Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 13.09.2007 16:47

mnie sie 3 i 4 podoba....
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 17.09.2007 13:24

Borków pod Kielcami :D

Obrazek

Pozdrav :papa:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 18.09.2007 13:04

Lesiu, świetna fota :D Wyrazy uznania :D
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 19.09.2007 17:40

kicz? czy może ma to coś?

Obrazek
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 19.09.2007 18:58

Kiczem nazywają to Ci, którzy nie widzą już radości w fotografowaniu, tylko sprowadzają focenie do prześcigania się w pomysłach na coś nowego, innego, HDRują, którzy nie zrobią portretu bez 6 blend, 4 softboxów i i 3 kontr. To po prostu normalne zdjęcie zachodu słońca z ciekawą grą chmur, takie po prostu ładne gdyby nie ... :? zajęte 2 mocne punkty zdjęcia. Patrzę na nie i wzrok mi biega pomiędzy słońcem i latarniami, tzw podręcznikowy błąd :wink:

Ps. Z HDRowaniem Igor to nie do Ciebie :wink: , w Twoich zdjęciach widać radość i są ładne, Pomyśl jednak aby częściej wrzucać coś na wpół surowego bo nie każde zdjęcie wymaga ostrej obróbki :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.09.2007 19:58

Na przykład takie?

Obrazek

albo takie?

Obrazek

:roll:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.09.2007 08:20

Na przykład :D Jestem "na TAK" :!:
W pierwszym dopiero po dokładniejszym obejrzeniu zauważyłem psa, biegnącego ścieżką, ale dodaje on tylko uroku zdjęciu :D.
Drugie - widać, że to jest pejzarz :D. Świetnie Ci się skomponowały kominy z wieżami kościołów :D.
Dobre zdjęcia :D

Pozdrav :papa:

P.S. Co do pierwszego zgadzam się z Rysiem ;) Uwieczniłeś ciekawy zachód słońca ale to chyba słońce było gółwym tematem, a nie lampy ;). Generalnie przychodzi mi na myśl taki tytuł dla tego zdjęcia - "Różne źródła światła".

P.S. 2 a do mojego Borkowa ma ktoś jakieś uwagi :?: :? Oprócz Rysia :lol:
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 20.09.2007 08:48

Leszek jeśli miałbym się do czegos przyczepić to chyba tylko do nieba, widać na nim obróbke :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.09.2007 10:13

arekwroc napisał(a): Leszek jeśli miałbym się do czegos przyczepić to chyba tylko do nieba, widać na nim obróbke :D

Tzn... :?: Co widzisz :?: Dokładniej proszę, żeby w przyszłości wyeliminować błędy ;)
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 20.09.2007 10:28

T0 i ja parę swoich ujęć wkleję,bo oststnio tylko zachwycałam się Waszymi.Trochę pogoda była niewyjściowa,dlatego takie jakieś smutne wyszły.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Już słyszę,że ten murek to niepotrzebny, no i te główki się tam też niepotrzebnie zaplątały,ale niestety wiecznie ktoś z tej wycieczki gdzieś się wałęsał i niepotrzebnie wcinał.Trzeba usunąć,ale nie wiem jak, pewnie to bardzo proste :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.09.2007 10:36

Po pierwsze popełniłaś największy niewybaczalny błąd... nie napisałaś że byłaś na Św. Krzyżu :lol: ;), po drugie można było zmniejszyć kontrast. Po trzecie niech inni się też wypowiedzą...

Rafał, Arek, Rysio, Igg, do roboty :!: :devil: :oczko_usmiech:
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 20.09.2007 11:42

Ano byłam,zaraz po powrocie z Chorwacji spędziłam cztery dni w Górach Swietokrzyskich, nasza coroczna wyprawa szkolna, zawsze gdzieś wyruszamy,żeby zebrac siły na nowy rok szk.I byłam nawet w Kielcach, ale strasznie króciutko, bo padało i większości się już nic nie chciało,więc tylko spacerek ul. Sienkiewicza :D
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 20.09.2007 11:54

wreszcie chwila wolnego czasu... uff
no ale po kolei.
Leszek - Borków. po pierwszym oglądzie przeszedłem nad fotką do porządku dziennego, ot po prostu poprawnie wykonane zdjęcie, nie wymagające komentarza. dopiero wczoraj zauwazyłem jednak bardzo fajną (i przypuszczam, że nie przypadkową :wink: ) kompozycyjną zbieżność regularnego rytmu kolejnych lamp i "szczebelków" ochronnej balustrady dającą niezłego kopa całości. nie zgadzam się z Arkiem, że są jakieś "niedoróbki w obróbce" - myślę, że chodziło o nierówno przyciemnione niebo - dla mnie to nie jest wada :wink:
Igg, słuchaj Rysia, bo słusznie prawi. :wink: ps' owskie sztuczki i inne użyteczne narzędzia lightroom'u (np.hdr, i inne tam takie...) warto znać (kiedyś mnie może tego wszystkiego nauczysz :P ). stosować te rzeczy mz trzeba tylko wtedy kiedy trzeba. co autor miał na myśli ? - z tego co wiem zabawa hdr ma na celu stworzenie cyfrowego obrazu z przynajmniej dwóch części, co ma uzasadnienie wtedy, gdy rozpiętość tonalna zamierzonego kadru przekracza możliwości rejstracyjne matrycy dla jednego ujęcia. można wtedy m.in oddać szczegóły w cieniach i nie przepalic jasnych partii. na prezentowanych przez Ciebie fotkach taka rozpiętość tonalna nie była chyba przekroczona, co nie zmienia faktu, że znajomość praktycznego stosowania tej techniki (którą wykazałeś :wink: ) napewno jest sprawą użyteczną.
Ostatnio edytowano 20.09.2007 14:35 przez Rafał K, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.09.2007 12:01

Rafał ... kurteczka nie znam PSa 8O Palcem nigdy go nie dotknąłem. Zwiększyłem tylko kontrast całego zdjęcia, i troszkę zdjąłem korekcję gamma, tudzież z lekka przyciemniłem ot cała obróbka... to niebo mnie powaliło, bo... takie było 8O :lol: 8)

P.S. A do tego starałem się ująć właśnie te lampy i barierkę żeby się gdzieś tam schodziły wychodząc z rogów kadru :D Udało się :sm: :mrgreen:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 20.09.2007 12:03

Rysio napisał(a):zajęte 2 mocne punkty zdjęcia. Patrzę na nie i wzrok mi biega pomiędzy słońcem i latarniami, tzw podręcznikowy błąd :wink:

Rysio, ale ja po prostu uwielbiam takie industrialne zgrzyty :mrgreen: , bez tego to by zbyt sielankowo było :wink:
pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 37
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone