Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 25.09.2007 14:52

He, he :!: Wy się popisujecie a ja dalej nic nie kumam.
Wiem co to jest kontrast ale gdzie ten suwaczek i co to jest wartość gamma :roll:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 25.09.2007 15:15

Hunter, jeżeli zaprezentowany powyżej sposób obróbki jest dla ciebie ok. to polecam ci darmowy program IrfanView. ściagnieszgo sobie bez problemu z netu (najlepiej od razu z tzw. plug in), np. stąd

http://www.irfanview.com/

jak zainstalujesz, otwierasz sobie w nim fotkę, klikasz na pasku na image, wybierasz pozycję enhance colors, i tam są już suwaczki - m.in brightness (jasność), contrast, gamma (sam nie wiem co to jest, ale bardzo użyteczny suwaczek :wink:), saturation (nasycenie), i tymi suwaczkami delikatnie sobie przesuwasz. jak efekt ci odpowiada - wybierasz zakładkę file a w niej save (tracisz orginał) lub save as (zachwujesz orginał ale trzeba zmienić nazwę pliku) - jak klikniesz to zachowsz rezultat.
potem - jeżeli zdjęcie do prezentacji w sieci - zmniejszasz (zakładka image, pozycja resize image) - dłuższy bok 800, i wyostrzasz (zakładka image, pozycja sharpen), i ponownie zapisujesz ( save/save as)
i wsio.
pozdrawiam
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 25.09.2007 16:45

Hunter, jeżeli zaprezentowany powyżej sposób obróbki jest dla ciebie ok. to polecam ci darmowy program IrfanView

Bardzo ci dziękuję Rafale. :D
Programiku nie musiałem ściągać bo go wygrzebałem ze swojej szuflady. Jest bezwstydnie prosty :D dlatego myślę, że podołam.
Nie przesadziłem z tymi suwaczkami :?:
Obrazek
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 25.09.2007 17:13

dla mnie luks, jeśli chodzi o suwaczki :wink:
miłej zabawy :wink:

a dla pogłębienia warsztatu praktycznego i podstaw teoretycznych polecam:

http://www.allegro.pl/item248718839_now ... _john.html

sam nie korzystałem, ale ponoć to jedyna sensowna z aktualnie dostępnych na rynku pozycji i w dodatku niedroga.
Mroczek ostatnio chodzi po kosmicznych cenach 8O

http://www.allegro.pl/search.php?string ... grafowaniu

fajną rzeczą jest także strona cyberfoto - coś tam da radę wyssać z ich mini szkółki, a piękne foty znajdziesz (oprócz forum cro.pl :!: ) w galerii obiektywnych.pl

pozdrawiam
zmrol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmrol » 26.09.2007 10:47

Moje wakacyjne wypociny
1
Obrazek
2
Obrazek
3
Obrazek
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 26.09.2007 11:46

Zmrol,
1. na pierwszym planie do ok. 1/3 wysokości kadru jest mz zbędna część fotki, którą ja odbieram jako pejzaż. proponuje wykadrować nad tymi słupami - jako bonus dostaniesz wtedy niebo na 2/3 nowego kadru, zobaczysz, że na tę fotkę aż inaczej będzie się patrzeć :wink: poza tym przydałaby się większa ostrość na drugim planie - może nie wyostrzyłaś w postprocesie, a może ustawiłaś (Ty lub automatyka aparatu :wink: ) za duży otwór przesłony. jeżeli masz tryby manualne możesz śmiało ustawić dziurę nawet na f22 - głębia ostrości będzie pokaźna i warto wiedzieć , że 1/3 tej głebi jest przed płaszczyzną punktu ostrzenia - czyli przy f 22 można mierzyć ostrość na drugim planie.
2. żaglówki zbyt centralnie i słabe światło było.
3. bałagan kompozycyjny na pierwszym planie. trawki w tej ilości albo bym odpuścił, albo jakoś bardziej z boku bym ujął tę pochyłą i na niej skupił się, pejzaż dając jako tło (bokeh). olewając trawki można by strzelić pejzaż i skupić się na fajnych chmurkach, a więc niebo w 2/3 kadru i w obróbce pojechać nasyceniem i kontrastem - zwiększając na tyle ile możliwe. no i wtedy chmury po prawej nie ucinać.

z poważaniem.
Darth Vader :twisted: :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.09.2007 12:15

rafał krasoń napisał(a):jeżeli masz tryby manualne możesz śmiało ustawić dziurę nawet na f22

YHY w Kodaku Z740 :D :wink:

Ps. Ale faktem pozostaje, że automatyka jest debilna i ustawiła dla pejzażu parametry na poziomie F=3,25 a czas 1/500 sek. :roll:
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 26.09.2007 12:23

No Chłopaki, do nas tak trzeba-jak krowie na rowie :D Ja też skorzystam i trochę się pobawię w obrabianie (nie d... :D uprzedzam być może skojarzenia).Po obróbce nawet dość nieciekawe zdjęcie wygląda super.A skoro to takie proste...to może dam radę.

Popieram Huntera-dalej tak do nas po chłopsku proszę :D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.09.2007 13:12

Oki, więc najprościej jak można, co do ustawień manualnych:

Przysłona czyli tzw. dziura przez którą wpada do aparatu (na matrycę lub kliszę) światło oznaczana chyba we wszystkich aparatach jako F (duże lub małe szkoły są różne) powinna mieć wartość (uproszczenie) jak największą. W większości kompaktów i hybryd jej zakres wynosi od 2,8 do 8 więc ustawiamy 8. Drugi kluczowy parametr to czas przez jaki ta dziura jest otwarta. Zakres jego regulacji jest bardzo różny dla różnych modeli aparatów ale powiedzmy, że dysponujemy czasami od 30 sekund (najdłuższy) do 1/4000 sekundy - najkrótszy. Dopasowujemy więc czas odpowiednio do ustawionej wcześniej przysłony na podstawie wskazania oznaczonego najczęściej jako EV w rejonie wartości "0" i pstrykamy (jeśli już wiemy co :wink: ), oglądamy efekt co nam wyszło :lol: Przy silnych kontrastach czyli takie jakie występują często w Chorwacji proponuję EV ustawiać na niewielkim minusie co spowoduje że zdjęcie będzie ciemniejsze ale jednocześnie nie przepalimy (białe plamy na zdjęciu oznaczające brak danych) np chmur czy jasnych skał.

Dla uzyskanie efektu niebieskiego nieba (jeśli takie akurat jest) należy zdjęcie wykonywać, jeśli jest taka możliwość w taki sposób alby słońce świeciło w stosunku do obiektywu prostopadle czyli focącemu do ucha :wink:
zmrol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmrol » 26.09.2007 13:18

rafał krasoń napisał(a):Zmrol,
1. na pierwszym planie do ok. 1/3 wysokości kadru jest mz zbędna część fotki, którą ja odbieram jako pejzaż. proponuje wykadrować nad tymi słupami - jako bonus dostaniesz wtedy niebo na 2/3 nowego kadru, zobaczysz, że na tę fotkę aż inaczej będzie się patrzeć :wink: poza tym przydałaby się większa ostrość na drugim planie - może nie wyostrzyłaś w postprocesie, a może ustawiłaś (Ty lub automatyka aparatu :wink: ) za duży otwór przesłony. jeżeli masz tryby manualne możesz śmiało ustawić dziurę nawet na f22 - głębia ostrości będzie pokaźna i warto wiedzieć , że 1/3 tej głebi jest przed płaszczyzną punktu ostrzenia - czyli przy f 22 można mierzyć ostrość na drugim planie.
2. żaglówki zbyt centralnie i słabe światło było.
3. bałagan kompozycyjny na pierwszym planie. trawki w tej ilości albo bym odpuścił, albo jakoś bardziej z boku bym ujął tę pochyłą i na niej skupił się, pejzaż dając jako tło (bokeh). olewając trawki można by strzelić pejzaż i skupić się na fajnych chmurkach, a więc niebo w 2/3 kadru i w obróbce pojechać nasyceniem i kontrastem - zwiększając na tyle ile możliwe. no i wtedy chmury po prawej nie ucinać.

z poważaniem.
Darth Vader :twisted: :wink:

Masz całkowitą rację, obiecuję poprawę hahaha szczególnie będę zwracać uwagę na kompozycję.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 26.09.2007 13:22

Rysio napisał(a):...Dla uzyskanie efektu niebieskiego nieba (jeśli takie akurat jest) należy zdjęcie wykonywać, jeśli jest taka możliwość w taki sposób alby słońce świeciło w stosunku do obiektywu prostopadle czyli focącemu do ucha :wink:

A poniżej przykład :D
Wiem co prawda było już w mojej relacyjce ze Szczawnicy ale wrzucam je tu pod krytykę - mnie się podoba :D
Obrazek

Pozdrav :papa:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.09.2007 13:58

Dokładnie Lesiu świetne kolorki na fotce jak i cała fotka

Albo coś takiego

Obrazek
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 26.09.2007 14:28

tu już Rysio ostro zaPiSowałeś :wink: jeśli nie było silnej obróbki to gratuluje :idea: :!:
w każdym razie efekt mi sie podoba :!:
:papa:
Ostatnio edytowano 26.09.2007 14:41 przez Rafał K, łącznie edytowano 1 raz
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 26.09.2007 14:33

Leszek, kompozycja nienaganna :!: .
na drugim planie (po mojej prawej) brakuje mi trochę ostrości i jest on trochę jakby przeeksponowany. ostrość to może być kwestia jakości skanera, ale 1 działka przesłony więcej by nie zaszkodziła - światło było b. dobre.
albo kadr pionowy i tylko zamek z odbiciem :wink:
:papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.09.2007 17:18

A w górach już jesień...

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 41
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone