazek
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 27.09.2007 20:55

Rysiu... czuję ten klimat :D:D:D:D:D zdjęcie może nie najwyższej jakości, ale... patrząc na nie przypomniał mi się Peljesac jak wracaliśmy z Korculi w tamtym roku. Fakt, Peliesac potrafi być niesamowity, szczególnie z tymi szakalami, które wyją i buszują w Loviste - tam gdzie diabeł mówi dobranoc. Kapitalna fota do tego wycia zatytułowałbym ją "Noc szakala" :devil:. A ostatnia... z przełęczy w drodze do Loviste ;)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 43
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone