Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.09.2007 18:40

rafał krasoń napisał(a):tu już Rysio ostro zaPiSowałeś :wink: jeśli nie było silnej obróbki to gratuluje :idea: :!:
w każdym razie efekt mi sie podoba :!:
:papa:

Rafale, dziękuję za gratulacje w takim razie :lol: :lol: :lol: Cała obróbka tej fotki to niewielkie podniesienie kontrastu, suwaczek gamy na "-" o kilka działek i ostrzenie po zmniejszeniu. Cała obróbka to 20 sek. w IrfanView, dlatego ani ramki nie ma i trochę krzywawo bo irfan nie ma stopniowego obracania :D 99% tej fotki to prawie idealnie prostopadłe światło + polar :P

Janusz, ładna fotka, ale funkcję "sharpnes" ustawioną na "hard" to Ci osobiście na zlocie wyłączę :D :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.09.2007 18:59

Liczę na fachowy instruktaż odnośnie ustawień aparatu, bo dla mnie to dalej "czarna magia" - co, jak, gdzie, kiedy włączyć i wyłączyć :roll:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.09.2007 21:31

Trawy i drzewa

Obrazek
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 27.09.2007 07:41

rafał krasoń napisał(a):Leszek, kompozycja nienaganna :!: .
na drugim planie (po mojej prawej) brakuje mi trochę ostrości i jest on trochę jakby przeeksponowany. ostrość to może być kwestia jakości skanera, ale 1 działka przesłony więcej by nie zaszkodziła - światło było b. dobre.
albo kadr pionowy i tylko zamek z odbiciem :wink:

Tak podejrzewam, że to kwestia skanera :evil: zdjęcie robiłem na przysłonie, która powinna wydobyć z mojego obiektywu "wszystkie pieniądze", a mianowicie f:8.0, no i jest to przysłona, na której powinno się robić pejzarze, góry. przy większych lub mniejszych przysłonach robi się niestety mydełko nawet na najbardziej ostro rysujących obiektywach, także Rysiu... popróbuj na tej przysłonie - nie większej i pochwal się efektami. Przysłona może być mniejsza w przypadku obiektywów (zoomów) jasnych o świetle w górnej granicy f:2.8 przy największej ogniskowej. Dlatego obiektywy o przysłonie f:1,4 tak doskonale nadają się do portretów. Z niewielkiej odległości przy przysłonie f:2.8 czy nawet f:3.3 głębia ostrości będzie minimalna, za to będzie doskonale wydobywać ostre szczegóły.

To wszystko to wiedza dopiero co zdobyta :D A teraz trzeba będzie ją zweryfikować :D i sprawdzić na swoich obiektywach. DO DZIEŁA :!:

Pozdrav :papa:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 27.09.2007 07:45

Rysio napisał(a):...Janusz, ładna fotka, ale funkcję "sharpnes" ustawioną na "hard" to Ci osobiście na zlocie wyłączę :D :wink:

Rysiu, ale na stałe :D (patrz obrazek wyżej).

Janusz trochę przesadzony ten sharp (czyt. ostrość) w exifie wartość na 2 :?: 8O no i kontrast :!: też trochę go za dużo (w exifie wartość 2). Ja na swoich fotkach skanowanych z negatywu kontrast czasami zdejmuję aż o 30 działek :lol:

Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 27.09.2007 09:41

Leszek Skupin napisał(a):
rafał krasoń napisał(a):Leszek, kompozycja nienaganna :!: .
na drugim planie (po mojej prawej) brakuje mi trochę ostrości i jest on trochę jakby przeeksponowany. ostrość to może być kwestia jakości skanera, ale 1 działka przesłony więcej by nie zaszkodziła - światło było b. dobre.
albo kadr pionowy i tylko zamek z odbiciem :wink:

Tak podejrzewam, że to kwestia skanera :evil: zdjęcie robiłem na przysłonie, która powinna wydobyć z mojego obiektywu "wszystkie pieniądze", a mianowicie f:8.0, no i jest to przysłona, na której powinno się robić pejzarze, góry. przy większych lub mniejszych przysłonach robi się niestety mydełko nawet na najbardziej ostro rysujących obiektywach, także Rysiu... popróbuj na tej przysłonie - nie większej i pochwal się efektami. Przysłona może być mniejsza w przypadku obiektywów (zoomów) jasnych o świetle w górnej granicy f:2.8 przy największej ogniskowej. Dlatego obiektywy o przysłonie f:1,4 tak doskonale nadają się do portretów. Z niewielkiej odległości przy przysłonie f:2.8 czy nawet f:3.3 głębia ostrości będzie minimalna, za to będzie doskonale wydobywać ostre szczegóły.

To wszystko to wiedza dopiero co zdobyta :D A teraz trzeba będzie ją zweryfikować :D i sprawdzić na swoich obiektywach. DO DZIEŁA :!:

Leszek, szczerze mówiąc to o mydle na fotkach robionych małą dziurą nigdy nie słyszałem :wink: moją sigmę można przykręcić do f 32 i w dobrym świetle jest ok. poza tym GO też zależy od długości ogniskowej, F8 na 18mm da dużą głebię, a przy 200-300mm miodny bokeh :wink:
co innego na dużej przysłonie - tu doświadczeń własnych nie mam, ale "wiarygodne źródła" donoszą, że przypadłość mydlenia jest prawie normą dla budżetowych (tak do 2000 pln) jasnych obiektywów z zakresu ok. 18-50mm.
pozdrawiam
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 27.09.2007 09:57

Rysio napisał(a):
rafał krasoń napisał(a):tu już Rysio ostro zaPiSowałeś :wink: jeśli nie było silnej obróbki to gratuluje :idea: :!:
w każdym razie efekt mi sie podoba :!:

Rafale, dziękuję za gratulacje w takim razie :lol: :lol: :lol: Cała obróbka tej fotki to niewielkie podniesienie kontrastu, suwaczek gamy na "-" o kilka działek i ostrzenie po zmniejszeniu. Cała obróbka to 20 sek. w IrfanView, dlatego ani ramki nie ma i trochę krzywawo bo irfan nie ma stopniowego obracania :D 99% tej fotki to prawie idealnie prostopadłe światło + polar :P

Rysio, polar brałem pod uwagę, ale postawiłem na PS :wink: . teraz zauważyłem co powinno mnie od początku przekonać, że użyłeś filtru - ni ma ludu nad jadranem, zatem fotograf prawdopodobnie wstał dość wcześnie rano - obstawiam, że fotka zrobiona ok 8.00 am.
tak powinno robić się foty, jeżeli chce się mieć piękne niebieskie niebo :idea:
jak dowlekę się na zlot na sobotę (komitet zna powód mojej absencji :wink: ) stawiam browar za tę fotę :!:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 27.09.2007 10:57

Opinie na temat ostrości, kompozycji i kolorystyki już znam ... teraz trochę pokombinowałem i nie wiem czy nie przedobrzyłem. Podoba mi się taka kolorystyka :D.

Obrazek

Kolor mi wyszedł taki bo zastosowałem najpierw sepię, potem negatyw, potem sepię z negatywu i spowrotem negatyw :lol: i wyszło to co wyszło. Przy czym jeszcze troszkę podrasowałem kolorek ;)

Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 27.09.2007 11:00

rafał krasoń napisał(a):Leszek, szczerze mówiąc to o mydle na fotkach robionych małą dziurą nigdy nie słyszałem :wink: moją sigmę można przykręcić do f 32 ...

Też nigdy nie słyszałem takiego określenia (do ostatniego weekendu) ;), natomiast widziałem to, ale nie byłem świadom dlaczego tak się dzieje. Mojego Nikkora też można skręcić do f:32 tylko po co :?: Skoro f:8 daje doskonały wynik to zostaje manewrowanie czasem migawki i to momentami w bardzo dużym zakresie - w plenerach.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.09.2007 12:42

Coś dla maniaków małej dziurki :wink:

Oklepany zachód słońca (f=36)

Obrazek
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 27.09.2007 12:56

ostre jak żyleta...
podoba mi się - dobra ekspozycja - nawet po prawej (lekko niedoświetlonej) stronie fotki widać fakturę powierzchni morza.
czepić się można tylko horyzontu w ok. połowie kadru - jak piszę teraz to w przeglądzie tematu przesuwam sobie fotkę (kadruje :wink: ) i mz ciekawiej robi się z niebem na 2/3 sceny. ale to moje takie tam....
pozdrawiam
Ostatnio edytowano 27.09.2007 13:09 przez Rafał K, łącznie edytowano 1 raz
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 27.09.2007 13:07

Leszek Skupin napisał(a):
rafał krasoń napisał(a):Leszek, szczerze mówiąc to o mydle na fotkach robionych małą dziurą nigdy nie słyszałem :wink: moją sigmę można przykręcić do f 32 ...

Też nigdy nie słyszałem takiego określenia (do ostatniego weekendu) ;), natomiast widziałem to, ale nie byłem świadom dlaczego tak się dzieje. Mojego Nikkora też można skręcić do f:32 tylko po co :?: Skoro f:8 daje doskonały wynik to zostaje manewrowanie czasem migawki i to momentami w bardzo dużym zakresie - w plenerach.

Leszek, dziurę zamykasz dla zwiększenia GO i mydła wtedy raczej nie uświadczysz, prędzej niedoświetlenie, czy rozmycie jak światłomierz ustawi za długi czas a akurat strzelasz z ręki.
parę postów wcześniej jest fotka mojej Agaty z mostem kolejowym w tle zrobiona na F22. chciałem na niej pokazać ostro i pierwszy plan z "modelką" i ten most - bo tak sobie tę fotkę wymyśliłem. na ok. F10/ 70mm i ostrości ustawionej na 1 planie most stawał się rozmyty. po przymknięciu do F22 i złapaniu ostrości na moście wyostrzyło mi tak jak chciałem :P .
czasem warto więc dziurę przymknąć... :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.09.2007 13:20

Rafał, masz rację co do linii horyzontu, czyli zasady podziału 1/3 na 2/3, ale broniąc fotki powiem, że kadr bliski 50 na 50 został tu zastosowany ze względu na poświatę słońca na morzu (ścięcie by ten efekt zmniejszyło) natomiast niebo pozostało z widocznego względu :wink: Jak to mówią zasady można świadomie łamać, jeśli występuje podstawa ku temu. W mojej opinii tu taka podstawa wystąpiła z czym nie trzeba się oczywiście zgodzić :)
Ostatnio edytowano 27.09.2007 13:22 przez Rysio, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 27.09.2007 13:21

rafał krasoń napisał(a):...
chlastać, chlastać :!: :wink: nie krępować się :smo:

Obrazek

...

No to pojedź suwaczkiem po ostrości jeszcze trochę bo to "mydełko" albo dał obiektyw albo za duża przysłona :devil: .

Z przykrością stwierdzam, że nie jest tak ostre jak Rysia, a może to kwestia kontrastu, którego jak dla mnie tu troszkę za mało :?. Znaczy się Rysio ma dobry obiektywik, albo mocno pojechał po wyostrzaniu zdjęcia w sofcie ;). Zdaję sobie sprawę, że moje są tragiczne pod względem ostrości :evil:

P.S. Poza tym Rafał chodzi mi o to, że technicznie obiektywy nie dają takiej ostrości przy skrajnych wartościach przysłony jak stałki w związku tym przy zoomach najlepiej wyjechać z przysłoną tylko ciut powyżej wartości krańcowych zooma (mój to 28-80 f:3.3/5.6), a więc w miom przypadku dla ogniskowej 80mm to 8.0. Takie nauki ostatnio pobierałem :twisted:
Ostatnio edytowano 27.09.2007 13:26 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.09.2007 13:26

Leszek Skupin napisał(a):Znaczy się Rysio ma dobry obiektywik

Tiaaa ..... :wink: kitowy Sony, które na allegro już biegają poniżej 2 stówek :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 42
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone