Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 23.04.2012 11:23

czuję się zdrowa :)
codziennie robię zdjecia temu co robię (codziennie;) moje oko, aparat i monitor - nie mam problemów - wszystko "widzi" tak samo .... chyba, ze mam na sobie czerwoną koszulkę, albo na stole stoi żółty kubek :)
ale nauczona doświadczeniem (skad ten cholerny czerwony zafarb?????) wiem jak robić te zdjęcia :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.04.2012 11:31

Lidia K napisał(a):...monitor powinien mieć takie ustawienie, żeby czarne było czarne, białe było białe, kolory nasycone wyglądały jak nasycone. Litery nie przeostrzone. To minimum.

Ależ oczywiście: twój, mój i fajnie by było, gdyby tak było u każdego, ale to możemy się dowiedzieć tylko wtedy, kiedy postawimy je koło siebie.

Wystarczy, że ja sobie zmienię kontrast i jasność, nie mówiąc o którejś składowej RGB i będę widział i czerń i biel i kolory będę miał nasycone, ale ty już nie i, na przykład, tam, gdzie ja będę miał czerń, ty będziesz miała szarość.

Dlatego wyznacznikiem jest coś mierzalnego - np. wydruk :)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 23.04.2012 11:39

BeJur napisał(a):czuję się zdrowa :)
codziennie robię zdjęcia temu co robię (codziennie;) moje oko, aparat i monitor - nie mam problemów - wszystko "widzi" tak samo ....

W to wierzę :) ... i dlatego te życzenia by tak "nam" pozostało ! :)

weldon napisał(a):Dlatego wyznacznikiem jest coś mierzalnego - np. wydruk :)

Oglądałem takie dwa dni temu (A3) - u znajomego.
Zrobione na profesjonalnym atramentowym epsonie ... na ekstra papierze etc. ... bajka. 8)
Koszt wydruku 1 sztuki (po kosztach) ok 60 zł ! :?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.04.2012 11:48

mariusz-w napisał(a):Oglądałem takie dwa dni temu (A3) - u znajomego.

No właśnie ... Ogólnie, to nie ma co kruszyć kopii o kolory i odcienia :D
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 23.04.2012 11:55

weldon napisał(a):
Lidia K napisał(a):...monitor powinien mieć takie ustawienie, żeby czarne było czarne, białe było białe, kolory nasycone wyglądały jak nasycone. Litery nie przeostrzone. To minimum.

Ależ oczywiście: twój, mój i fajnie by było, gdyby tak było u każdego, ale to możemy się dowiedzieć tylko wtedy, kiedy postawimy je koło siebie.

Wystarczy, że ja sobie zmienię kontrast i jasność, nie mówiąc o którejś składowej RGB i będę widział i czerń i biel i kolory będę miał nasycone, ale ty już nie i, na przykład, tam, gdzie ja będę miał czerń, ty będziesz miała szarość.

Dlatego wyznacznikiem jest coś mierzalnego - np. wydruk :)

Wydruk kolorów monitora?

A może jednak istnieje obiektywny test na wyświetlanie jasności, ciemności, białego, czarnego i odcieni szarości na monitorze. Np ten http://tft.vanity.dk/.
Mnie się wydaje, że dla LCD można tak ustawić przynajmniej jasność i kontrast żeby jednak każdy 1% zmiany szarości było rozróżnialny.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 23.04.2012 12:06

i znowu zamiast się skupić na oku i tym co widzimy w obiektywie..
kadrze ...
kompozycji ...
świetle ...
rozdrabniamy sie na to - co widzimy na monitorach, ustawieniach i takich tam :)
ale nic - uczymy się i dyskutujemy :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.04.2012 12:08

Lidia K napisał(a):A może jednak istnieje obiektywny test na wyświetlanie ...

Spektrofotometr.

Niewiele monitorów daje się skalibrować.

Można walczyć, ale i tak polegniesz, gdy wyślesz swoje zdjęcie na mój, obecny, monitor :D

Dla mnie jest ważne to, co ogólnie widzę na zdjęciu, bez wnikania w szczegóły bo i tak nie wiem, co ty widzisz u siebie :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.04.2012 12:19

Rafał K napisał(a):
... ja tez nie mam, zresztą ile specjalistów tyle ustawień...

O przepraszam :lol: Prawidłowa kalibracja monitora jest tylko jednym z możliwych jego ustawień - kiedy wydruk zgadza się z wyglądem obrazka na monitorze. To jest cecha obiektywna.

Subiektywna natomiast może być (i jest :wink: ) percepcja obrazka.

Pzdr

Kalibracja monitora

:wink:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 23.04.2012 12:20

"Jednym z" czy "jedynym"?

Jednym z wielu możliwych, jedynym prawidłowym 8)
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 23.04.2012 12:28

mariusz-w napisał(a):A3... Koszt wydruku 1 sztuki (po kosztach) ok 60 zł ! :?

Drogo 8) Za 69 zeta można wyjąć b. dobrą jakość przy dłuższym boku 1m, format także niestandardowy (np. panoramy).

W każdym razie warto w te klocki parę groszy zainwestować, wydruk fotografii (jego rezultat) działa terapeutycznie :sm:
Ostatnio edytowano 23.04.2012 12:46 przez Rafał K, łącznie edytowano 7 razy
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 23.04.2012 12:39

Ale narobiłem! :lol:

Będę musiał częściej takie dziwolągi wstawiać. :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.04.2012 12:53

Rafał K napisał(a):... wydruk fotografii (jego rezultat) działa terapeutycznie :sm:

A, tak off topowo, gdzie wywołać film?

Nie robiłem tego kilkadziesiąt lat, a to, co swego czasu robiły różne Laby,
to nie pozostawiło miłych wspomnień ... :/
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 23.04.2012 13:11

Chemia (wywołanie) trochę nie ma sensu przy dużych rozmiarach odbitki. Nie jest tańsza od wydruku, a odbitkę trzeba jeszcze dodatkowo zabezpieczyć przed wyblaknięciem (nakleić folię lub dać w ramy za szybą). Odpada też możliwość wywołania formatu niestandardowego (bez przycięcia kadru).

Więc do rozmiaru a4 jak najbardziej (choć na ścianę to rozmiar karaluszy), powyżej mz tylko wydruk.

PS
Bardzo mi dzisiaj forum muli, ciężko coś napisać :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.04.2012 13:15

Nie, nie - pytam się, gdzie film wywołać - mam takiego ślubnego fotografa u siebie, są, albo były, jakieś laby, Kodaki, Fuji, widziałem też, że się ogłaszają z wywołaniem w internecie i o to się pytam: dać, po prostu, do jakiegoś Labu, czy lepiej wysłać do jakiejś sprawdzonej firmy?
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 23.04.2012 13:20

Samo wywołanie ponoć nieźle robią w Rosmannie :lol: Jak potem ma być bez szaleństw powinno styknąć.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 221
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone