Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 24.09.2007 19:10

Straszne jest to o czym piszecie 8O Niewiele z tego rozumiem 8O

Myślę, że jestem bardziej szczęśliwy, bo poprostu chodzę sobie i pstrykam :D Bez myślenia o całej tej fachowej otoczce.
Obrazek
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 24.09.2007 20:14

rafał krasoń napisał(a):50mm do kościoła ci raczej nie wystarczy... chałturzący zawodowo do tego celu używają zwykle czegoś w rodzaju 28-70(75)/2.8.
crop to już nie to samo...
a stałki też zoom mają ... nożny :wink:
:papa:

nie jestem zawodowcem ale najczęściej w kościele używam zakresu 24-70, lubię też S 30mm f1,4......fajna plastyka obrazu i niezły kontrast.Poza tym pozwala na pełnej dziurze focić bez lampy nawet w ciemnych kościołach
:D
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 24.09.2007 21:23

Hunter napisał(a):Straszne jest to o czym piszecie 8O Niewiele z tego rozumiem 8O

Myślę, że jestem bardziej szczęśliwy, bo poprostu chodzę sobie i pstrykam :D Bez myślenia o całej tej fachowej otoczce.

I masz racje, ja robie dokładnie tak samo .... :lol: :lol:
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 24.09.2007 22:09

witki napisał(a):
Hunter napisał(a):Straszne jest to o czym piszecie 8O Niewiele z tego rozumiem 8O

I masz racje, ja robie dokładnie tak samo .... :lol: :lol:

No masz ci, ja tez tak robię i raduję sie swoimi fotkami, ale usiłuję sie tez przy okazji czegoś od nich nauczyć-niezaprzeczalnie wiedzą więcej,usiłuję, co nie znaczy, że mi wychodzi... :) a jak już rzeczywiście strasznie coś kręcą to pomijam to milczeniem (niech i se fachowo pogadają) i czekam na swoja kolejkę. aż będzie tak prosto dla prostych ludzi :wink:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 25.09.2007 10:34

i trzymajcie tę pozytywną wibrację tak długo jak się da!
a dziwakami nie przejmować się tylko focić, focić :wink:
pozdrawiam.

ps.
Hunter, złapałes parę blików :wink: i nie tylko... :papa:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 25.09.2007 11:05

rafał krasoń napisał(a):i trzymajcie tę pozytywną wibrację tak długo jak się da!
pozdrawiam.

ps.

Potwierdzam :wink: a co do blików to mi nie przeszkadzają i fotka mi się podoba :)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.09.2007 11:26

Rysio napisał(a):
rafał krasoń napisał(a):i trzymajcie tę pozytywną wibrację tak długo jak się da!
pozdrawiam.

ps.

Potwierdzam :wink: a co do blików to mi nie przeszkadzają i fotka mi się podoba :)

I tak trzymać :!: Mnie się też podoba. Widać, że jest ciepło :D
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 25.09.2007 12:15

[quote="Rysio]a co do blików to mi nie przeszkadzają i fotka mi się podoba :)[/quote]

mi też :mrgreen: ale niech sobie Hunter nie myśli, że może bezkarnie pod ostre słońce focić :wink:
pozdrawiam
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 25.09.2007 13:06

Fajnie, że pozytywnie odbieracie i doceniacie moje wysiłki :)

Ale nie oszukujmy się :!: Do pięt wam nie dorastam :(

Dlaczego np. trudno mi osiągnąć taką ostrość (klarowność) fotki jaką wy osiągacie za każdym razem :?: Czy to kwestia sprzętu (Sony H5) :?: Bo jeśli tak to mogę się z tym pogodzić.
Obrazek
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 25.09.2007 13:26

Hunter H5 to całkiem przyzwoity sprzęt. Nie wiem czy nie pomijasz po zmniejszeniu wyostrzenia fotki co jest w zasadzie konieczne, nie pytaj czemu bo nie wiem ale przy zmniejszaniu traci się ostrość. Na fotce poniżej dodałem trochę kontrastu i nasycenia dla ożywienia no i wyostrzyłem. Efekt rzeczywisty jest mi nieznany do końca, bo na LCD który mam w robocie g.. widać :wink:

Obrazek
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 25.09.2007 13:52

Różnica kolosalna 8O
Może założycie nowy wątek np. ABC...obróbki cyfrowej. Wyjaśnicie kilka podstawowych i najczęściej stosowanuch zabiegów poprawiających jakość fotek.

Mam w kompie program ale to dla mnie czarna magia. :?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.09.2007 13:54

Hehe Rysiu zastosował bardzo prosty sposób :lol: żadna magia ;) dorzucił troszkę kontrastu i przesunął suwaczek ostrości na + :oczko_usmiech:

Pozdrav :papa:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.09.2007 13:58

A tu jeszcze inne spojrzenie na to samo zdjęcie ;)

Zmniejszyłem kontrast w stosunku do Twojego zdjęcia, wyostrzyłem i zmniejszyłem wartość gamma :lol:

Obrazek

Pozdrav :papa:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.09.2007 14:32

Dobra teraz coś mojego i proszę nie zostawić na mnie "suchej nitki" :mrgreen:

Obrazek
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 25.09.2007 14:36

ekhm...
ja jeszcze w sprawie jpeg challenge...

Obrazek

Leszek, drzewko ładne, ale ja bym starał się bardziej wyciągnąć je z tła, które jest nieciekawe a na tyle ostre, że przyciąga wzrok.
pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 40
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone