Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 08.09.2013 10:44

Robercie - oprócz tego, że zdjęcie powinno być dobre technicznie, każdy ma pewne subiektywne upodobania. Dla mnie sporo Twoich fotek jest takich wypranych - bez światła i kontrastu. Może takie Ci się podobają. Pozwoliłem sobie zrobić to bardziej po mojemu :) - myślę, że się nie pogniewasz?

Obrazek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.09.2013 10:59

jan_s1 napisał(a):Pozwoliłem sobie zrobić to bardziej po mojemu :)

Pod Kielce i z powrotem w takim czasie? :roll:

Niezły jesteś, a jeszcze musiałeś miejscówkę znaleźć :lol:
remikrmk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 08.09.2013 11:07

longtom napisał(a):No to podyskutujmy.
:)

Szum na niebie zabiera połowę uroku tego pejzażu. Chmura od góry przytłacza, brakuje mi tutaj jakiegoś akcentu, który zatrzymałby mój wzrok. Całość leci lekko w prawo ale to wina ukształtowania brzegu. Ogólnie poprawne ujęcie ale do mnie nie przemawia. Największy minus to ten szum, bardzo ale to bardzo psuje całość. Takie mam odczucia :)
remikrmk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 08.09.2013 11:09

Robert, ten dom wywal z kadru i tchnij nieco kontrastu w zdjęcie :)
danielZS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielZS » 08.09.2013 11:11

LRobert

Jan wyłuskał z fotki chyba wszystko co najlepsze. Może jeszcze za mało kontrastów barw na polu, no nie wiem może zieleń jeszcze (według mnie oczywiście) za mało soczysta, a skoszone zborze za mało żółte. Fajny jest ten światło-cień na pierwszym planie (na zaoranej ziemi z lewej strony), warto było go lepiej pokazać. Ujęcie niezbyt ciekawe, ale to osobiste odczucie. Zdjęcia są ciemne i powinieneś je rozjaśniać, nawet to drugie które rozjaśniłeś to za mało. I coś tam majaczy pod drzewami w prawej środkowej części psując jakąś harmonię, nie wiem czy to maszyny rolnicze, czy jakieś zrolowane siano?

To tylko moje odczucia i mogą w znacznej mierze różnić się od innych osób.
:papa:
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 08.09.2013 11:56

Dzięki. Zdjęcie było wstawione bez obróbki takie jakie wylazło z aparatu. :lol: a zmniejszenia zdjęcia dokonał fotosik.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 08.09.2013 12:06

longtom napisał(a):No to podyskutujmy.

Obrazek

:)

No ale o czym tu dyskutować?
ŁADNE i tyle. :lol: :mrgreen:
remikrmk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 08.09.2013 12:18

Fatamorgana napisał(a):Skoro tu jest jeszcze jakieś życie w tym temacie to może coś dorzucę, bo dawno nie dorzucałem.

Obrazek

Obrazek

Te 2 ujęcia - gdzie to jest. Piękne miejsce! A co do samych fot - kadry piękne, ale ciemne jakieś. Chyba, że to mój monitor tak ma :) No i wywal ten podpis z pierwszego zdjęcia, po co on tam ;)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.09.2013 13:30

Obrazek
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 08.09.2013 16:10

remikrmk napisał(a):Te 2 ujęcia - gdzie to jest. Piękne miejsce! A co do samych fot - kadry piękne, ale ciemne jakieś. Chyba, że to mój monitor tak ma :) No i wywal ten podpis z pierwszego zdjęcia, po co on tam ;)

Szkocja rzecz jasna.
Dla mnie one nie są ciemne (mój lap po kalibracji jak na razie raczej nie kłamie) i nie mam zamiaru poddawać się dzisiejszej manii rozjaśniania wszystkiego co się da na fotach w imię...no właśnie czego? Mody? Ja nie lubię manii rozjaśnianych zdjęć.
Dla mnie one są i mają być syte bo tylko wtedy oddadzą to co widziałem. A w surrealizm i fantastykę w obróbce to ja się bardzo rzadko bawię.
Podpis jest bo wstawiony został celowo- a na kopiach wklejanych w net też wolę aby był. Nie czyszczę tego.
:) :wink:
Dzięki za opinie i pozdrawiam.
danielZS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielZS » 08.09.2013 16:46

U Weldona moim zdaniem problemu ze światłem nie ma, zresztą tak jak i u Fatamorgany- to drugie ze Szkocji z tymi chmurkami... świetne.
W kwestii Weldona zastanawia mnie co autor chciał nam pokazać, czym zainteresować? Jeżeli tematem jest remont (budowa), to odnoszę wrażenie, że kadr jest niepełny, brakuje dalszego planu zwłaszcza z prawej strony. Jeżeli tematem przewodnim ma być ten ozdobny posąg to znowu jakby za dużo w tle, lepszy byłby jako detal inne ujęcie, szczególnie bez tego niebieskiego.

Takie ukazanie pejzażu powoduje, że mnie osobiście on nie zaciekawił. Ale muszę to napisać, że ten czarno-biały kinkiet, oczywiście z innej fotki Weldona niesamowity 8O .
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.09.2013 17:41

To nie jest remont, tylko zima w parku :D

Fontanna zabezpieczona folią jest bonusem zimowym :)
danielZS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielZS » 08.09.2013 18:15

Rusztowania i jakiś gość zza krzaka mnie zmyliły :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.09.2013 18:37

Zabezpieczenie na zimę. Znoszą tam palmy z całego ogrodu i się robi ciężko.
Remont zrobili na wiosnę.
Mieszała zima w tym roku :)

Obrazek

Ale fakt, że ja ani miejsca, ani ręki do pejzaży nie mam :D
danielZS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielZS » 08.09.2013 18:48

No widzę, że dowcip się tobie zaostrzył :D

:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 290
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone