Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 27.04.2011 09:15

jan_s1 napisał(a):
longtom napisał(a):I owoc krótkiego wypadu w "trzebnickie". 8O

Co to Twoje "trzebnickie" takie płaskie?
U mnie wychodzi faliste. :lol:

Ale czatownia myśliwska jest :!:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 27.04.2011 14:59

Z dzisiejszego spaceru po zielonym Majcherberbu

Obrazek

ładna ta wiosna w mieście.. :)

:P :P :P
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 27.04.2011 19:40

Sky Tower we Wrocławiu. Sporo jeszcze brakuje do 212m, ale będę czujny. :wink:

Obrazek

Znalazłem dziurę w płocie.

Obrazek
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 27.04.2011 22:42

Dobrze że dziury są w płocie a nie w tej wieży... :lol: :wink: :roll:
Raz budowali jedną taką wieżę i się im zaczęła krzywić- jeszcze nie jak ta w Pizie, ale miała podobną "tendencję". :wink:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.04.2011 07:34

janniko napisał(a):Z dzisiejszego spaceru po zielonym Majcherberbu

Obrazek

8O

Jestem pełen podziwu dla możliwości i zaawansowanej technologii innych producentów aparatów niż beznadziejny Canon 8O (zwłaszcza tych na "S").
To wierne oddanie kolorów, jakże cudownie, idealnie wręcz odwzorowana gama zieleni, od soczystych, rozświetlonych słońcem traw poprzez ledwie rozwinięte, delikatnie ciemnozielone wiosenne listki drzew po przechodzące w żółć rozsypane w artystycznym nieładzie pozostałości po ich kwitnieniu. Powala również na kolana głęboki błękit zupełnie nie prześwietlonego nieba......
Chylę czoła przed geniuszem programistów, którzy stworzyli algorytm tak doskonale sprawdzającego się w każdych warunkach "white balance".....

Czapki z głów :oops:

:cool:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.04.2011 07:52

kulka53 napisał(a):(...)

Paweł, co ty gadasz? 8O
A te fotki u was w relacjach, to czym niby machaliście?

PS Małgosi, jak widzę, też aparat zaczyna "leżeć" ... :wink:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.04.2011 09:00

weldon napisał(a):
kulka53 napisał(a):(...)

Paweł, co ty gadasz? 8O
A te fotki u was w relacjach, to czym niby machaliście?

Właśnie Canonem.....

Janniko po prostu unaocznił mi kompletny bezsens używania aparatów tej marki, poprzez pokazanie idealnego jakościowo i jakże różniącego się od tego co wypluwa z siebie mój pochodzący z 2005 kompakcik (poprzednia strona), Arcydzieła.....

:wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.04.2011 09:16

kulka53 napisał(a):Janniko po prostu unaocznił mi kompletny bezsens używania aparatów tej marki...

Markę, to sobie sam musisz wyrobić, a nie aparat ... :?
;)

Mz, jak to robi Canonowy kompact z 2005 roku: 1, 2,
to nie masz prawa mieć kompleksów.

A Jasio, jak widać, wciąż poszukuje ;)

A, tak przy okazji, te zdjęcia też robiłeś/robiliście, kompaktem?: 3, 4

Nie, żebym lubił Canony, ale ... Aparat, jak aparat :D

Pozdrawiam
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 28.04.2011 09:48

kulka53 napisał(a):
janniko napisał(a):Z dzisiejszego spaceru po zielonym Majcherberbu

Obrazek

8O

Jestem pełen podziwu dla możliwości i zaawansowanej technologii innych producentów aparatów niż beznadziejny Canon 8O (zwłaszcza tych na "S").
To wierne oddanie kolorów, jakże cudownie, idealnie wręcz odwzorowana gama zieleni, od soczystych, rozświetlonych słońcem traw poprzez ledwie rozwinięte, delikatnie ciemnozielone wiosenne listki drzew po przechodzące w żółć rozsypane w artystycznym nieładzie pozostałości po ich kwitnieniu. Powala również na kolana głęboki błękit zupełnie nie prześwietlonego nieba......
Chylę czoła przed geniuszem programistów, którzy stworzyli algorytm tak doskonale sprawdzającego się w każdych warunkach "white balance".....

Czapki z głów :oops:

:cool:

Chyba patrzymy na inne zdjęcia. "Wierne odwzorowanie kolorów"? Niby których? "Idealna odwzorowana gama zieleni"? Tam nie ma nic poza zielenią. "Listki drzew po przechodzące w żółć rozsypane w artystycznym nieładzie pozostałości po ich kwitnieniu" ? Masz chłopie fantazję. Rozumiem, że jaja sobie robisz opisując tak zdjęcie pozbawione kontrastu, z kolorami zafałszowanymi przez sztuczną zieleń w dodatku nieostre. To bardziej nieudolnie namalowany obrazek niż zdjęcie.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.04.2011 10:04

OK realisto2, bo widzę że afera się robi 8O :lol:

Te zdania powyżej to text czysto ironiczny, jak słusznie zauważyłeś robię sobie jaja :idea:

Na poprzedniej stronie pokazałem taką sobie pstrykniętą fotkę własnej produkcji a janniko uznał, że Canon ma kolorystykę i wb do bani. Dodam, kompakt Canona z 2005. Po czym pokazuje własne zdjęcie, które jak na moje oko zupełnie niczym (albo prawie zupełnie) się od mojej fotki nie różni.....

Stąd napisałem to, co powyżej.

Koniec, kropka :roll:

Pzdr
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 28.04.2011 10:06

kulka53 napisał(a):Właśnie Canonem.....

Janniko po prostu unaocznił mi kompletny bezsens używania aparatów tej marki, poprzez pokazanie idealnego jakościowo i jakże różniącego się od tego co wypluwa z siebie mój pochodzący z 2005 kompakcik (poprzednia strona), Arcydzieła.....

Przesadzasz. :lol: :wink:
Dla wielu ludzi to właśnie Canony oddają lepiej, bo "oryginalniej".
Inni zrzędzą na Soniaki, że "wypluwają zbyt cukierkowe, kolorowe fotki".
Mówią tak np. nikoniarze. Z kolei Sonofani narzekają na ...Nikony, że one dają... zbyt zimne i stonowane foty. :lol:
I tak dalej i tak dalej.
Wiele efektów kolorystycznych i tonalnych to skutek nie tyle oprogramowania podstawowego, ale ustawień własnych.
Tzw. profile własne bardzo dużo zmieniają.
DRO (dynamic range optymizer) wyjaśnia cienie i pokazuje lepiej co w nich siedzą za kolory, ale... w zamian ładuje szumy.
W miniaturach jakie znajdujemy w necie tego tak nie widać.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 28.04.2011 10:07

weldon napisał(a):A, tak przy okazji, te zdjęcia też robiłeś/robiliście, kompaktem?: 3, 4
Nie, żebym lubił Canony, ale ... Aparat, jak aparat :D

Te zdjęcia ze wzgórza Tampa na leżące u jego stóp miasteczko zostały zrobione Pentaxem k-x z kitowym obiektywem. Zdjęcia z pentaxa okazały się jednak znacznie lepsze pomimo tego, że kitowy obiektyw mocno je zaczerwieniał i były zamglone.
Każdy aparat ma swoje fajne zalety i wkurzające wady.
Przez kilka lat używaliśmy kompaktowego Canona A710 IS i wydaje mi się, że eksploatowaliśmy go do granic jego możliwości. Jego największą zaletą było to, że "robił" zdjęcia i jeszcze mieścił się prawie w każdej kieszeni. Można go było ze sobą zabierać dosłownie wszędzie.

No ale z lustrzanką częściej przegrywał. Kto czytał naszą grecką relacje wie, że w połowie wyjazdu canon dostał "urlop" na dalszy ciąg wyprawy.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.04.2011 10:12

Lidia K napisał(a):... w połowie wyjazdu canon dostał "urlop" na dalszy ciąg wyprawy.

Fajnie, że nie był to Wasz jedyny aparat :D

Chociaż wasze opisy, też lubię czytać, to poparte fotką nabierają innego wyrazu :lol:

PS Znaczy się, zrobiliście mnie w jajo? :twisted:
Ale i tak, jakiś Helicon filter, albo Oloneo, albo Photo Filtre powinniście opanować ;)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.04.2011 10:14

Fatamorgana napisał(a):
kulka53 napisał(a)::wink:

Przesadzasz. :lol: :wink:

Oczywiście.
Mam nadzieję że dostrzegłeś emotkę :wink: .....

Poza tym masz najzupełniejszą rację, zwłaszcza w kwestii ustawień własnych kolorystyki.

Pzdr
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 28.04.2011 10:50

weldon napisał(a):
Lidia K napisał(a):... w połowie wyjazdu canon dostał "urlop" na dalszy ciąg wyprawy.

Fajnie, że nie był to Wasz jedyny aparat :D

Chociaż wasze opisy, też lubię czytać, to poparte fotką nabierają innego wyrazu :lol:

PS Znaczy się, zrobiliście mnie w jajo? :twisted:
Ale i tak, jakiś Helicon filter, albo Oloneo, albo Photo Filtre powinniście opanować ;)

Po pierwsze, oczywiście jest nam bardzo miło gdy komuś się coś w naszych relacjach podoba.

Po drugie, (tekst robaczkami napisany) - to raczej jakieś nieporozumienie. Fotki które Paweł tutaj pokazał są zrobione canonem. I wszystkie zdjęcia z naszych wcześniejszych relacji też były robione canonem. Pentax został kupiony niecały rok temu.

Po trzecie, co do obrabiania zdjęć programami - mam wewnętrzny opór. Naprawdę boję się, że więcej zepsuję niż poprawię.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 138
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone