Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 20.03.2007 17:55

Janusz Bajcer napisał(a):
slawek66 napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):Pikne :D i jedno i drugie.

To drugie to Irlandia :?:

kurów, dunajec :D

A coś Ty Sławku w tym Kurowie robił, pewnie rybki łapał :?: :lol:

wracalem od Pytki Januszu
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.03.2007 18:16

tomek99 napisał(a):
Rysio napisał(a):Może by tak w ramach nauki wzajemnej exify pod zdjęciami podawać :roll: obojętnie czy to z automatu czy z manuala palone zawsze te dane są :roll: można by więcej się podszkolić bo na cyberfoto jakoś cicho :( chyba na tyle kijowe fotki dałem że im się pisać nie chce :cry:

Właśnie chciałem to zasugerować. Przejrzałem wątek od początku i chyba tylko w 2 fotkach exif nie został wycięty. A dzięki exifowi zawsze można coś wywnioskować...

Każda obróbka programowa niestety likwiduje exifa ,a niewiele już osób daje żywce na pokaz. Ja dla przykładu zacząłem nabywać jakąkolwiek świadomość po ubiegłorocznym pobycie w cro gdzie na każdej fotce mam datę :oops: Od tego czasu wyłączyłem datę, przestawiłem aparat na M i zacząłem eksperymenty. Niestety trudno znaleźć osoby, które są chętne i w rzeczowy sposób skomentować nasze poczynania :cry:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 20.03.2007 20:01

Rysio napisał(a):
tomek99 napisał(a):
Rysio napisał(a):Może by tak w ramach nauki wzajemnej exify pod zdjęciami podawać :roll: obojętnie czy to z automatu czy z manuala palone zawsze te dane są :roll: można by więcej się podszkolić bo na cyberfoto jakoś cicho :( chyba na tyle kijowe fotki dałem że im się pisać nie chce :cry:

Właśnie chciałem to zasugerować. Przejrzałem wątek od początku i chyba tylko w 2 fotkach exif nie został wycięty. A dzięki exifowi zawsze można coś wywnioskować...

Każda obróbka programowa niestety likwiduje exifa ,a niewiele już osób daje żywce na pokaz. Ja dla przykładu zacząłem nabywać jakąkolwiek świadomość po ubiegłorocznym pobycie w cro gdzie na każdej fotce mam datę :oops: Od tego czasu wyłączyłem datę, przestawiłem aparat na M i zacząłem eksperymenty. Niestety trudno znaleźć osoby, które są chętne i w rzeczowy sposób skomentować nasze poczynania :cry:

Panowie, w tych zdjęciach Sławka66 jest exif... Można go sobie wyłuskać :)

Zdjęcie pierwsze - z Chorwacji:

Obrazek

Zdjęcie drugie - mokradła polskie :)

Obrazek
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.03.2007 20:38

tomek99 napisał(a):

A co jeśli robi się analogiem i skanuje potem negatyw :?: raczej exif nie wchodzi tutaj w grę :? Trzeba zapamiętać na jakich ustawieniach się fotkę trzasnęło :devil: :sm:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.03.2007 20:43

Leszek Skupin napisał(a):
tomek99 napisał(a):

A co jeśli robi się analogiem i skanuje potem negatyw :?: raczej exif nie wchodzi tutaj w grę :? Trzeba zapamiętać na jakich ustawieniach się fotkę trzasnęło :devil: :sm:

Zawsze możesz se jeszcze zeszyt założyć :twisted:
tomek99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek99 » 20.03.2007 21:11

Leszek Skupin napisał(a):
tomek99 napisał(a):

Na Twoich fotkach pokazuje tylko obróbkę (a właściwie chyba zapis i katalogowanie plików) w Capture NX. Przez chwilę też używałem tego softu, głównie do obróbki RAW-ów, ale wróciłem do Picture Project - też nikonowego :) Póki co - ćwiczę focenie przed wyjazdem.
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 20.03.2007 21:26

coś znów ode mnie

Obrazek
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 26.03.2007 13:40

białucha, srodek krakowa (prawie)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 26.03.2007 13:51

No ten drugi szczególnie śliczny pejzaż :lool:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 26.03.2007 23:42

Pierwsze próby długiego szkła... O zachodzie słońca, z odległości ok. 50 m, nieco z góry... Trochę podkadrowane ;)

Widać, ze wiosna! Kaczorki się za kaczusiami uganiają :D

Obrazek
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 27.03.2007 07:30

jaki to aparat tak pieknie foci ?
musi to byc jakis supes sprzecik :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 27.03.2007 14:46

Pejzaż mojej żony, znaczy się jej autorstwa :D
Dolomity - szczyty 3100 - 3200 m.n.p.m.

Obrazek

Pozdrav :papa:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 27.03.2007 14:54

I tutaj chciałbym poddać dyskusji taki mały wycinek tego zdjęcia w skali 1:1 bez żadnej :!: obróbki.
Jest to skan negatywu Fuji Superia ISO 200 w rozdzielczości 400dpi o wielkości 3000x2000 pix czyli 6 MPix
Czym może być spowodowane aż tak duże ziarno :?: może ktoś będzie wiedział :?: bo może muszę za coś opiórkować tych z laba, że coś źle zrobili, czy może to nie wina labu tylko już samego filmu :?: bo nie sądzę, żeby to była wina KITowego szkła. O co chodzi może ktoś wie :?: lub chociaż się domyśla :?:

Obrazek

P.S. Rysia zdanie znam, bo już na ten temat z nim rozmawiałem na GG, ale na razie nie chcę nic mówić żeby nie sugerować. Rysiu Ciebie również proszę o wstrzemięźliwość co do tego wycinka.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 27.03.2007 15:34

A teraz idę pofocić z tele 400 mm :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 27.03.2007 19:44

Wróciłem :D

Żywcem z Tolkiena ;)
1. Stara Wierzba Toma Bombadilla
Obrazek

2. Mroczna Puszcza
Obrazek

3. Ślady po Sarumanowych Orkach
Obrazek

Wszystko na Jupiterze 200 f/4 + konwerter x2 wszystko ustawiane ręcznie od ostrości przez czas i przysłonę, film Kodak Color ISO 200 ;) Starałem się :oops: mam nadzieję, że się spodoba :oops:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone