Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
remikrmk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 08.09.2013 18:49

Fatamorgana napisał(a):
remikrmk napisał(a):Te 2 ujęcia - gdzie to jest. Piękne miejsce! A co do samych fot - kadry piękne, ale ciemne jakieś. Chyba, że to mój monitor tak ma :) No i wywal ten podpis z pierwszego zdjęcia, po co on tam ;)

Szkocja rzecz jasna.
Dla mnie one nie są ciemne (mój lap po kalibracji jak na razie raczej nie kłamie) i nie mam zamiaru poddawać się dzisiejszej manii rozjaśniania wszystkiego co się da na fotach w imię...no właśnie czego? Mody? Ja nie lubię manii rozjaśnianych zdjęć.
Dla mnie one są i mają być syte bo tylko wtedy oddadzą to co widziałem. A w surrealizm i fantastykę w obróbce to ja się bardzo rzadko bawię.
Podpis jest bo wstawiony został celowo- a na kopiach wklejanych w net też wolę aby był. Nie czyszczę tego.
:) :wink:
Dzięki za opinie i pozdrawiam.

Szkocja Szkocją, a gdzie dokładniej? :)
O manii rozjaśniania zdjęć nie słyszałem, więc jeśli to jakiś trend czy coś takiego to z chęcią usłyszę co masz na myśli i o co chodzi bo szczerze mówiąc nie wiem o czym piszesz. Surrealizm i fantastyka to też nie moja bajka.
Jeśli chodzi o to, że dla mnie są ciemne, +0,3EV i byłoby dla mnie w sam raz. Takie mam odczucie, szczególnie w zdjęciu z górami.
Co do podpisu, właściwie po co go dajesz? Pytam z czystej ciekawości :)
remik
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.09.2013 18:52

remikrmk napisał(a):Co do podpisu, właściwie po co go dajesz? Pytam z czystej ciekawości

W przyszłości, jak go skleroza dopadnie, będzie mógł rozpoznać swoje zdjęcia ;)

:D
danielZS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielZS » 08.09.2013 19:00

weldon napisał(a):Ale fakt, że ja ani miejsca, ani ręki do pejzaży nie mam

Ja to mógłbym tak napisać, ale ty... :wink:
pkucaba
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pkucaba » 08.09.2013 19:05

To ja też poproszę o rady ludzi ze "smakiem i duszą"....

Obrazek
danielZS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielZS » 08.09.2013 19:22

Zastrzegam, że ja wypowiadam się po to żeby temat ożywić, a moje uwagi nie są profesjonalne lecz jedynie wskazują na odczucia subiektywne jako miłośnika pięknych obrazków.

Niebieski za bardzo intensywny. Te skałki w pierwszym planie strasznie mieszają. Choć ja też mam takie tendencje, ale zauważam że to nie jest dobra droga. Tak sobie myślę, że fajne byłoby ujęcie z linią brzegową i wodą, czyli szukać takiego miejsca, gdzie byłoby to możliwe.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.09.2013 19:34

Fata mi kazał na pierwszym planie zawsze coś wsadzić, kamień jaki charakterystyczny albo pieniek czy doniczkę :)
remikrmk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 08.09.2013 19:35

Ogólnie dobry kierunek i zamysł ale wykonanie już mniej. Jest niebiesko bo prawdopodobnie przesadziłeś z polarem, widać winietę w prawym rogu. Skały dobrze, że są, jest pierwszy plan ale proporcje mi przeszkadzają w odbiorze tego ujęcia. I rzecz, której wystrzegać się musimy zawsze i wszędzie - brudna matryca. Plamy zepsują każde, nawet najlepsze zdjęcie.
Podobnie jak Daniel wypowiadam się tylko jako totalny amator, który od czasu do czasu pstryknie jakąś fotkę i jest miłośnikiem fotografii :)
pkucaba
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pkucaba » 08.09.2013 19:42

Dzięki, każda krytyka jest dobra. Obce oko zawsze szybciej zwróci uwagę na błędy...
Teraz już fotkę trudno będzie poprawić... Widok z sv. Jure...
Faktycznie proporcji jakoś brakuje, takie nijakie stwierdzam to zdjęcie.

Fakt niebieski to "zasługa" polaru... Utrudnieniem jest trochę brak wizjera w słońcu... Trochę strzelałem na ślepo. Inna sprawa, że po raz pierwszy korzystam z filtra...

Matryca brudna? w którym miejscu?
danielZS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielZS » 08.09.2013 19:44

weldon napisał(a):Fata mi kazał na pierwszym planie zawsze coś wsadzić, kamień jaki charakterystyczny albo pieniek czy doniczkę :)

Fata to Fatamorgana?

To ja, jak już tak wszystkim nawrzucałem poddam się również twórczej krytyce, z myślą że każdy będzie mógł mi oddać. I proszę mnie nie szczędzić!

Obrazek
remikrmk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 08.09.2013 19:51

pkucaba napisał(a):Matryca brudna? w którym miejscu?

Np. zaraz ponad śladami tych łódek (?) na wodzie jest spora plama i jak popatrzysz do góry od tego miejsca, prawie na samej górze straszy kolejna.
remikrmk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 08.09.2013 19:54

danielZS napisał(a):
weldon napisał(a):[color=#800000]
To ja, jak już tak wszystkim nawrzucałem poddam się również twórczej krytyce, z myślą że każdy będzie mógł mi oddać. I proszę mnie nie szczędzić!
Obrazek

Nie ma co oddawać, nie o to w tym chodzi przecież :)
Dlaczego skadrowałeś to w ten sposób a nie w poziomie? Kontrastu mi brakuje, no i matryca brudna :|
pkucaba
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pkucaba » 08.09.2013 19:58

remikrmk napisał(a):Np. zaraz ponad śladami tych łódek (?) na wodzie jest spora plama i jak popatrzysz do góry od tego miejsca, prawie na samej górze straszy kolejna.

Ależ masz wzrok... To na obiektywie było, moja niedbałość i pośpiech niestety.
danielZS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielZS » 08.09.2013 20:01

Z matrycą to niestety kwestia obiektywu, już wysłużony i nic na to nie poradzę oprócz kupna nowego. Ale najpierw trzeba uzbierać.

Dlaczego pod ukosem? Wydaje mi się, że tak jest ciekawiej. Ostatnio eksperymentuje właśnie z takimi ustawieniami kadru. Z kontrastem próbowałem na różne sposoby i jakoś tak wydawało mi się najlepiej ani za ostro ani za mdło.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 08.09.2013 20:03

Fatamorgana napisał(a):Dla mnie one nie są ciemne (mój lap po kalibracji jak na razie raczej nie kłamie) i nie mam zamiaru poddawać się dzisiejszej manii rozjaśniania wszystkiego co się da na fotach w imię...no właśnie czego? Mody? Ja nie lubię manii rozjaśnianych zdjęć.

To mamy coś wspólnego :wink:

danielZS napisał(a):No widzę, że dowcip się tobie zaostrzył :D

:papa:

Chyba nie znasz weldona :wink: :D
remikrmk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 08.09.2013 20:08

danielZS napisał(a):Dlaczego pod ukosem? Wydaje mi się, że tak jest ciekawiej. Ostatnio eksperymentuje właśnie z takimi ustawieniami kadru. Z kontrastem próbowałem na różne sposoby i jakoś tak wydawało mi się najlepiej ani za ostro ani za mdło.

Mogła być fajna panorama a wyszło Ci sam nie wiem co. Krzak wyłazi z boku, wszystko leci na łeb i do tego uciąłeś tego gościa w stawach. No cóż, dla mnie jest to po prostu nieudane zdjęcie. A co do kontrastu, to nie ma co kombinować tylko trzeba było inaczej ekspozycję ustawić :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 291
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone