Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 23.04.2012 07:45

mariusz-w napisał(a):
jan_s1 napisał(a):Zachciało mi się trochę pogrzeszyć przy niedzieli. :wink:

Powiem tak ... obejrzałem ! 8) ;)

Pozdrawiam.

rozgrzeszyłeś? ;)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 23.04.2012 08:55

BeJur napisał(a): rozgrzeszyłeś? ;)

... brak "uprawnień" ! ;) :lol:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 23.04.2012 09:07

mariusz-w napisał(a):

Migasz się! :)

Swoją drogą troszkę bym się zdziwił, gdyby Ci się spodobało. :wink:
Obiecuję w najbliższym czasie (tak z tydzień) nie grzeszyć. :lol:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 23.04.2012 09:18

jan_s1 napisał(a):
mariusz-w napisał(a):

Migasz się! :)

Swoją drogą troszkę bym się zdziwił, gdyby Ci się spodobało. :wink:

Ale ta błyszcząca droga wijąca się przez zdjęcie fajna jest. :wink:
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 23.04.2012 09:28

Mnie się podoba eksperymentowanie od święta. Jak nic nie robisz to nic nie ryzykujesz. A bez ryzyka nie ma ciekawego efektu.

Twoja próba w połowie jest ciekawa bo droga, krzaczki i drzewka mają zimny księżycowy blask a chmurki i pierwszy plan ciepłą barwę. To mi się ze sobą nie pasuje. Może dlatego BeJur zapytała skąd jest światełko na pierwszym planie ?
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 23.04.2012 09:32

Lidia K napisał(a):Twoja próba w połowie jest ciekawa bo droga, krzaczki i drzewka mają zimny księżycowy blask a chmurki i pierwszy plan ciepłą barwę. To mi się ze sobą nie pasuje. Może dlatego BeJur zapytała skąd jest światełko na pierwszym planie ?

Na moim monitorze pierwszy plan jest zimny.
Zapytalam o światło, bo na pierwszy rzut oka wdać, że ni cholery to co za chmurami nie jest w stanie dać na ziemi to co dało :)
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 23.04.2012 10:08

BeJur napisał(a):
Lidia K napisał(a):Twoja próba w połowie jest ciekawa bo droga, krzaczki i drzewka mają zimny księżycowy blask a chmurki i pierwszy plan ciepłą barwę. To mi się ze sobą nie pasuje. Może dlatego BeJur zapytała skąd jest światełko na pierwszym planie ?

Na moim monitorze pierwszy plan jest zimny.
Zapytalam o światło, bo na pierwszy rzut oka wdać, że ni cholery to co za chmurami nie jest w stanie dać na ziemi to co dało :)

Pierwszy plan i u mnie nie jest ciepły - bliższe prawdy byłoby określenie że jest ani ciepły ani zimny. Nie mam skalibrowanego monitora przez specjalistę. Więc drobne różnice muszą być.
Ale chmurki i księżycowe słońce są u Ciebie ciepłe?
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 23.04.2012 10:16

Lidia K napisał(a):Pierwszy plan i u mnie nie jest ciepły - bliższe prawdy byłoby określenie że jest ani ciepły ani zimny.

Napisałaś za pierwszym razem ciepły :)

Lidia K napisał(a):Nie mam skalibrowanego monitora przez specjalistę. Więc drobne różnice muszą być

ja tez nie mam, zresztą ile specjalistów tyle ustawień

Lidia K napisał(a):
Ale chmurki i księżycowe słońce są u Ciebie ciepłe?

Wszystko na tym zdjeciu ma tendencję do chłodu, chmury i to co świeci - chyba słońce - lekko bure, ale nie ciepłe
Światło na pierwszym planie za ostre jak na taką pogodę, i za białe - jakby dodatkowe sztuczne oświetlenie było (przysmyczone na pole)
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 23.04.2012 10:32

BeJur napisał(a):
Wszystko na tym zdjeciu ma tendencję do chłodu, chmury i to co świeci - chyba słońce - lekko bure, ale nie ciepłe
Światło na pierwszym planie za ostre jak na taką pogodę, i za białe - jakby dodatkowe sztuczne oświetlenie było (przysmyczone na pole)

No i teraz jest wszystko jasne. Na pewno nie wyrażam się tak precyzyjnie jak to zrobiłaś. Niebo jest "bure" - mi wystarczyło że widzę coś w odcieniu pomarańczowego i uważam że to jest w odcieniu ciepłym. :( Amatorskie nieprecyzyjne spojrzenie. Wiem że coś mi nie pasuje ale dokładnie opisać nie potrafię.
:oops: :cry:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 23.04.2012 10:35

... ja tez nie mam, zresztą ile specjalistów tyle ustawień...

O przepraszam :lol: Prawidłowa kalibracja monitora jest tylko jednym z możliwych jego ustawień - kiedy wydruk zgadza się z wyglądem obrazka na monitorze. To jest cecha obiektywna.

Subiektywna natomiast może być (i jest :wink: ) percepcja obrazka.

Pzdr
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 23.04.2012 10:38

Jeżeli coś jest żółte, pomarańczowe czy czerwone - nie oznacza, że jest ciepłe.
Weź sobie paletę barw (nawet taką ze sklepu - folie czy farby do ścian), spojrz ile tam jest odcieni i jakie mają temperatury.
daj na to "filtr" szary lub nawet niebieski ... zobaczysz co się dzieje.
popatrz na to w świetle ciepłej żaróki czy zimnej jarzeniówki.

Gdyby Jan nie grzeszył aż tak bardzo to zobaczyłabyś rzeczywistą rzeczywistość :)
Ostatnio edytowano 23.04.2012 10:48 przez Bea.ta, łącznie edytowano 1 raz
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 23.04.2012 10:41

Rafał K napisał(a):O przepraszam :lol: Prawidłowa kalibracja monitora jest tylko jednym z możliwych jego ustawień

o, o to mi chodziło :)
(se edytuję, a co .... jest taka opcja )
że skoro - jednym z mozliwych - to dokladnie tak jak z patrzeniem i widzeniem :)
jak bede drukowała pieniądze - to postaram się, żeby wszystko grało, skoro tego jeszcze nie robię, najwazniejsze, zeby mi monitor pokazywał tak, żebym była zadowolona :)
Ostatnio edytowano 23.04.2012 10:59 przez Bea.ta, łącznie edytowano 4 razy
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.04.2012 10:52

Rafał K napisał(a):... jednym z możliwych jego ustawień ...

"Jednym z" czy "jedynym"?

Dopasowanie do rożnych maszyn drukujących powinno się załatwić profilami,
ale monitor powinien mieć chyba jedno ustawienie - odpowiadające temu, co chcemy uzyskać?

Tak mi się wydaje ... :?
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 23.04.2012 10:58

weldon napisał(a):ale monitor powinien mieć chyba jedno ustawienie - odpowiadające temu, co chcemy uzyskać?

Mnie się wydaje, że jednak monitor powinien mieć takie ustawienie, żeby czarne było czarne, białe było białe, kolory nasycone wyglądały jak nasycone. Litery nie przeostrzone. To minimum.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 23.04.2012 11:07

BeJur napisał(a):jak będę drukowała pieniądze - to postaram się, żeby wszystko grało, skoro tego jeszcze nie robię, najważniejsze, żeby mi monitor pokazywał tak, żebym była zadowolona :)

Lidia K napisał(a):Mnie się wydaje, że jednak monitor powinien mieć takie ustawienie, żeby czarne było czarne, białe było białe, kolory nasycone wyglądały jak nasycone. Litery nie przeostrzone. To minimum.

... i "obyśmy zdrowi byli ! " ;)

Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 220
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone