Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 24.04.2007 14:07

juz oddzieliłam foty :D
Co do łódeczek to rzeczywiście, chcąc pokazać je w całości, mogłabym co najwyżej "wciągnąć" w kadr kawałek betonu. Może gdyby poziom wody w zatoce był wyższy...
Pozdrawiam i dzięki za uwagi :D
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 24.04.2007 15:52

Obrazek
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 25.04.2007 06:24

Rysio napisał(a): Sławek ładne, nawet niewiele poobcinałeś :wink:

jak chodzilem na kolko fotograficzne w szkole podstawowej, od poczatku mielismy wpajane zeby starac sie kadrowac w trakcie robienia zdjecia, staram sie do tego stosowac, czasami sie nie da ale ... :D
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 25.04.2007 12:16

poranek w niepolomicach
1
Obrazek
2
Obrazek
3
Obrazek
4
Obrazek
5
Obrazek
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.05.2007 10:13

Zakopiańskie skocznie widziane przez FZ8 z górnej stacji kolejki na Szymoszkowej

Obrazek

Adaś nie latał, pewnie odpoczywa gdzieś w ciepłych krajach :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.05.2007 08:52

Dobra biorę się do roboty bo coś tu cicho :wink:

Rafał, b. ładnie ale pomyśł coś w temacie filtrów bo niebo wyszło dość nierównomiernie :D

Sławek,
1. OKI
2. Bliki :lol:
3,4. OKI
5. Zabawa z GO :?: :wink:

Janusz, wsio oki ale kup polarka :wink: i tak na mój gust lekko w lewo żeby cały zeskok było widać bo kadrując chciałeś mieć 2 i masz ale obie obcięte :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.05.2007 09:34

Dzięki Rysio - polarka pewnie kupię, a kadrować się uczę. :roll:
O ile pamiętam miejsce stania z aparatem, coś mi po lewej przeszkadzało.
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 11.05.2007 10:56

Rysio Ty nasz kochany, zawsze można na Ciebie liczyć i dobrze :D bo na wiele istotnych spraw zwracasz uwagę, a ja się nie znam dlatego rzadko coś komentuję. Może polecisz jakąś pozycję do poczytania o fotografii cyfrowej, tylko nieskomplikowaną?
Moje poczynania:
tradycyjnie nasz Bałtyk

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i coś swojskiego - rzepak na Pomorzu

Obrazek
zmrol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmrol » 11.05.2007 11:29

Tym razem nie Jura czy Cro ale Wielkopolska. Upolowane podczas majówki.
1
Obrazek
2
Obrazek
3
Obrazek
4
Obrazek
A o tych zdjęciach co szanowne jury myśli.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.05.2007 11:32

Dziękuję ślicznie Anetko kochana :wink: Fotki bardzo ładne, jak na Bełtyk to wprost super :lol: może jedynie troszkę horyzont Ci uciekł ale to można bardzo prostą obróbką wyrównać. Przydaje się do tego monitor LCD (bo musi być płaski) i linijka :wink: i likwidacja blików wody polarem kołowym (wiem uparty jak osioł jestem :wink: ) choć w tym przypadku efekt polara mógłby nie być do końca przesądzony 8)

Co do rzepaku i krzywego horyzontu w jednym to mój pomysł jest taki :wink:

Obrazek

Obrazek
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 11.05.2007 11:37

Tak mi się właśnie wydawała,że to ładne, ale takie jakieś nudne...Twoje rzepaki super, takie dynamiczne :)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 11.05.2007 11:40

Rysiu, myśliwiec siedzi Ci na ogonie, lotem koszącym do rowu :!: :lool:
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 11.05.2007 11:49

Leszek Skupin napisał(a):Rysiu, myśliwiec siedzi Ci na ogonie, lotem koszącym do rowu :!: :lool:

Mylisz się Rysiu leci sztukasem i właśnie wychodzi z lotu nurkowego ;-)
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 11.05.2007 11:54

Leszku, trafiony-zatopiony :D
i jeszcze moje ujęcia z wieży widokowej :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

wiem,że wszystkie podobne, ale które Waszym zdaniem najlepsze i dlaczego?
I jeszcze ścieżynka w lesie...

Obrazek
Ostatnio edytowano 11.05.2007 11:57 przez AnetaA, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.05.2007 11:56

Zmrolku kochany :wink: w 1 kadr mi nie leży, rozumiem że chciałaś pokazać koronę drzewa ale nie należy tego robić kosztem utraty jego podstawy 2 bomba, 3 bomba x2 ze względu na super chmurki, może druty trochę przeszkadzają ale znam ten ból idąc w teren, skonczyły się czasy wsi spokojna wsi wesoła, 4 ładne aczkolwiek znów się przyczepię do tego że wierzba wyrasta znikąd ale rozumiem brak szerokiego kąta i więcej niewiele się da zrobić, natomiast przesunięcie kadru w prawo spowodowałoby że zdjęcie nie oddało by klimatu miejsca, no i bliki ale nie przeszkadzają :D

Anetko, 1 najlepsza kadrowo bo ściana lasu ładnie wyeksponowana, 2 podoba mi się widoczek ale niektóre drzewa szczególnie w lewym dolnym rogu wyrastają znikąd, 3 rzeka słabo widoczna, linia lasu przecięta jestem na nie, 4 ładny kadr choć leci na prawo (i kto to pisze po rzepaku :wink: ) i przepalona ścieżka ale w tych warunkach oświetleniowych wiem że to trudne :lol:

Ktoś na tym forum wspominał o ile dobrze pamiętam, ale warto tu o tym wspomnieć, dla tych którzy nie wiedzą, że w fotografii pejzażowej jest zasada, że słońce powinno padać prostopadle do linii kierunku w którym celujemy obiektywem. Wtedy uzyskujemy efekt niebieskiego nieba. Jeśli słońce mamy za plecami lub świeci nam w obiektyw na niebie wychodzą przepały :papa:
Ostatnio edytowano 11.05.2007 20:15 przez Rysio, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone