Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 23.04.2007 17:17

O żesz w mordę 8O ale się zdjęć namnożyło 8O ale dobra :wink: wszyscy kleją nikt nie komentuje :D czemu :?: to teraz ja :twisted:

Janusz, 1 mi się podoba i czyję w nim wiosnę a Lesio się nie zna :wink: 2. Można było wyciągnąć więcej i to na nim mi bajzel przeszkadza a konkretnie 2 patyki w pierwszym planie, 3 zmniejsz przysłonę do minimum (jak sądzę 2,8) przy takich ujęciach podchodzących pod macro a jeszcze nim nie będących w pełnej krasie.

Kasiu, znowu drażnisz :cry: ale oki :wink: 1 - Bardzo dobra, 2 leci w prawo i szkoda uciętego półwyspu, 3 po wyprostowaniu byłaby najlepsza pod względem kadru ale i tak PIĘKNE :lol:

Asia&Grześ, 1 troszkę zmniejszyć czas lub zwiększyć przysłonę bo za jasno, 2 podniósłbym kadr w górę bo ciekawsze jest niebo niż silniki motorówek

Aqua, 1 cień stracił paluchy :wink: ale bardzo fajny pomysł, 2 nie widać wschodu we wschodzie tylko płot dopalony lampą i szkoda uciętego dachu z chałupy, ....... reszta w miarę oki tylko w koniu mało konia a w morzu mgieł coś może poruszone :wink:

Sławek, ach ten szeroki kadr :wink: czemu na 2 uwaliłeś kant studni z lewej a na 4 wzorek z dołu :lol: wracaj tam i chcę je zobaczyć w całości :wink: generalnie bardzo ładne :lol: ten Olek foci prawie jak Alpha :lol: :wink:

Wiolak, 1 super choć kołówka lub szare pół by się przydało, 2 otwierało się z minutę i się nie otwarło ale z miniaturki wygląda oki (osobiście wolę widzieć od razu 800x600niż otwierać każde z osobna. Zdjęcia tracą wtedy klimat) :D

AnetA- kadry fajne, miejsca też ale nie obnażaj się przed nami tak bardzo :P ......yyyyy..... znaczy aparatu, bo Ty możesz :wink: bo 800x600 by wystarczyło a tak pokazałaś jak pięknie aparat aberruje :lol:

Hrehor - fajny pomysł :lol:

AnetA po raz 2 :D Podobnie jak Majeczka uważam że Bełtyk jest be i na zdjęciach niewiele lepiej wychodzi pomijając zachody słońca :wink:

Majeczka :!: na 1 przecież to wszystko, tzn lidzie, obserwatorium, płoty zaraz wyląduja na lewym marginesie zdjęcia :wink: 2 flara na kościółku, alien z prawej i obcięta antenka trochę przeszkadzają ale generalnie oki, 3 niestety wg mnie nieudane bo straszny przepał wyszedł

Rafał, ładne miejsce, ładny kadr, ładny kolor, może ciur ciemniej by się przydało choć sam nie wiem - ja jestem za tak :D

Uff :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 23.04.2007 17:45

Teraz powyżywajcie się na mnie :wink:
1.
Obrazek

2.
Obrazek

3.
Obrazek

4.
Obrazek
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 23.04.2007 17:52

Rysiu, założyłeś chyba polarek na swoją armatkę, bo kolorki wyszły ci, że mniam... :wink:
innych uwag nie mam, pozdro.
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 23.04.2007 18:18

Rysiu, a ja sie nie znam, jestem kompletnym amatorem i nie zawsze rozumiem co piszesz, ale może przyjdzie z czasem... najbardziej podoba mi sie Twoje pierwsze zdjęcie, tylko drogę dałabym chyba bardziej na środek, ale to takie moje odczucie :)
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 23.04.2007 18:39

AnetaA napisał(a):Rysiu, a ja sie nie znam, jestem kompletnym amatorem i nie zawsze rozumiem co piszesz, ale może przyjdzie z czasem... najbardziej podoba mi sie Twoje pierwsze zdjęcie, tylko drogę dałabym chyba bardziej na środek, ale to takie moje odczucie :)

pierwsze zdjęcie Rysia wygląda jak wykadrowane - pewnie dlatego droga biegnie troszkę z boku. :papa:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 23.04.2007 19:28

Rafał, kolorki to efekt obróbki RAWów, to naprawdę potrafi dużo pomóc, WB, EV, kontrast itd wszystko można korygować w takim samym zakresie jak wstępnie w aparacie. Co do kadru na pierwszym, droga celowo biegnie przy krawędzi kadru, choć mam kilka innych z różnymi jej ustawieniami :wink: . Anetko, jeśli czegoś nie rozumiesz z tego co piszę, pytaj jak w dym, a odnośnie kadru z tego co zdążyłem się dowiedzieć od zaawansowanych pstrykaczy to najgorszą rzeczą jest kadr centralny choć i z tym nie do końca się zgadzam bo czasem i w centralnym kadrze można uzyskać ciekawy efetk.
Lekką docinkę kadru stosuję w kompie bo z doświadczenia zauważyłem, że uzyskanie kadru w 100% z aparatu z różnych przyczyn może się okazać kłopotliwe choćby ze względu, że nie zawsze udaje mi się wypoziomować tak jak bym chciał lub jak tego sytuacja na kadrze wymaga. Z tego względu często zostawiam taki tyci może 3-5% margines wokół tego co chcę mieć aby później się nie gimnastykować.
Polarek mam ale jeszcze do mnie redukcja nie doszła więc na razie wsio leci na gołym szkle :cry: co niestety często widać - vide kapliczka :cry:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 23.04.2007 22:07

Dzięki za konstruktywną krytykę Rysiu. Dodaję następne foty i powiem, że ich autorem (tak samo jak i ostatnich zresztą) jest mój mężulo.
Panie i Panowie, tym razem przed Wami zupełnie wyjątkowy pod każdym względem Stari Grad :D

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 24.04.2007 13:12 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.04.2007 22:32

Obrazek
Jeszcze trochę i wypuszczę liście :wink:

Obrazek
:wink:

Obrazek
wiosenna polanka
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 24.04.2007 08:15

1
Obrazek
2
Obrazek
3
Obrazek
4
Obrazek
5
Obrazek
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.04.2007 09:05

Rysiu... ja, ja, ja się nie znam :?: :twisted: :twisted: Haaaa i tu Cię trochę zasmucę.
Przesadziłeś z jasnością na swoich zdjęciach. Wszystkie zdecydowanie za ciemne. No, chyba, że Ty masz taki jasno ustawiony monitor :lol:. To po pierwsze.
Po drugie 1. Podoba mi się kadr, ale byłby lepszy, gdyby droga wychodziła z prawego dolnego rogu, a nie z 1/4 prawej krawędzi kadru :twisted:.
Po trzecie 2. co robi ta OKROPNA butelka na ławeczce :?: 8O. Gdybyś podniósł kadr po skosie do góry w prawo tak, żeby rura, która jest pod przejściem do kapliczki była w dolnym lewym rogu kadru byłoby OK. Może udałoby Ci się objąć całą kapliczkę razem z płotkiem jeśli nie udałoby się - szerszy kadr :twisted:.
Po czwarte 3. Nie ma się do czego czepić, oprócz tego, że w prawym dolnym rogu zdjęcia niewiele widać. Piękny kolor nieba :twisted:.
Po piąte 4. Kadr lekko w prawo... po co Ci to drzewo włazi w kadr z lewej :?: :twisted:.
Po szóste na wszystkich pachnie wiosną :D

Katarzyno ;) powiem tylko tyle ehhhh Chorwacja :D

Janusz o widzisz 3. zdjęcie lasu a zobacz jak inaczej wygląda.... coś się na nim dzieje - droga która dokądś prowadzi :D
na drugim to chyba takie "wiosna przewróciła mi w głowie" :lol: ;) ale fajne podoba mi się :lol: "z jajem"
Jedynka najtrudniejsza do oceny. Może Rysiu coś powie ;). Ja mam przed oczami chaos :lol:

Pozdrav :papa: i nie bijcie za krytykę - szczególnie Rysio ;) :papa:
Ostatnio edytowano 24.04.2007 09:28 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.04.2007 09:19

Sławek 2 zdecydowanie najlepsza :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.04.2007 09:25

Drugie zdjęcie, to takie marzenia :wink:

Nic nie robić, nie mieć zmartwień
Chłodne piwko w cieniu pić
Leżeć w trawie, liczyć chmury
Gołym i wesołym być
Nic nie robić, mieć nałogi
Bumelować gdzie się da
Leniuchować, świat całować
Dobry Panie pozwól nam

marzenia marzenia, kiedyś się spełnią ... :wink: :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 24.04.2007 12:43

Lesiu, jasno/ciemno to właśnie kwestia ustawień monitora, ja mam doś dobrze rozjaśniony zarówno w pracy jak i w domu więc u mnie jest oki. Przy ocenie raczej należy zwracać ocenę czy są martwe pola tzn takie gdzie ze względu na silne zaczernienie nie ma już danych a tych na moich fotkach jest bardzo niewiele, zaufaj :lol: Alpha pokazuje wszystkie martwe pola, zarówno przepały jak i niedoświetlenia w histogramie więc .... się nie znasz :D :wink: to po pierwsze :wink: po drugie, IMHO gdyby droga wychodziła po obu stronach z rogu kadru to jak dla mnie "leśnie zdjęcie" byłoby zbyt uporządkowane, ale takie gdzie z rogów wychodzi też ma :wink: po trzecie ta okropna butelka .... yyy... nie zauważyłem jej a nie chciało mi się retuszu robić ale dla Ciebie je poprawię, po drugie trzecie niestety z kadrem nic nie byłem w stanie zrobić bo polar jeszcze do mnie nie dotarł a po prawej miałem zachodzące słońce i wszystkie próby przesunięcia choćby o niewielki kąt w prawo kończyły się szpetnym przepałem nieba :cry: choć uwierz że chciałem to co piszesz zrobić i nawet kilka prób było i wsio dupa blada a w zasadzie blade niebo :roll: a po piąte 4 kadr jest oki bo zamyka jednostronnie kadr :twisted: słyszał o czymś takim :?: :twisted: :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.04.2007 12:47

Słyszał słyszał tylko Ci się szpara w tym "domykaniu" zrobiła w lewym górnym rogu :P ;). Rysiu obrona zdjęć na 4+ ;)

P.S. Rysiu, przyciemnij sobie monitor, bo jak ja sobie rozjaśniłem to się okazało, że wszystkie inne zdjęcia są za jasne :(

P.S. 2. Co do punktu "po drugie trzecie" to sądzę, że mógłbyś się troszkę oddalić od kapliczki a nie koniecznie stać w jednym miejscu jak paśnik dla jeleni obracając obiektyw ;) ostatecznie masz zadżabistego zooma to kurna korzystaj z niego :twisted: :lol: ;)
Dlatego 4+ za obronę zdjęć a nie 5 ;)

Pozdrav :papa:
Ostatnio edytowano 24.04.2007 13:16 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 3 razy
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 24.04.2007 12:57

Janusz, 1 oki, 2 czerwona flara :? 3 bardzo ładne klimatyczne, wiosenne :D Kasiu jak zwykle piękne :D ale spróbowałbym pokazać łódki w całości, choć najprawdopodobniej beton portowy nie pozwolił o ile znam Stari Grad :wink: Aha, nie łącz zdjęć jednego z drugim jak tu wklejasz bo tracą blask :wink: Sławek ładne, nawet niewiele poobcinałeś :wink: choć na 4 pojechałbym trochę w prawo żeby tej chatki nie było w ogóle a na 5 - 3 kroki w tył bo beton z tablicy ukrojony :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 27
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone