Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 25.04.2012 12:14

longtom napisał(a):widoczek znad rzeki

w zamieszaniu okołoJanowym nikt nie napisał, że fajne zdjecie się pojawiło :)
dla mnie super :)
co prawda brakuje mi dołu ... szkoda, ze te gałęzie w odbiciu wodnym są obcięte :)
ale .... nie można miec wszystkiego :)

edit - szkoda, że gałęzie są obcięte :)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 25.04.2012 12:22

BeJur napisał(a):
Nie należy naginać rzeczywistości tylko dlatego, żeby było .... lepiej ;)

To nie jest naginanie rzeczywistości - wręcz przeciwnie.

BeJur napisał(a):Nie dotykać niczego, krzak ciemny???? no to tak skadrować, żeby go nie było, albo tak ustawić, żeby był jasny :)

I z tym się absolutnie nie zgadzam. Natomiast zgadzam się z Mariuszem:

mariusz-w napisał(a):... pokazywać ... poprawiać ... ale nie tak ! 8) :)

I z Tomkiem:

longtom napisał(a):Problem w tym, że górą korony drzew są ciemne, po lewej i po prawej niżej też są ciemniejsze krzaczki, nawet skraj pola na granicy z lasem jest ciemną kreską.

Jedynie ten ciemny skraj pola na granicy z lasem jest naturalny i nie ruszany. Lekko zamglone słońce z prawej strony spowodowało taki cień.

Zgadzam się również z Lidią:

Lidia K napisał(a):Rozjaśnienie tej kępie nie wyszło na dobre. Czubki drzew mają widoczne gałęzie a poniżej nie jakby to nie były te same drzewa.

Reasumując, myślę, że trzeba coś robić ze zdjęciem wykonanym w nieco trudniejszych warunkach, ale trzeba robić to dobrze!

:sm:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 25.04.2012 12:25

BeJur napisał(a):
longtom napisał(a):widoczek znad rzeki

w zamieszaniu okołoJanowym nikt nie napisał, że fajne zdjecie się pojawiło :)

Miałem napisać, ale zapomniałem. Ładne światło, ale kompozycja za bardzo mi nie leży.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 25.04.2012 12:25

Janie, nie musisz się ze mną zgadzać.
Osobiście wolę, jak ktoś wyrazi swoje zdanie a nie pisze - tak, tak oczywiscie masz rację :)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 25.04.2012 12:45

BeJur napisał(a):Osobiście wolę, jak ktoś wyrazi swoje zdanie ...

I ja je cały czas wyrażam. :)

Właściwie to my się nie zgadzamy tylko w jednym: w stopniu dopuszczalnej ingerencji autora w materiał zdjęciowy. Dla mnie Twoje podejście jest zbyt wielkim samoograniczeniem się. Tyle jest pięknych widoków, których niestety matryca nie łyknie. Trzeba wiec kombinować i to nie tylko dlatego, żeby zdjęcie wiernie oddawało rzeczywistość. Odrobina kreacji może też dać fajny rezultat. Do tego trzeba olbrzymiej wiedzy. Jestem gdzieś na początku tej drogi, ale cały czas pracuję. :)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 25.04.2012 12:51

BeJur napisał(a):nikt nie napisał, że fajne zdjecie się pojawiło :)
dla mnie super :)

Po raz kolejny się okazuje, że zdjęcia przy niskim słońcu należy robić. :D

BeJur napisał(a):edit - szkoda, że gałęzie są obcięte :)

Na wodzie nic ciekawego się nie działo a i niebo było nieciekawe.
I aby nie ulepszać :D ciachnąłem 8O

jan_s1 napisał(a):Miałem napisać, ale zapomniałem. Ładne światło, ale kompozycja za bardzo mi nie leży.

Powiedzmy, że to były poszukiwania formalne. :P

pzdr :wink:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 25.04.2012 12:52

jan_s1 napisał(a): Jestem gdzieś na początku tej drogi, ale cały czas pracuję. :)

No to idziemy razem ! 8) ... ja co prawda właśnie się zatrzymałem, bo próbuję zaprzyjaźnić się z "raw camera". ;) :)

longtom napisał(a):Na wodzie nic ciekawego się nie działo a i niebo było nieciekawe.

... nie dodałeś, że dla Beaty ... właśnie ! :)
Ale my to zrozumieliśmy ! ;) :D

Pozdrawiam.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 25.04.2012 12:55

jan_s1 napisał(a):Odrobina kreacji może też dać fajny rezultat.

Masz rację, z tym że lepiej aby ta kreacja możliwie niewidoczna była. I tak mnie w domu opieprzają, że za dużo kombinuję (kreuję). :)

pzdr :wink:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 25.04.2012 13:00

No to takie prawie bez ingerencji :lol:

Obrazek
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 25.04.2012 13:15

jan_s1 napisał(a):I ja je cały czas wyrażam. :)

Właściwie to my się nie zgadzamy tylko w jednym: w stopniu dopuszczalnej ingerencji autora w materiał zdjęciowy

Tzn ja dopuszczam ingerencje w bardzo małym stopniu, delikatne poprawienie, wyczyszczenie, takie lekkie "ugłaskanie" jeśli zdjęcie tego wymaga. Przerabianie fotografii to juz nie jest fotografia dla mnie tylko właśnie naginanie rzeczywistości.

jan_s1 napisał(a):Dla mnie Twoje podejście jest zbyt wielkim samoograniczeniem się.

zapewniam Cię, ja nie czuję się ograniczona :)

jan_s1 napisał(a):Tyle jest pięknych widoków, których niestety matryca nie łyknie. Trzeba wiec kombinować i to nie tylko dlatego, żeby zdjęcie wiernie oddawało rzeczywistość. Odrobina kreacji może też dać fajny rezultat. Do tego trzeba olbrzymiej wiedzy. Jestem gdzieś na początku tej drogi, ale cały czas pracuję. :)

Nie, no ja rozumiem, jakoś przeważnie rozumiemy się z matrycą czy innym ustrojstwem, ale skoro zdjęcie jest w miarę dobre - po co mi ta odrobina kreacji (która jak się rozkręci, to z odrobiną zaczyna mieć mało wspólnego) - lubię widziec swiat takim jakim jest a nie takim jakim być powinien.
Duuuuuzo zdjeć już widzialam - dobrych bez poprawek, z poprawkami i takich całkiem skiepszczonych .... ale autor chcial dobrze, napracował się i zapomniał co było na początku:)
Dla mnie fotografia - to właśnie ten moment, który mnie zafascynował.
Moje 12letnie dziecko (juz sie nim chwaliłam :) ) od paru lat robi zdjęcia, nieskromnie napiszę - świetne :) w większości oczywiście, bo różnie się zdarza. Dziecko nie przeczytalo książki o dobrym fotografowaniu, nie zaliczyło kursów, umie patrzyć i złapać wlaśnie TO :)
Ale to wszystko co napisałam, to oczywiscie - moje zdanie :)
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 25.04.2012 13:18

mariusz-w napisał(a):
longtom napisał(a):Na wodzie nic ciekawego się nie działo a i niebo było nieciekawe.

... nie dodałeś, że dla Beaty ... właśnie ! :)
Ale my to zrozumieliśmy ! ;) :D

Pozdrawiam.

uczycie się wszyscy pilnie :)
nie ma to jak dobre ciachnięcie :)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 25.04.2012 17:19

Pejzaż miejski.
1.
Obrazek
8)
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 25.04.2012 17:29

Pytanie brzmi
.... czego brakuje na powyższym zdjęciu????
:roll: 8)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 25.04.2012 17:31

BeJur napisał(a):Pytanie brzmi
.... czego brakuje na powyższym zdjęciu????
:roll: 8)

Może niech odpowiedzą inni, bo gdybym wiedział, to pewnie to coś, czego brakuje byłoby na tym zdjęciu :wink:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 25.04.2012 17:36

kaszubskiexpress napisał(a):Może niech odpowiedzą inni, bo gdybym wiedział, to pewnie to coś, czego brakuje byłoby na tym zdjęciu :wink:

to gdzie dajesz te lepsze zdjęcia?
bo już się pogubiłam :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 224
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone