Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 21.05.2011 20:59

jan_s1 napisał(a):W ramach wstępu do cronkursu - widok ze wzgórza. :wink:

najbardziej podoba mi się ten podział wzdłuż horyzontu :) u mnie takich nie ma ;)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 21.05.2011 21:22

BeJur napisał(a):najbardziej podoba mi się ten podział wzdłuż horyzontu :)

Masz niezaprzeczalnie rację. Z każdym nowym sprzętem trzeba się oswoić. Może tylko zupełnie niepotrzebnie napisałaś to ze swoim słynnym przekąsem.

BeJur napisał(a):u mnie takich nie ma ;)

Przecież wszyscy wiedzą, że jesteś najlepsza.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 21.05.2011 21:28

jan_s1 napisał(a):Masz niezaprzeczalnie rację. Z każdym nowym sprzętem trzeba się oswoić. Może tylko zupełnie niepotrzebnie napisałaś to ze swoim słynnym przekąsem

gdzie Ty widzisz słynny przekąs?????????
podoba mi się, podział kolorystyczny, fakturalny, nasycenie zupełnie inne - jakby było beznadziejne - nie napisałabym...

Przecież wszyscy wiedzą, że jesteś najlepsza.

dziękuję ale jak zwykle przesadzasz...
;)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 21.05.2011 21:49

Mnie się podoba ... właśnie przez urozmaicenie ... to znaczy, że wiele się dzieje w tle ... a jednocześnie jest w tym wszystkim porządek.
Ciekawe jest także "falowanie" ... biegnące praktycznie od "pierwszego metra"
Co do kolorów ... to delikatniejsze nasycenie, niż w poprzednich fotkach też mz służy temu zdjęciu ! :)

Jednym słowem ... podoba mi się !

(ale wiesz moja opinia może być nie trafiona ;) ... w conkurso
też zagłosowałem na fotkę, na którą nikt nie głosował ! :D :lol: )

... a w ogóle to ładnie tam u Ciebie ! :)

Pozdrawiam.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 21.05.2011 21:53

mariusz-w napisał(a):

Mnie się podoba ... właśnie przez urozmaicenie ... to znaczy, że wiele się dzieje w tle ... a jednocześnie jest w tym wszystkim porządek.
Ciekawe jest także "falowanie" ... biegnące praktycznie od "pierwszego metra"
Co do kolorów ... to delikatniejsze nasycenie, niż w poprzednich fotkach też mz służy temu zdjęciu ! :)

Jednym słowem ... podoba mi się !

(ale wiesz moja opinia może być nie trafiona ;) ... w conkurso
też zagłosowałem na fotkę, na którą nikt nie głosował ! :D :lol: )

... a w ogóle to ładnie tam u Ciebie ! :)

Pozdrawiam.

uważaj, bo napisałam to samo i się nafuczał...
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 22.05.2011 08:03

BeJur napisał(a):
uważaj, bo napisałam to samo i się nafuczał...

Ale się afera zrobiła!

No to od początku. Zdjęcie to robiłem z nowym nabytkiem - Hitechem ND 0,6 hard. Jednak wszystkiego trzeba się nauczyć. Na większości tychże zdjęć jest maleńki prześwit na styku nieba z horyzontem - wystarczyłoby opuścić filtr, lub oś obiektywu o ułamek stopnia i byłoby ok. Na tym zdjęciu jest to samo. Trochę mnie to wkurzyło, ale jest nauka: uważniej ustawiać, albo robić dubel z małym przesunięciem w pionie. Zdecydowałem się pokazać, bo poza tym to chyba w miarę przyzwoity widoczek.
I tu ci nagle Beata pisze, że najbardziej podoba się Jej linia horyzontu. No czy nie jest to na pierwszy rzut oka czysta, bezinteresowna złośliwość? :lol:
I dodaje jeszcze, że u niej to takich nie ma. Ożesz Ty, pomyślałem i napisałem to, co napisałem. Zniosę bez słowa, jak mnie ktoś merytorycznie wdepcze w podłogę, ale złośliwości nie lubię.
Wychodzi jednak na to, że źle odczytałem intencje. Ale w tej sytuacji, słowo daję, trudno było odczytać je inaczej.

Dziękuję Ci Beatko, że wyjaśniłaś sprawę i wszystko może zakończyć się wesołym oberkiem. :D
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 22.05.2011 08:13

jan_s1 napisał(a):
I tu ci nagle Beata pisze, że najbardziej podoba się Jej linia horyzontu. No czy nie jest to na pierwszy rzut oka czysta, bezinteresowna złośliwość? :lol:
I dodaje jeszcze, że u niej to takich nie ma. Ożesz Ty, pomyślałem i napisałem to, co napisałem. Zniosę bez słowa, jak mnie ktoś merytorycznie wdepcze w podłogę, ale złośliwości nie lubię.
Wychodzi jednak na to, że źle odczytałem intencje. Ale w tej sytuacji, słowo daję, trudno było odczytać je inaczej.

Dziękuję Ci Beatko, że wyjaśniłaś sprawę i wszystko może zakończyć się wesołym oberkiem. :D

zazwyczaj nie tumaczę się z tego co napisałam, ale wkurzyłeś mnie wczoraj więc proszę :)
- linia horyzontu - nie wpatrywałam się, czy coś pasi czy tez nie autorowi - tylko zatkało mnie przez ten podział - kolor, intensywność koloru i tak jak pisałam faktura w płaszczyznach - jestem plastykiem i na świat patrzę własnie w ten sposób....
- a u mnie takich nie ma ....- człowieku czy Ty wiesz gdzie jest B-B? w miejscu gdzie góry zasłaniają wszystko i takich prostych horyzontów tu nie mamy!

TWoje zdjęcia zawsze mi się podobają, ale teraz to się 5 razy zastanowię, czy warto komentować ...;)
pozdrawiam wrażliwca :)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 22.05.2011 08:44

BeJur napisał(a):- linia horyzontu - nie wpatrywałam się, czy coś pasi czy tez nie autorowi

Mnie trochę nie pasowało, sądziłem więc, że o to właśnie Ci chodzi.

BeJur napisał(a): ale teraz to się 5 razy zastanowię, czy warto komentować ...;)

No przecież napisałem: Zniosę bez słowa, jak mnie ktoś merytorycznie wdepcze w podłogę. Przecież przede wszystkim dlatego pokazuję te często nieudane obrazki.

Zdarza się, że ktoś coś napisze, a kto inny zrozumie to opacznie.
Również pozdrawiam.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 22.05.2011 08:47

Dzień dobry ... dosyć grzeczności !
To dziewiąty wpis w tym dziale bez fotki !!! ;) :) :lol:

Pozdrawiam
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 22.05.2011 09:04

Janek - "crash test" filtra udany, jeżeli chodzi o wyrównanie ekspozycji, ale uwaga na fiolety na niebie :wink: Prawdopodobnie jest to (niestety) zafarb.

A pozycję filtra na obiektywie (przy "hardach" dobre ustawienie linii podziału to podstawa) sprawdzisz sobie dokładnie podglądem głębi ostrości.

Pzdr
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.05.2011 09:33

Dziesiąty i ...

Obrazek

... jedenasty ... ;)

Gnojna góra
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 22.05.2011 18:36

Rafał K napisał(a): Prawdopodobnie jest to (niestety) zafarb.

Zobaczymy na następnych. Niebo miało taki dziwny kolorek, albo coś przedobrzyłem, choć obróbki było tu niewiele.

Rafał K napisał(a):A pozycję filtra na obiektywie (przy "hardach" dobre ustawienie linii podziału to podstawa) sprawdzisz sobie dokładnie podglądem głębi ostrości.

Pzdr

Dzięki. Tego nie wiedziałem.

Może dam jeszcze coś dzisiaj, żeby Mariusz nie krzyczał. :lol:
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 22.05.2011 20:16

Moje dzisiejsze próby...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 22.05.2011 20:25

No to jeszcze jeden.

Obrazek
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 25.05.2011 18:59

Na razie parę takich widoczków. Wczoraj miałem ciekawą aurę, ale muszę jeszcze coś z tego wybrać i obrobić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 143
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone