Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.12.2012 18:14

Ja się zgadzam :D

Aczkolwiek zauważyłem, że jak jest zima, to u nas, często, ten dziadowski śnieg wraz z brakiem słońca występuje :)
Można jeszcze spróbować nocne robić, bo wtedy brak słońca tak bardzo nie daje się we znaki ;)

Ja sobie zdesaturowałem :)

Obrazek
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.12.2012 18:22

Miecia i od razu się weselej zrobiło :wink: Tyle że ja maruda jestem i nie byłbym sobą gdybym nie zapytał co jest tematem 1 zdjęcia. Ja na wstępie dostałem krzokami po pysku i już nic nie widzę. 2 pokazuje zdecydowanie lepszy landzik, ale uno - dużo tego niebieskiego śniegu co już w cieniu leżał a due brak ostrości przy tak drobnym detalu jaki pokazałaś na zdjęciu powoduje łzawienie oczu przy wypatrywaniu szczegółów. :wink:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 27.12.2012 18:27

Rysio napisał(a):Śnieg to jeden z trudniejszych tematów w fotografii

tu bym się Rikardo jednak nie zgodziła, śnieg jest jednym z wdzięczniejszych tematów:) pod jednym warunkiem - trzeba do niego podejść emocjonalnie ;)

Rysio napisał(a):Widzę że dajecie sporo zdjęć śnieżnych i to dodatkowo w najtrudniejszej z jego odsłon, czyli bez światła. Niestety śnieg jest wtedy martwy

nie sztuką Rysiu jest zrobić lodowiec w pełnym słońcu i z niebieskim niebem 8)
aczkolwiek - wtedy dla mnie ten śnieg jest płaski, nie ma kontrastów, wszystko jest takie wyprasowane ...

Rysio napisał(a):Znam jednego takiego co w fotografii niemal zawodowo siedzi od ponad 30 lat i twierdzi że jak jest na dworze biało a nie ma słońca to nie wyciąga aparatu. Ma wiele racji, ale do odważnych świat należy :)

ja nie wyciągam w Cro w południe ;) latem oczywiście, dla mnie musi pojawić się cień i miękkość.

Rysio napisał(a):W przypadku braku światła na śnieżnych zdjęciach dobrze jest pobawić się we wspomniany tu b&w i forsować kontrasty. Oczywiście to moje zdanie i nie koniecznie musicie się z nim zgodzić :lol:

nie, no oczywiście, że się zgadzam :) ale .... nie zgadzam sie z B&W jako naprawieniem spieprzonego zdjęcia :roll: kontrast ok, i złapanie tego czegoś ... nie landszaft i ooooooooooooo jaka zima, ale złapanie właśnie rosochatego krzaka, odbicia w wodzie, jakiegoś liścia czy drzewa...
Oczywiście to moje zdanie i nie koniecznie musicie się z nim zgodzić :lol:
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 27.12.2012 18:29

Rysio napisał(a):Miecia i od razu się weselej zrobiło :wink:

A widzisz.....generalnie o to mi chodziło, jak powyżej :wink: :lol:
Ogólnie pierwsze - fragment większej całości....... :wink:
Drugie - na ch.....nie dużym zbliżeniu :wink: z łapki :wink: :lol:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 27.12.2012 18:33

Tomek, wiesz przecież, że czasem kadr musi być pionowy i już.
Fajnie, jak fotka jest duża, taka na cały ekran. Pionowy kadr to może nie znaczek pocztowy, ale jednak zajmuje tylko fragment ekranu. Czy nie jest to główna przyczyna Twojej niechęci do pionowych kadrów? Przyznaję, że ja też generalnie wolę poziome, chociaż trochę pionowych też pokazuję.

Rysio - masz oczywiście rację. Zbyt rzadko zglądasz do działu foto. Dobrze by było, jak byś czasem coś napisał, jakieś fotki pokazał. Byłoby ciekawiej. :)

Miecia - przyjemne to Twoje słońce, szczególnie na drugim.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 27.12.2012 18:39

a teraz ...
zdjęcie Arka - Motoschizy (właśnie wyraził zgodę)
jedno z moich ulubionych
mimo... braku słońca, braku kontrastów, ale z kolorem i z duszą ... ma COŚ w sobie 8)

jeśli ktoś się nie zgadza - proszę uzasadnić :)

Obrazek

:)
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 27.12.2012 18:39

jan_s1 napisał(a):
Miecia - przyjemne to Twoje słońce, szczególnie na drugim.

Dzięki :D , szczególnie za drugie, bo to mężowa robota.......mnie się za bardzo ręce trzęsą :lol:
Nie chciałam się wcinać, ale Rysio tak marudził :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.12.2012 18:50

Janie, ostatnio mało kiedy biorę aparat do ręki, ale może jak śniegu napada to się przełamię :wink: Jak siądę do kompa to może coś na dysku znajdę, choćby po to by Be na złość pokazać że jak słońce świeci to śnieg plaskaty nie jest :oczko_usmiech:

Be, co do zdjęcia Arka. Nie widzę na nim początku i końca. Pod względem architektonicznym - typowy górski bajzel więc kolor do mnie nie przemawia. Brak światłocienia który jest podstawą fotografii na co sama nazwa dziedziny wskazuje. Dobra już więcej nie będę :smo:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 27.12.2012 18:53

Ale jest klimat.
malina1959
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) malina1959 » 27.12.2012 19:07

BeJur napisał(a):jeśli ktoś się nie zgadza - proszę uzasadnić :)

A takie uzasadnienie może być "nie, bo nie" :wink:

Oczywiście żartuję, chyba gupio :smo:

A tak na poważnie to nie uzasadnię, ale mi się podoba :)
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 27.12.2012 19:07

Rysio napisał(a):Be, co do zdjęcia Arka. Nie widzę na nim początku i końca. Pod względem architektonicznym - typowy górski bajzel więc kolor do mnie nie przemawia. Brak światłocienia który jest podstawą fotografii na co sama nazwa dziedziny wskazuje. Dobra już więcej nie będę :smo:

spoko Rysiu, wiesz, że Cię lubię :smo: :)
chciałeś to zdjęcie przeanalizować czy stwierdzić - podoba mi się, nie podoba mi się?? :sm: ;)
jeśli zdjęcie ma być akuratne w początku, końcu, złapaniu niebajzlu - to ... nie ta bajka ;)
dla mnie zdjęcie jest złapaniem tego czegoś
generalnie wygląda to ze - ok, snieg, górka, domek, drzewko.... drzewko, drzewko, śnieg, krzaczek i nagle .... stop ... i właśnie to Arkowe zdjęcie mnie przystopowało i wracam do niego dość często 8)

Jan napisał ma klimat - właśnie to ma :)
niejedno zdjęcie ze ślicznym słoneczkiem, ostrym cieniem, porządkiem architektonicznym tego nie ma :)
i już ;)

Rysio napisał(a):Jak siądę do kompa to może coś na dysku znajdę, choćby po to by Be na złość pokazać że jak słońce świeci to śnieg plaskaty nie jest :oczko_usmiech:

pokaż, pokaż :)
tylko nie szukaj takiego zrytego nartami :)
Ostatnio edytowano 27.12.2012 19:16 przez Bea.ta, łącznie edytowano 2 razy
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 27.12.2012 19:10

malina1959 napisał(a):
BeJur napisał(a):jeśli ktoś się nie zgadza - proszę uzasadnić :)

A takie uzasadnienie może być "nie, bo nie" :wink:

Oczywiście żartuję, chyba gupio :smo:

A tak na poważnie to nie uzasadnię, ale mi się podoba :)

o, i właśnie o to mi chodziło :) dzięki :)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 28.12.2012 12:02

1.
Obrazek

2.
Obrazek

Lata mi trzeba. :oczko_usmiech:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 28.12.2012 15:10

Fajne to molo - takie klasyczne.
Możnaby ciut lepiej odszumić. Zastanawia mnie również kolor nieba. Czy nie powinno być nieco bardziej ołowiane?
Nie mogłeś włączyć tych latarni? :wink:
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 28.12.2012 15:11

Już 8O
To jeszcze musisz poczekać kaszubski :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 259
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone