Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 14.06.2011 18:30

Ładnie to napisaliście z tymi ligami, ale wiem, że grubo przesadziliście.

Rafał K napisał(a):

Longtom - piękna droga, taka jaka powinna być 8) Ja bym chyba dał ją z prawej strony kadru (o ile nie wprowadziłoby to przeszkadzajek). Ciekawsze światło, jakieś chmurki do tego i gitara.

Trzeba się pod tym podpisać.
Piotrek, drogę umieściłeś z prawej strony, ale zrób jeszcze tak, żeby ona skręcała lekko w lewo i nie wyprowadzała nas z kadru. Wierzę w Ciebie. :lol:

Rafał, posiedzę nad tym w wolnej chwili.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 14.06.2011 18:38

Pora, żeby sie trochę pobawić. Ten obrazek pokazywałem już parokrotnie. Ciekawe (tak myślę) jest to, jak on się zmienia wraz ze zmianą warunków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.06.2011 19:29

jan_s1 napisał(a):...zrób jeszcze tak, żeby ona skręcała lekko w lewo i nie wyprowadzała nas z kadru.

Mówisz, masz ;)

Obrazek
Ostatnio edytowano 21.02.2012 09:49 przez weldon, łącznie edytowano 1 raz
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 14.06.2011 19:41

jan_s1 napisał(a):...Piotrek, drogę umieściłeś z prawej strony, ale zrób jeszcze tak, żeby ona skręcała lekko w lewo i nie wyprowadzała nas z kadru. Wierzę w Ciebie. :lol: ...

Ja też w Weldusia wierzę, on - jak trzeba - zakrzywi dla nas nawet czasoprzestrzeń, a nie tylko polną drogę :lol:

Janek - ostatni zrzut ma jakościowy problem z kadrem poniżej horyzontu. Powiem Ci tak - jeżeli nie używasz ACR lub LR, to cały świat bawi się tak, że wywołuje rawa (czym tam popadnie) i zapisuje to w tiffie. Dokładniejsze popawki lepiej robić w tym formacie - 16 bitów na kanał robi swoje :wink:

Pzdr
Ostatnio edytowano 14.06.2011 19:52 przez Rafał K, łącznie edytowano 1 raz
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 14.06.2011 19:48

weldon napisał(a):Mówisz, masz ;)

Pięknie ... Tomek już tam nie trafi, bo miejsca nie pozna ! :lol:

Pozdrawiam
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 14.06.2011 20:30

mariusz-w napisał(a):Tomek już tam nie trafi, bo miejsca nie pozna ! :lol:

Może zabłądzi na moją drogę?

Obrazek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 15.06.2011 10:05

weldon napisał(a):
jan_s1 napisał(a):...zrób jeszcze tak, żeby ona skręcała lekko w lewo i nie wyprowadzała nas z kadru.

Mówisz, masz ;)

I jeszcze, żeby słonie się tam pasły :!: :D

dangol napisał(a):

Wszystkie drogi, i te pod górę i te z górki, prowadzą...

na cro.pl :!: :wink:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 15.06.2011 10:31

weldon napisał(a):

Mówisz, masz ;)

Człowieku, czy Ty wiesz, jaki masz fach w ręku?
Możesz dać ogłoszenie, że wykrzywiasz światopogląd na życzenie. Na tym chyba można nieźle zarobić. :wink:

Rafał K napisał(a):Janek - ostatni zrzut ma jakościowy problem z kadrem poniżej horyzontu. Powiem Ci tak - jeżeli nie używasz ACR lub LR, to cały świat bawi się tak, że wywołuje rawa (czym tam popadnie) i zapisuje to w tiffie. Dokładniejsze popawki lepiej robić w tym formacie - 16 bitów na kanał robi swoje :wink:

Pzdr

Popatrz, a ja dopiero kilka dni temu wpadłem na to, żeby po wywołaniu w DPP zapisać wszystko w TIFFIE, ale 8-bitowym, bo w 16-bitowym PS po dokonaniu drobnych poprawek nie chce mi zapisać zdjęcia w JPEG. Jeśli nie robi się dużych powiększeń, to chyba nie ma to praktycznego znaczenia.
Masz rację, powyższe zdjęcia robiłem jeszcze po staremu, czyli z DPP zapisywałem od razu do jotpega.

dangol napisał(a):

Twoja droga ma kierunek słuszny. :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.06.2011 13:20

Tak?

Obrazek

Czy tak?

Obrazek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 15.06.2011 13:28

Jacek S napisał(a):Tak?

Na kolorowym więcej na niebie się dzieje, poza tym ja przeważnie kolorowe wolę :!: :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.06.2011 13:29

W tym pierwszym masz kolor, masz pełne niebo, które w czb jest mocno przepalone.

Raczej bym nie konwertował, bo, mz, nie ma po co, a jeżeli już, to trzeba by pilnować, żeby chmurek tak nie rozjaśniać.

Cyanowy filtr:
Obrazek
Ostatnio edytowano 15.06.2011 13:34 przez weldon, łącznie edytowano 1 raz
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 15.06.2011 13:31

Mnie drąg w pomoście przeszkadza i krzaki (lg).
Może by tak ?

Obrazek

Choć pomost za blisko narożnika teraz ... :?
Lepiej było jednak wyjąć tę deskę, jak tam byłeś ! :lol:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 15.06.2011 14:26

Ale cały (i jedyny) urok tego pomostu to fakt, że połączenia z lądem nie ma. Konkludując; Jacek musi tam pojechać jeszcze raz, wyciąć drąg, podkosić szuwary, sfotografować, opublikować i czekać na pochwały. :wink: :D
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 15.06.2011 18:05

Jacek - fajna, czysta miejscówka.

Widzę ten pomost w centralnym kadrze poziomym (symetrycznym), albo w kadrze pionowym - ale wtedy wychodzący mocnym ukosem z lewego dolnego rogu. Jeżeli to możliwe, można by też połaczyć linię pomostu z miejscem wschodu/zachodu słoneczka.

Te habazie z lg (w tym akurat obrazku) w każdym wypadku bym wystemplował.

Nie zabierał bym też tu ani mm przestrzeni :wink:

Pzdr
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 15.06.2011 18:16

Jacek S napisał(a):Tak?

Czy tak?

Jeśli pytasz, to wypada odpowiedzieć. :D
Na palcach jednej ręki mogę policzyć sytuacje, kiedy czarno-biały landszaft jest nie gorszy od kolorowego. Taka moim zdaniem natura landszaftu.
Myślę, że nie będziesz miał nic naprzeciwko, jak i ja pokażę swoje propozycje, chociaż z pomniejszonego obrazka wiele się nie wyciągnie. W kolorowym takie drobne zmiany: światło-cień, trochę zielonego i niebieskiego na poziomach, odrobinę gamma, jasność i kontrast. W BW tylko mieszanie kanałów. Leciutko skadrowałem i wyprostowałem.

Obrazek

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 149
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone