Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 12.06.2007 11:53

Leszek Skupin napisał(a):Janusz, czyli robiłeś jak ten koleś a'la Turek w reklamie :lol: "pstryy, pstryy Sony Erikson...." :lol:

Dobre - uśmiałam sie do łez!!!!!
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 12.06.2007 11:56

Rysio napisał(a):Witki bardzo fajne, przeszkadza tylko ten patyk uchwycony w kadrze po prawej stronie pomiędzy chmurkami. Przesuwając kadr lekko w lewo zniknąłby patyk i uzyskałabyś efekt wyprowadzenia lewej krawędzi drogi z lewego dolnego rogu kadru. tak ja to widzę ;-)

Fakt, jakieś suche drzewo wlazło, ale ja je robiłam szybko podczas jazdy, bo jak widać na zdjęciu to dłuższy kawałek prostej na tej drodze, to i mój Witek sie rozpędził i szybko trzeba było łapać te chmurki .....
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 12.06.2007 17:21

No to kolejny widok ode mnie ....

Obrazek
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 12.06.2007 19:49

Kadr bardzo fajny jednak para w powietrzu i brak polarka zrobiły spustoszenie na niebie :wink:
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 12.06.2007 19:52

Rysio napisał(a):Kadr bardzo fajny jednak para w powietrzu i brak polarka zrobiły spustoszenie na niebie :wink:

Rysiu, to nie para w powietrzu lecz smuga po samolocie, tak jakby przeciął zdjęcie na dwie części ...
W pewnym momencie mysleliśmy że samolot spada, bo tak za nim było czarno ...

a wejście na kapliczkę było męczące, więc mam nadzieje, że sie jeszcze komuś podoba to ujęcie????
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 12.06.2007 20:02

znalazłam fotę, na której widać że samolot leci, póki co była biała smuga, a potem się zrobiła taka ciemna ...
oto one:

Obrazek
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.06.2007 07:11

Witki, nie chodzi mi o smugę tylko generalnie o zamglenie zarówno nieba jak i lądu tego w głębi kadru. To właśnie bolączka Chorwacji ze względu na parującą wodę z morza. Rozmawiałem kiedyś mieszkając na kwaterce w Sumpetarze koło Omisa z właścicielami domku, że przy dobrej pogodzie bardzo wcześnie rano ze Sv. Jure można zobaczyć wybrzeże Italii, ale tylko bardzo wcześnie rano zanim Jadran zacznie parować. Para rozszczepia światło tworząc drobne bliki dające efekt mgły. Filtrem polaryzacyjnym można ten efekt częściowo wyeliminować :wink:

Ps. Co do drugiej fotki, mogłaś wymusić flesza :wink:
Bolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bolo » 13.06.2007 09:18

Czy ja też mogę?
Obrazek
Obrazek
P.S. Rysiu wiym wiym te pierońskie daty. Już żech to wyłonczył :D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.06.2007 10:45

Wiem, wiem :wink: masz bez

Obrazek

Oczywiście to tak na szybko :wink:

Ps. Bo zapomniałem - jedynka bardzo fajna, w 2 brakuje mi końca tego półwyspu/mola z lewej strony. :papa:
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 14.06.2007 08:32

Rysio napisał(a):Witki, nie chodzi mi o smugę tylko generalnie o zamglenie zarówno nieba jak i lądu tego w głębi kadru. To właśnie bolączka Chorwacji ze względu na parującą wodę z morza. Rozmawiałem kiedyś mieszkając na kwaterce w Sumpetarze koło Omisa z właścicielami domku, że przy dobrej pogodzie bardzo wcześnie rano ze Sv. Jure można zobaczyć wybrzeże Italii, ale tylko bardzo wcześnie rano zanim Jadran zacznie parować. Para rozszczepia światło tworząc drobne bliki dające efekt mgły. Filtrem polaryzacyjnym można ten efekt częściowo wyeliminować :wink:

Ps. Co do drugiej fotki, mogłaś wymusić flesza :wink:

aaaaaaa, a ja myslałam że ci smuga przeszkadza.....
no fakt, zdjecie rano zrobione, to i Jadran parował
ale mnie to nie przeszkadza.... a filtra nie mam....

druga fotka jest "robocza" - nie miałam zamiaru jej pokazywać, ale tylko ze wzgledu na smugę ja wstawiłam
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 15.06.2007 09:39

No to - ja się uczę. A Wy komentujecie.

W porządku chronologicznym:

60 milionów lat temu ...

Obrazek

Styczniowy wschód słońca

Obrazek

… i jego zachód

Obrazek

Trzy kolory Krainy Latających Scyzoryków

Obrazek

Panorama Pasma Sieradowickiego

Obrazek

Cudny ogród na rozstajach (znany co niektórym Krakusom)

Obrazek

Pod Puszczą Jodłową

Obrazek

Wiosenne Morze Żółte

Obrazek

I przedburzowe Morze Czerwone

Obrazek
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 15.06.2007 16:28

Bardzo ładne,ale ja się nie czepiam szczegółów technicznych bo się nie znam, chodzi mi o całokształt :D Najmniej mi się widzą dinozaury, a interesuje mnie ten ogród, gdzie to jest dokładnie i jak tam dotrzeć?
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 15.06.2007 16:55

No to może ja trochę "technicznie" :wink:
1. Szukałbym innego kadru (nie wiem czy to możliwe było)bo dinozaury nie mieszkały w domach,
2,3. Pikne (określenie techniczne :wink: )
4. Starałbym się niebieskiego dodać,
5. Słabo nasycone,
6. Kadr lekko w lewo aby ta roślinka wyrastała z rogu kadru,
7. Kadr oki ale kompletnie spalone niebo,
8. Ładne,
9. Maki trochę za ciemne, nie bójcie się używać lampy w jasny dzień i paproch na szkle :papa:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 18.06.2007 13:33

Rysiek przyciemnij sobie monitor :D już Ci to dawno mówiłem :lol: na 7 niebo jest delikatnie błękitne :P
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 18.06.2007 13:45

Chłopaki, bo ja już się wystraszyłam, że taki chłam dałam, że się Wam nawet komentowac nie chce ;-)

1, 6 - zgadzam się.
2,3 ufff...
4 i reszta - nie umiem. Póki co wszytskie moje foty są robione na gotowych programach, a tu mam obowiązek polegania na ustawieniach fabrycznych.

qrka...nie było źle :-D

Aneto, szukaj na www.parkjurajski.pl Dla mnie bombowe miejsce.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 31
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone