Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 08.09.2013 22:09

No fajnie jest - coś się dzieje. Po tak ożywionej dyskusji niewiele mam już do dodania. :)

Miecia napisał(a):
Fatamorgana napisał(a):Dla mnie one nie są ciemne (mój lap po kalibracji jak na razie raczej nie kłamie)...

To mamy coś wspólnego :wink:

Na moim starym monitorze też wydawały mi się czasem za ciemne. Teraz są akuratne. :)

pkucaba napisał(a):
Zatem na dobranoc wkleję kawałeczek rzeki.

Piękne miejsce i ładny kadr. Czy mi się jednak tylko wydaje, że płaski jakiś? :?:

Dodam jeszcze (choć było to już poruszane wiele razy), że pora dnia czasem robi całe zdjęcie. Wiem, że najczęściej trudno być o tej dobrej godzinie tam, gdzie trzeba, ale warto próbować, jak się tylko da. :)
Ostatnio edytowano 08.09.2013 22:15 przez jan_s1, łącznie edytowano 1 raz
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 08.09.2013 22:13

jan_s1 napisał(a):No fajnie jest - coś się dzieje. Po tak ożywionej dyskusji niewiele mam już do dodania. :)

Miecia napisał(a):
Fatamorgana napisał(a):Dla mnie one nie są ciemne (mój lap po kalibracji jak na razie raczej nie kłamie)...

To mamy coś wspólnego :wink:

Na moim starym monitorze też wydawały mi się czasem za ciemne. Teraz są akuratne. :)

Akurat nie o monitor mi chodziło :wink: :D
Wiesz, że z monitorem też miałam jazdę :wink:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 08.09.2013 22:18

Miecia napisał(a):

Chciałem tylko podkreślić coś, z czego dość długo nie zdawałem sobie sprawy -jak ważne jest, na czym oglądamy fotki. 8O :)
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 08.09.2013 22:21

jan_s1 napisał(a):
Miecia napisał(a):

Chciałem tylko podkreślić coś, z czego dość długo nie zdawałem sobie sprawy -jak ważne jest, na czym oglądamy fotki. 8O :)

I tu się z Tobą zgodzę :wink: :D
pkucaba
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pkucaba » 08.09.2013 22:23

Fatamorgana napisał(a):Mnie za to interesuje w jakim miejscu zrobiłeś (pokaż współrzędne albo na mapie to miejsce może) i jak tam dojechałeś? Z Kaśtel Żegarski po lewo czy po prawo?

Dziękuję za dobre słowo.
Zdjęcie zrobione tu. Dojechałem do jakiegoś gospodarstwa i zapytawszy gospodarza o Winnetou poszedłem z rodziną przez jego pole. :)
Dzieci ciągnęły na plażę, więc szybkie "rzuty okiem" i kilka zdjęć w biegu.
Cóż cały wyjazd pełen kompromisów. Kiedyś pojadę sam...
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 08.09.2013 22:25

Jak ktoś ma problemy ze snem to może sobie policzyć chmurki. :mrgreen:
1
Obrazek
2
Obrazek
3
Obrazek
4
Obrazek
5
Obrazek
pkucaba
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pkucaba » 08.09.2013 22:30

Najbardziej podoba mi się trzecie... Boskie...
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 08.09.2013 22:30

Właśnie się zastanawiam, na którym zdjęciu liczyć :roll:
Chyba pójdę spać :wink:
Dziś u Ciebie....jaśniej :wink: :D
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 08.09.2013 22:31

Policzyłem - 341.
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 08.09.2013 22:32

Nie tylko zdjęcia przepuściłem przez program :oczko_usmiech: zgodnie z zamówieniem. :wink:
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 08.09.2013 22:40

Trójka fajna, a jedynka ma potencjał (choć mocno szumi). Pobawiłem się kadrowaniem i dodałem wypasione marginesy ;), widziałbym to tak:

Obrazek

Pozdrawiam
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 09.09.2013 07:59

pkucaba napisał(a):
Fatamorgana napisał(a):Mnie za to interesuje w jakim miejscu zrobiłeś (pokaż współrzędne albo na mapie to miejsce może) i jak tam dojechałeś? Z Kaśtel Żegarski po lewo czy po prawo?

Dziękuję za dobre słowo.
Zdjęcie zrobione tu. Dojechałem do jakiegoś gospodarstwa i zapytawszy gospodarza o Winnetou poszedłem z rodziną przez jego pole. :)
Dzieci ciągnęły na plażę, więc szybkie "rzuty okiem" i kilka zdjęć w biegu.
Cóż cały wyjazd pełen kompromisów. Kiedyś pojadę sam...

8O 8O 8O 8O

Jasny szlag by trafił!
Byłem w Obrovacu i...byłem przekonany, że takie dzikie krajobrazy to są dalej w górę rzeki!
Cholerka..mogłem tam bez kłopotu skręcić...
I zaś nauczka.
Dzięki za namiary!
Pozdr.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 09.09.2013 10:18

Ale sie tu działo przez weekend :!:
Fajnie.

Niektórzy pewnie widzieli, ale korzystając z z ożywienia w pejzażowym temacie;

Obrazek
remikrmk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 09.09.2013 12:11

Fatamorgana napisał(a):I słowo do Remika- jak na "totalnego amatora" to masz całkiem sporo uwag...
1/3 EV to se zawsze można podciągnąć jak coś komuś za ciemno. Dla mnie tak jest ok i tego się trzymam, bo na szczęście robię zdjęcia "pod siebie" a nie pod publikę i sam je oceniam wg. moich kryteriów.

Tak jestem totalnym amatorem, przeczytałem co prawda sporo pozycji nt. fotografii i oglądam całe mnóstwo zdjęć zawodowych fotografów, ale nie uważam żebym w tej dziedzinie był kimś więcej. Lubię fotografię ale w życiu nie zrobiłem jeszcze żadnej fotografii, więc jestem amatorem. Uwag mam sporo i zawsze będę je pisał gdy będę je dostrzegał tu na fotkach, od tego przecież jest ten temat.
Pewnie że można se podciągnąć 1/3 EV i 2/3 i więcej i mniej ale ja napisałem do konkretnie do Twoich ujęć, które dla mnie są za ciemne. Tak je odbieram i dlatego Ci to napisałem, więc przyjmij te słowa i zrozum, że nie dla każdego Twoje zdjęcia będą doskonałe, wrzuciłeś tu swoje zdjęcie ja napisałem co o nim sądzę i tak powinno być w tym temacie. A ja czuję, że masz do mnie pretensję że napisałem coś złego o Twoich fotach. Jeśli się mylę to wyprowadź mnie z błędu.

Fatamorgana napisał(a):Propos tego że "wg. mnie jest ciekawiej ze skosem".
Bardzo często dzisiaj ludzie robią zdjęcia, których tak naprawdę nie potrafią rzeczowo uzasadnić.
Albo próbują je "usprawiedliwić" na siłę.
Dla mnie to są osobiste eksperymenty, które niczego nowego nie wniosą i nie odkryją, bo takich zdjęć zrobiony tysiące i nikt nad nimi nie usiadł na dłużej.
W fotografii podobno wszystko musi mieć jakiś zamysł i sens gdy tworzymy temat zdjęcia.
Osobiście uważam, że to zdjęcie miałoby najlepszy sens, gdyby facet robił coś zajmującego i pasował w tymże sensie do tego kadru- zakładając, że facet w ogóle musi na nim być. Dajmy na to - chodził po poręczy, patrzył przez lunetę w mocnym punkcie zdjęcia, coś rzucał...słowem- w jakiś sposób ożywiał kadr zamiast być jego zawadą.
A musi on tam być? :roll: :twisted:
Na pewno?
Czy nie jest tak, że po prostu akurat tam był i łaził za długo jak na cierpliwość fotografującego? :)
Dla mnie on niczego nie wnosi i jedyne co tam widzę, to kolor jego skóry na plecach niejako "pasujący" do ciepłych barw dachów i budynków drugiego planu. Ale co to nam daje w efekcie?
Nic. Lepiej oglądać samo miasto.
Tak naprawdę, to robienie takich zdjęć z głębokim sensem dzieje się inaczej niż my to na wycieczce i z przypadku robimy. Goście taszczą torbę z 2-3 obiektywami, statyw, czekają na światło... i mają na zdjęciu to na czym im zależy- przemyślane, skomponowane, skadrowane, pozbawione półnagich niepotrzebnych facetów itd.
My najczęściej przybywając w jakieś miejsce "pykamy sobie fajną fotkę"- bardziej czy mniej przemyślaną- i tyle.
Dzieła tworzy się bardzo starannie, materiał wyjściowy do dalszej obróbki jest uzyskać trudniej niż pogrzebać w programie graficznym- taka prawda.

Podpisuję się pod tym obiema rękami (oboma rękoma?).
Ostatnio edytowano 09.09.2013 12:14 przez remikrmk, łącznie edytowano 1 raz
remikrmk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 09.09.2013 12:13

longtom napisał(a):Ale sie tu działo przez weekend :!:
Fajnie.

Niektórzy pewnie widzieli, ale korzystając z z ożywienia w pejzażowym temacie;

Obrazek

Ładna kompozycja, kadr jest dobry, ogólnie miłe dla oka ujęcie :) Jedyne co może razić to zbyt spolaryzowane niebo, ale to rzecz gustu :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 293
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone