Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 10.10.2011 09:16

Dżizys! Ale feria kolorów!
No ale z żółtym to chyba troszku przesadziłaś.... :wink: :)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 10.10.2011 11:41

Jolu, zaskoczyłaś mnie po raz drugi. To bardzo dobrze, że eksperymentujesz, szukasz nowych dla siebie dróg. Ja zresztą robię to samo. :)

Dla mnie ta Twoja wizja zawiera dużo plusów, ale ma i minusy. Tak, jakbyś szła dobrą drogą i nagle gdzieś z niej zboczyła. Odnoszę wrażenie, jakby coś było trochę przedobrzone. Ale co? Diabli wiedzą. :lol:
Tak, czy owak, zdjęcie robi wrażenie.

Jest to również przyczynek do tematu zasygnalizowanego w wątku Leszka o Jego fotograficznych podróżach. Czy zdjęcie powinno wiernie oddawać rzeczywistość? Myślę, że na naszym forum raczej tak - we wszystkich tematach za wyjątkiem fotograficznego. Tutaj można sobie pojeździć, bo moim zdaniem zdjęcie wcale nie musi kopiować rzeczywistości. Ono ma zatrzymywać wzrok, a Twoje zatrzymuje. Przetworzyłaś rzeczywistość po swojemu. Jednemu się to spodoba, drugiemu nie. Ale to jest chyba właściwa droga.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.10.2011 11:48

jan_s1 napisał(a):Tak, czy owak, zdjęcie robi wrażenie.

Ano ... Tego śmiecia w PG bym wywalił tylko.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.10.2011 11:49

Półnapół... :wink:

Obrazek
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 10.10.2011 11:51

Do Jolandy :)

A ja mogę???? wtrącić nieśmialo?
Eksperymety eksperymentami, ale niestety na początek MUSZĄ być podstawy ... niestety
Picasso zanim zaczął malować swoje picassy opanował to co miał opanować, to nie tak, ze odrazu zaczął malować ludzi z dwoma oczami po jednej stronie. Gaudi też wiedział wcześniej jak ma wyglądac dom zanim zaczął go "wyginać".
Ja jestem przeciwnikiem udziwniania, nie znoszę niepotrzebnych obróbek-przeróbek, ma być prosto, czysto, kompozycyjnie:)
Ale nie każdy musi się zgadzać z moim podejściem :)

Jacek - super :)
trochę może bym przyciemniła to zdjęcie, ale jest ok :)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 10.10.2011 12:12

BeJur napisał(a):Ja jestem przeciwnikiem udziwniania, nie znoszę niepotrzebnych obróbek-przeróbek, ma być prosto, czysto, kompozycyjnie:)
Ale nie każdy musi się zgadzać z moim podejściem :)

... ja należę do tych co się zgadzają !

BeJur napisał(a):Jacek - super :) ...............

... i tutaj też ...

... i nie jest to wazeliniarstwo ! :wink: :D 8)
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 10.10.2011 12:14

mariusz-w napisał(a):... i nie jest to wazeliniarstwo ! :wink: :D 8)

dobrze, że kawę przełknęłam :)
:) :) :)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 10.10.2011 12:14

BeJur napisał(a):Eksperymety eksperymentami, ale niestety na początek MUSZĄ być podstawy ... niestety

Nie napisałem tego, bo wydawało mi się to oczywiste. Borykamy się z problemami technicznymi, zdając sobie sprawę, że obróbka to temat na pięć lat studiów. Ale trza próbowć. :)

BeJur napisał(a): Ja jestem przeciwnikiem udziwniania, nie znoszę niepotrzebnych obróbek-przeróbek...

Oczywiście, że się z tym zgadzam, ale może się tak zdarzyć, że coś, co dla Ciebie będzie udziwnieniem, dla kogoś innego nim nie będzie. Przepraszam, ale chciałem tylko jeszcze raz podkreślić tą banalną prawdę. :wink:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 10.10.2011 12:17

jan_s1 napisał(a):Oczywiście, że się z tym zgadzam, ale może się tak zdarzyć, że coś, co dla Ciebie będzie udziwnieniem, dla kogoś innego nim nie będzie. Przepraszam, ale chciałem tylko jeszcze raz podkreślić tą banalną prawdę. :wink:

nie, no oczywiście Janie Drogi :)
ja najbardziej lubię ziemniaki z masłem, ale ktoś może je posypać cynamonem :)
ale ... jak nie pojmiesz podstaw takich czystych, najprostszych to nie mów, że cudaczeniem osiągniesz mistrzostwo :)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 10.10.2011 12:19

BeJur napisał(a):... jak nie pojmiesz podstaw takich czystych, najprostszych to nie mów, że cudaczeniem osiągniesz mistrzostwo :)

Beato droga, a gdzie ja to powiedziałem? :lol:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 10.10.2011 12:24

jan_s1 napisał(a):
BeJur napisał(a):... jak nie pojmiesz podstaw takich czystych, najprostszych to nie mów, że cudaczeniem osiągniesz mistrzostwo :)

Beato droga, a gdzie ja to powiedziałem? :lol:

oj to może ja mam już zwidy :)
ale tak to odczytałam

"...
Oczywiście, że się z tym zgadzam, ale może się tak zdarzyć, że coś, co dla Ciebie będzie udziwnieniem, dla kogoś innego nim nie będzie. Przepraszam, ale chciałem tylko jeszcze raz podkreślić tą banalną prawdę...."

że niby dopuszczasz takie rzeczy do użytku :)

Jesli źle zinterpretowałam Twoje słowa - przepraszam bardzo :)
Ale co ja mogę, że w niektórych aspektach jestem konserwatywna do bólu ...;)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 10.10.2011 12:24

Jacek S napisał(a):Półnapół... :wink:

Pomysł bardzo fajny, ale coś mało tu się dzieje. :wink:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 10.10.2011 12:26

jan_s1 napisał(a): coś mało tu się dzieje. :wink:

Czasem mniej zaczy więcej .... ;)

dobra idę już, wystarczy tego denerwowania Was na dziś :) Jutro przeciez tez jest dzień :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.10.2011 12:29

Coś Jackowi na miedzy urosło ... :wink: :lol:

Obrazek
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 10.10.2011 12:30

BeJur napisał(a):
Jesli źle zinterpretowałam Twoje słowa...

Ja pisałem w tym momencie tylko o tych, jak je nazywasz udziwnieniach, a nie o poziomie technicznym - o tym było nieco wcześniej.

BeJur napisał(a):Ale co ja mogę, że w niektórych aspektach jestem konserwatywna do bólu ...;)

No przecież wiem. :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 166
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone