napisał(a) Rafał K » 20.09.2007 11:54
wreszcie chwila wolnego czasu... uff
no ale po kolei.
Leszek - Borków. po pierwszym oglądzie przeszedłem nad fotką do porządku dziennego, ot po prostu poprawnie wykonane zdjęcie, nie wymagające komentarza. dopiero wczoraj zauwazyłem jednak bardzo fajną (i przypuszczam, że nie przypadkową
) kompozycyjną zbieżność regularnego rytmu kolejnych lamp i "szczebelków" ochronnej balustrady dającą niezłego kopa całości. nie zgadzam się z Arkiem, że są jakieś "niedoróbki w obróbce" - myślę, że chodziło o nierówno przyciemnione niebo - dla mnie to nie jest wada
Igg, słuchaj Rysia, bo słusznie prawi.
ps' owskie sztuczki i inne użyteczne narzędzia lightroom'u (np.hdr, i inne tam takie...) warto znać (kiedyś mnie może tego wszystkiego nauczysz
). stosować te rzeczy mz trzeba tylko wtedy kiedy trzeba. co autor miał na myśli ? - z tego co wiem zabawa hdr ma na celu stworzenie cyfrowego obrazu z przynajmniej dwóch części, co ma uzasadnienie wtedy, gdy rozpiętość tonalna zamierzonego kadru przekracza możliwości rejstracyjne matrycy dla jednego ujęcia. można wtedy m.in oddać szczegóły w cieniach i nie przepalic jasnych partii. na prezentowanych przez Ciebie fotkach taka rozpiętość tonalna nie była chyba przekroczona, co nie zmienia faktu, że znajomość praktycznego stosowania tej techniki (którą wykazałeś
) napewno jest sprawą użyteczną.
Ostatnio edytowano 20.09.2007 14:35 przez
Rafał K, łącznie edytowano 1 raz