Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 19.03.2007 22:08

Rysio napisał(a):Rzeczywiście :oops: , spojrzałem na drogę a nie na linię wody i odbicia
...

Rysiu... 30 s naświetlania :D
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 19.03.2007 22:46

Leszek Skupin napisał(a):Dzięki :D o to mi chodziło. Wg. niektórych trzeba je obrobić "softem" wg mnie to "dzieło" ostateczne tak jak ja je widziałem. Czasem krzywe, czasem "przepalone" ... Plumek... :D:D:D dzięki :!:

P.S. Balans bieli w analogu :?: :o. Ja focę NIKONem N65 :D
P.S.2. Najgorsze jest to, że robię w większości na automacie :lol:
P.S.3. Niektóre faktycznie zrobiłem świadomie. Plumek chciałbym z Tobą pogadać na tem temat :o :!: naprawdę ..... ujawnij Swoje zdolności, możliwości, wiedzę na ten temat na forum. :!::!::!::!:

Heh...
Ja jestem zwolenniczką jak najmniejszej obróbki na kompie. Inaczej są to prace graficzne. Wg mnie oczywiście :) Dla mnie sedno zdjecia jest właśnie w tym surowym kadrze - takie dobre zdjecie - to jest sztuka. To, co powstaje po obróbce na kompie dla mnie to już nie to samo... Poza tym - te efekty trzeba mocno przemyśleć...

Heh - no proszę - nie wiem czemu, ale nie wiedziałam, ze N65 jest analogiem :) F65 to co innego, ale Ty masz pewnie amerykańca ;) A ja nie dość, że w Nikonach nigdy nie siedziałam za dobrze (poza chwilowym F90), to w analogach już wieki temu :)

No wieć odstaw Leszku automat i poeksperymentuj. Jest mnówstwo o tym w necie - co daje długi czas, jak manewrować głębią ostrości, żeby uzyskać zamierzony efekt...

Moje zdolności... Hm... Nie wiem, czy takie mam ;) Raczej trochę praktyki...
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 19.03.2007 23:13

Plumek napisał(a):... Dla mnie sedno zdjecia jest właśnie w tym surowym kadrze - takie dobre zdjecie - to jest sztuka. To, co powstaje po obróbce na kompie dla mnie to już nie to samo... Poza tym - te efekty trzeba mocno przemyśleć...

Heh - no proszę - nie wiem czemu, ale nie wiedziałam, ze N65 jest analogiem :) F65 to co innego, ale Ty masz pewnie amerykańca ;) A ja nie dość, że w Nikonach nigdy nie siedziałam za dobrze (poza chwilowym F90), to w analogach już wieki temu :)

No wieć odstaw Leszku automat i poeksperymentuj. Jest mnówstwo o tym w necie - co daje długi czas, jak manewrować głębią ostrości, żeby uzyskać zamierzony efekt...

Moje zdolności... Hm... Nie wiem, czy takie mam ;) Raczej trochę praktyki...

1. Dla mnie do tej pory też :D

2. N65 = F65 chamerykncka (tańsza w jurop) wersja (to dokładnie to samo)

3. Czasem eksperymentuję jak założę Pentacon Electric 1,8/50 co czasem widać w Portretach ;)

Wcześniej miałem Pół electric ;) Practicę PLC2. z obiektywem, który czasem teraz stosuję do "portretów"

4. Ja niby też mam tylko "trochę" praktyki ;)

:papa:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 19.03.2007 23:43

Link z przykładami - jeśli chodzi o zastosowanie w aparatach cyfrowych (nie z najniższej półki) - niektóre rzeczy "działają" oczywiście w analogach ;)

Przykłady zastosowań różnych "dziwactw" w aparacie

A są jeszcze podręczniki... Można zacząć od tego :)

Tutaj całkiem pokaźny zbiór tytułów - niektóre z opiniami czytelników

A to "Biblia polskich fotografów" :)

Teraz już nie do dostania :( A ceny na "czarnym rynku" sięgają... 250 złotych...
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 20.03.2007 00:27

Najlepsze książki o fotografii powstawały w epoce lustrzanek analogowych małoobrazkowych. Wtedy rolka filmu kosztowała konkretny pieniądz, wywołania mało kto się podejmował, a jak sam zasiadałem do wołania, to nocka była nie wyjęta. Dlatego zdjęć robiło się mało, a każde z nich było przemyślane i wychodzone przy różnych światłach.

Teraz strzela się temat chwili mniej bacząc na światło i kompozycję.

Zrobię deczko zamieszania. Czy zdaniem Wielce Szanownego JURY to co poniżej jest pejzażem, czy nie jest :?:

Obrazek
Ostatnio edytowano 20.03.2007 03:07 przez MorskiPas, łącznie edytowano 1 raz
tomek99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek99 » 20.03.2007 01:02

wojan napisał(a):Obrazek

I troszkę szersze spojrzenie

Obrazek

Ja bym się zastanowił nad używaniem programów tematycznych. Myślę, że gdybyś wyłączył program landscape i spróbował zrobić tę fotkę np. z preselekcją przysłony mogłoby być lepiej. Ten program podbił ekspozycję o 2/3 działki i to widać, zwłaszcza na 2 zdjęciu (niebo).

--
pozdrawiam
tomek
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.03.2007 09:37

MorskiPas napisał(a):...Zrobię deczko zamieszania. Czy zdaniem Wielce Szanownego JURY to co poniżej jest pejzażem, czy nie jest :?: ...

Jak dla mnie to niezła impreza :lool:
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 20.03.2007 11:05

Już zdobyłam wiedzę dzielenia się zdjęciami na forum, więc czekam na wasze łaskawe oko i komentarze co wy na temat mojego widoczku macie do napisania ......

Obrazek
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 20.03.2007 11:14

witki napisał(a):Już zdobyłam wiedzę dzielenia się zdjęciami na forum, więc czekam na wasze łaskawe oko i komentarze co wy na temat mojego widoczku macie do napisania ......

Krzywy horyzont ;)

A ja wciąż czekam :(
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 20.03.2007 11:16

Plumek napisał(a):
witki napisał(a):Już zdobyłam wiedzę dzielenia się zdjęciami na forum, więc czekam na wasze łaskawe oko i komentarze co wy na temat mojego widoczku macie do napisania ......

Krzywy horyzont ;)

A ja wciąż czekam :(

Wielkie dzieki Aniu, własnie teraz to zauwazyłam, że faktycznie ...
No cóż, dostałam po uszach od ciebie ....

A na co czekasz? Na aparacik? ..... biedaczku
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.03.2007 11:18

A mnie się podoba wypełnienie nieba chmurami i może przez to nie zauważyłem, że horyzont jest krzywy :lol: są takie faaajne "zaciągnięte" do góry. :D
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 20.03.2007 11:27

Zdradzę małą tajemnicę tego zdjęcia: jak sie dobrze przyjrzycie, to miedzy wodą a jasnymi chmurami jest "obszar" fioletowych chmur.
Po jakiejs godzinie od tego zdjęcia te fioletowe chmury naszły na nas i ........ widocznośc była mniejsza niż 10 metrów.
To była niesamowita mgła!
A zdjęcie jest zrobione na plazy gdzies w połowie półwyspu helskiego, w czerwcu 2005.
Ostatnio edytowano 20.03.2007 11:37 przez witki, łącznie edytowano 1 raz
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 20.03.2007 11:35

Ania - a to? Jak ci się to podoba?

Obrazek
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 20.03.2007 11:36

Leszek Skupin napisał(a):A mnie się podoba wypełnienie nieba chmurami i może przez to nie zauważyłem, że horyzont jest krzywy :lol: są takie faaajne "zaciągnięte" do góry. :D

Dziekuje Leszku,
to mnie troszke podniosło z tego upadku po ocenie Plumka...
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 20.03.2007 11:38

witki napisał(a):Ania - a to? Jak ci się to podoba?

Podoba :) Trochę bym podciągnęła ostrość i może kontrast jeszcze... Ale w tedy słońce wypali plamę jeszcze bardziej... Trza było nieco niedoświetlić oryginał ;)

A poza tym - niech sie inni wypowiadają - co to ja jestem? Krytyk jakiś, czy co? :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone