Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rbandula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbandula » 20.05.2012 21:41

weldon napisał(a):
rbandula napisał(a):Mój debiut w tym wątku.

Pokaż tę z Biokovem.

Mam wrażenie, że nie wyostrzasz zdjęć po zmniejszeniu.

Nie zostawiaj tego fmixowi.
Lepiej zmniejszyć i wyostrzyć, choćby w IrfanView i wrzucić takie na serwer.

Pozdrawiam :)

Dzięki za cenne wskazówki!
Za radą p. J.Bajcera skorzystałam z fmix-a, żeby w ogóle móc umieszczać zdjęcia na forum (mój debiut). Nie wyostrzam zdjęć po zmniejszeniu, bo po prostu nawet nie wiedziałam, że istnieje taka możliwość. Jestem zupełnie "zielona", jeśli chodzi o obróbkę zdjęć - po prostu robię pstryk i jeśli zdjęcie mi się podoba, zostawiam w pamięci aparatu. Mąż mi tu podpowiada, że wie co to jest IrfanView, więc następnym razem pomoże, zanim umieszczę swoje fotki na forum.
Weldon proponuje, żebym pokazała Biokovo. Weldon - mówisz - masz (ale zastrzegam, że to zdjęcie zrobione na zasadzie "pstryk"):

Obrazek

Podobno człowiek uczy się przez całe życie. Zachęcona przez weldona, muszę (chcę!) przejść krótki kurs fotografii (taka forma samokształcenia) :) .

Pozdrawiam!
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 20.05.2012 21:44

iwwoj - odpuść trochę, bo jak Ci się zdjęcia skończą, to będzie w wątku znowu pusto. :lol:
iwwoj
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwwoj » 20.05.2012 21:45

jan_s1 napisał(a):iwwoj - odpuść trochę, bo jak Ci się zdjęcia skończą, to będzie w wątku znowu pusto. :lol:

Spoko mam ich trochę :oops:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 20.05.2012 21:53

iwwoj napisał(a):
jan_s1 napisał(a):iwwoj - odpuść trochę, bo jak Ci się zdjęcia skończą, to będzie w wątku znowu pusto. :lol:

Spoko mam ich trochę :oops:

nie o to chodzi :)
wszyscy ich mamy tony, ale nie da się podejsc do kazdego zdjęcia
;)
rbandula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbandula » 20.05.2012 22:04

jan_s1 napisał(a):
rbandula napisał(a):Mój debiut w tym wątku.

I bardzo dobrze. Myślę, że kontynuacja będzie? :)

Pierwsze, co mi przychodzi do głowy, to uciąć trochę góry i trochę dołu (a la panoramka) i leciutko rozjaśnić cienie.
No i wyprostować.

Z tymi "krzywiznami" mam problem od zawsze. Jak tylko coś mi się spodoba , chwytam aparat i pstryk - nie zważam na piony i poziomy :oops: .
"Rozjaśnianie cieni" - weldon już mi to wytknął :).
Przycięcie góry i dołu - dopiero jak napisałeś, zwróciłam uwagę i ....... masz rację!
Wybaczcie wakacyjnej amatorce. Być może (a chyba na pewno!) umiesczam swoje zdjęcia na niewłaściwej stronie (profesjonalistów).
Dziękuję za wszystkie wskazówki :) !
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 20.05.2012 22:53

z krzywiznami dasz radę :)
ewentualnie wyprostowac zawsze mozna ;)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 21.05.2012 13:07

rbandula napisał(a): Być może (a chyba na pewno!) umiesczam swoje zdjęcia na niewłaściwej stronie (profesjonalistów).

Oczywiście jesteś w błędzie! Tu są sami amatorzy (prawie sami amatorzy :wink: ). Profesjonaliści w większości pochowali się po mysich dziurach i udają nieżywych. :lol:

Biokovo. Być może to wrażenie subiektywne, ale dla mnie coś jest nie tak z kompozycją. Wyobraź sobie, że przesuwasz aparat w lewo, tak, by obciąć trochę po prawej, a dołożyć po lewej. Takie zdjęcia najlepiej wychodzą w świetle porannego, lub wieczornego słońca. Problem w tym, że rano człowiek śpi, a wieczorem grilluje przy piwku. :lol:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 21.05.2012 13:20

jan_s1 napisał(a):Biokovo. Być może to wrażenie subiektywne, ale dla mnie coś jest nie tak z kompozycją. Wyobraź sobie, że przesuwasz aparat w lewo, tak, by obciąć trochę po prawej, a dołożyć po lewej. Takie zdjęcia najlepiej wychodzą w świetle porannego, lub wieczornego słońca. Problem w tym, że rano człowiek śpi, a wieczorem grilluje przy piwku. :lol:

No właśnie, kompozycja ucieka w lewy margines, zwłaszcza, że jakieś pniaki tam są, za dużo nieba wg mnie i za płasko, tak jak Jan jestem zdania, że są pory na opalanie i pory na robienie zdjęć, zresztą Jan to mądry człowiek :)
;)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 21.05.2012 13:24

BeJur napisał(a):... zresztą Jan to mądry człowiek ...
;)

Najważniejszy w tym poście jest wink. :lol:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 21.05.2012 13:33

jan_s1 napisał(a):
BeJur napisał(a):... zresztą Jan to mądry człowiek ...
;)

Najważniejszy w tym poście jest wink. :lol:

:sm:

(chociaż nie palę :) )
rbandula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbandula » 21.05.2012 13:35

Co to znaczy "za płasko"? Czy chodzi o światło, czyli porę dnia, kiedy należało wykonać to zdjęcie (rano lub wieczorem jak sugerował Jan)?
Rzeczywiście jest przesunięcie, i za dużo chmur, i pniaki :( . Dzięki Waszym uwagom zaczynam widzieć zdjęcie, a nie sam obrazek na nim.
Kompozycyjnie - beznadzieja, ale przyznajcie chociaż, że ładny widoczek :D !
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 21.05.2012 13:38

rbandula napisał(a):Co to znaczy "za płasko"? Czy chodzi o światło, czyli porę dnia, kiedy należało wykonać to zdjęcie (rano lub wieczorem jak sugerował Jan)?

płasko, czyli za duzo mocnego światła, które nie dało możliwosci cieni i kontrastu

nie wiem, czy widać lekkie zmiany, jak nie ... zaraz usunę
samo przyciemnienie mało dało, ale trochę się uplastyczniło, zdecydowanie brakuje cieni koło tych oliwek i ciemniejszego dołu

Obrazek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 21.05.2012 13:48

BeJur napisał(a):....wszyscy ich mamy tony....
;)

Beata wołałaś mnie? ;) ;) :lol:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 21.05.2012 13:51

tony montana napisał(a):
;)

schlebiasz sobie 8)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 21.05.2012 13:54

BeJur napisał(a):
tony montana napisał(a):
;)

schlebiasz sobie 8)

oczywiście :) trochę pożartować nie zaszkodzi ... dobra sorki za OT, zmykam, pozdr 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 233
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone