Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 09.09.2013 12:27

remikrmk napisał(a):
longtom napisał(a):Ale sie tu działo przez weekend :!:
Fajnie.

Niektórzy pewnie widzieli, ale korzystając z z ożywienia w pejzażowym temacie;

Obrazek

Ładna kompozycja, kadr jest dobry, ogólnie miłe dla oka ujęcie :) Jedyne co może razić to zbyt spolaryzowane niebo, ale to rzecz gustu :)

Słońce miałem za plecami, więc "zasługa" polara niewielka.
Ten granat raczej przez balans bieli jest podbity.
Dosyć ekstremalne warunki świetlne tam panowały.
Z resztą i tak starałem się trochę ten granat rozjaśnić. :D

pzdr :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.09.2013 13:29

longtom napisał(a):Słońce miałem za plecami, więc "zasługa" polara niewielka.

No pewnie. Po co komu polar w takim słońcu? ;)

Cieplutkie i tak 8)

Obrazek
Zimniutkie ;)
remikrmk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 09.09.2013 19:19

Tak sobie patrzę i patrzę Weldon na Twe ujęcie i musisz mi pomóc - o co w nim chodzi? Ani to ostre, ani rozmyte, pierwszy plan wyszedł jak plama, chmury jak obiektyw przetarty mokrą chusteczką. Widziałem już Twoje o niebo lepsze zdjęcia. O tym lepiej zapomnieć :)
remikrmk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 09.09.2013 19:21

longtom napisał(a):
remikrmk napisał(a):
longtom napisał(a):Ale sie tu działo przez weekend :!:
Fajnie.

Niektórzy pewnie widzieli, ale korzystając z z ożywienia w pejzażowym temacie;

Obrazek

Ładna kompozycja, kadr jest dobry, ogólnie miłe dla oka ujęcie :) Jedyne co może razić to zbyt spolaryzowane niebo, ale to rzecz gustu :)

Słońce miałem za plecami, więc "zasługa" polara niewielka.
Ten granat raczej przez balans bieli jest podbity.
Dosyć ekstremalne warunki świetlne tam panowały.
Z resztą i tak starałem się trochę ten granat rozjaśnić. :D

Winieta tak jakby w lewym rogu jest, dobrze widzę? To od polara raczej nie? :) Tak na marginesie to jakaś Turcja czy cuś takiego? :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.09.2013 19:37

remikrmk napisał(a):Widziałem już Twoje o niebo lepsze zdjęcia. O tym lepiej zapomnieć :)

E tam, mówiłem, ze nie mam ręki do pejzaży :D

Tu jest długi czas naświetlania i mróz ... przynajmniej w zamyśle ;)

:D

Pozdrawiam
danielZS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielZS » 09.09.2013 19:54

Winieta mogła być zrobiona na całym zdjęciu a potem zostało przycięte. Stąd efekt, że więcej jej w lewym górnym rogu. Ale oceniając całość bardzo fajne ujęcie kojarzące się z grzybkiem atomowym. Mnie się podoba.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 09.09.2013 20:53

remikrmk napisał(a):Pewnie że można se podciągnąć 1/3 EV i 2/3 i więcej i mniej ale ja napisałem do konkretnie do Twoich ujęć, które dla mnie są za ciemne. Tak je odbieram i dlatego Ci to napisałem, więc przyjmij te słowa i zrozum, że nie dla każdego Twoje zdjęcia będą doskonałe, wrzuciłeś tu swoje zdjęcie ja napisałem co o nim sądzę i tak powinno być w tym temacie. A ja czuję, że masz do mnie pretensję że napisałem coś złego o Twoich fotach. Jeśli się mylę to wyprowadź mnie z błędu.

Wyprowadzam. Konkretnie.
Jeszcze raz napiszę- nie robię zdjęć dla internetowej publiki i po to, by je tu czy gdzie indziej pokazywać. Robię je dla siebie lub jako prace zlecone (bądź z przeznaczeniem jako materiał do późniejszej publikacji) i tak jak mi pasuje a nie żeby poddawać jakimś ocenom, bo te oceny nie są mi tu do niczego potrzebne (zwłaszcza na forum nie-fotograficznym).
Wstawiam je nie po to, by zbierać plusy i minusy ani po to, by czytać co kto o nich sądzi i czy się zachwyca czy nie. Wstawiam je po to, aby pokazać kawałek jakiegoś ciekawego miejsca i tym samym je przybliżyć tym, którzy tam nigdy nie byli a mogą lubić takie miejsca oraz po to, aby tu był jakiś ruch.
Krótko mówiąc- etap wstawiania zdjęć i czekania jak to ludzie ocenią mam dawno za sobą. :wink: :mrgreen:
Za guru nie robię, swoje wiem ale się z tym nie lubię jakoś obnosić. Jak ktoś potrzebuje mojego zdania czy pyta mnie o coś - chętnie odpowiem i podpowiem. Mam własne, wyrobione zdanie o fotografii i fotografujących ale wolę się nim dzielić z ludźmi, którzy myślą tak jak ja lub mają zbliżone podejście. Długie dyskusje o podstawowym fotografowaniu, gadanie o tym jak zrobić zdjęcie a jak go nie robić i jak się robi to czy tamto żeby było takie i siakie... i całe to gadanie "a czemu tam dałeś chmurki tak i czemu tam jest tyle nieba" - prawdę mówiąc- nuży i nudzi mnie to, bo raz- masę tego już było przez ostatnie lata a dwa- zdecydowanie bardziej wolę czas poświęcić na samo robienie zdjęć i porządkowanie sporego już archiwum w którym wiecznie jest co robić a nie gadać w kółko to samo z czego jak wiadomo- żadnych zdjęć nie będzie. Staram się zawsze przemyśleć kadr i mam takie a nie inne podejście do tego jak to zdjęcie ma wg. mnie wyglądać, także jak ktoś się nie zgadza- nie ma sprawy, ale nie będę niczego zmieniał pod wpływem takich dyskusji z bardzo prozaicznej przyczyny- nad każdym zdjęciem można ślęczeć i wydziwiać do woli, tylko nie mam na to zbyt wiele czasu a poza tym- nie widzę sensu, skoro co rusz są kolejne rzeczy do fotografowania które mnie bardzo interesują, dlatego zamiast "męczyć jakieś kilka kadrów" i szukać w nich nie wiem czego, zajmuję się bardziej przyziemnymi sprawami- robię kolejny materiał (bo chcę albo muszę go robić). Dyskusje mają to do siebie, że ciągną się i ciągną i nic z nich dla mnie nie wynika, no więc po kiego mi one? Jak będzie czas i się zachce- to sobie przerobię kadr inaczej niż wcześniej i też będzie ok. Dla jednych lepiej- dla innych gorzej (ciemniej, jaśniej, ostrzej itd). No i poza tym, nie jestem zawodowym landskapistą. :) :mrgreen:
Dzisiaj ludzie dzielą się na tych, co robią zdjęcia i na tych, co o nich głównie dyskutują.
Ja kiedyś byłem w 1 i w tej 2 grupie ale od jakiegoś czasu zdecydowanie preferuję pierwszą... :)
Mam nadzieję, że wszystko jasne. :lol: :) :wink:

Pozdr.
danielZS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielZS » 09.09.2013 22:14

Fatamorgana, ale w temacie jest uczymy się i dyskutujemy?

Ja trochę sobie popisałem, czy mi się podoba lub nie żeby rozruszać temat i liczyłem na glosy takich ludzi jak ty, którzy maja ogromne doświadczenie i wyrażą swoją opinię na temat fotek.

Nie wiem, czy osoba z twoim doświadczeniem w ogóle potrzebuje tutaj oceny swoich prac. owszem dla przykładu możesz coś wrzucić zaznaczając, że na przykład coś może być w taki, albo w taki sposób.

Pierwszą ważną lekcję przyjąłem, praca powinna być zaplanowana i w razie potrzeby wyczekana (pora dnia, brak niepożądanych istot w kadrze itp.).

Myślę, że jeżeli ktoś zachwycił się jakimś miejscem i poprzez fotografię udzieliło się to innym to osiągnął cel. Bo w końcu fotografia jest sztuką, jak obrazy malarskie i gdy "siedzi" w kompie to czemu, komu ma służyć? A tak przynajmniej mile połechce nasze dusze :D

Proszę więc nie zrażaj się, napisz coś i pokaż.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 09.09.2013 22:27

No i dlatego czasami biorę udział, żeby coś wnieść- podać coś nowego. Ale tak jak pisałem- coś tam czasem powiem, ale dyskusje w tym temacie mają tendencję do nieskończoności, dlatego ograniczam je.
Od dyskusji o technice i obróbce są fora foto wg. mnie.
Oki, idę na finał US Open. Dobrej nocy wszystkim. :lol: :wink:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 10.09.2013 09:34

remikrmk napisał(a):Tak na marginesie to jakaś Turcja czy cuś takiego? :)

Zajrzyj tu.

remikrmk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 10.09.2013 17:54

Fatamorgana napisał(a):
remikrmk napisał(a):Dzisiaj ludzie dzielą się na tych, co robią zdjęcia i na tych, co o nich głównie dyskutują.
Ja kiedyś byłem w 1 i w tej 2 grupie ale od jakiegoś czasu zdecydowanie preferuję pierwszą... :)
Mam nadzieję, że wszystko jasne. :lol: :) :wink:
Pozdr.

Teraz już wszystko jasne.
Pozdrawiam z tematu "Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy" :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.09.2013 09:25

Nieje sień
Taki
Obrazek
siak
Obrazek ;)
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 12.09.2013 09:31

Na żniwach byles 8O. A gdzie słońce :?:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.09.2013 09:40

Rano nie było :/
Ba, nawet nieźle padało :D

Obrazek

Później wyszło, ale wtedy już nad wodą byłem :)
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 13.09.2013 11:10

Szaro-buro....

may sunrise018.JPG
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 294
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone