Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 23.03.2011 14:32

Leszek Skupin napisał(a):
Obrazek

Ja na tym ujęciu widzę używane narzędzie PS Elements: rozjaśnij cienie, przyciemnij światła. (tak rozumiem tą funkcję a mam wersję angielską.) Myślę tak ponieważ widzę takie rozjaśnienia, "aureole" wokół ciemnych elem.

Kiedyś dużo tej funkcji używałem, teraz jeśli tylko mogę to jej unikam. Poza "aureolami" daje ona takie pseudo-HDeRowe efekty.

Ale ja mam słaby ekran w lapku i może się mylę. Przecież wszyscy wiemy, że pod słońce to nie tak łatwo coś zrobić. 8O :wink:
pzdr
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.03.2011 14:48

mariusz-w napisał(a):Czemu do kosza ? ... ja tolerancyjny jestem ! :lol:

Na taką odpowiedź liczyłem :lol:

Jeszcze Beatę trzeba przekabacić ... :wink:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 23.03.2011 15:02

jan_s1 napisał(a):
BeJur napisał(a):Owszem - poprawienie kadru, rozjaśnienie, czasami kontrast ok, ale reszta wg mnie jest zbędna jeśli odpowiednio przyłoży się człowiek do zdjęcia.

Szanuję Twoje zdanie na ten temat, ale z tym jednym nie mogę się zgodzić. Masz widoczek cud-malina - grzech nie zrobić zdjęcia. Ale z której strony byś się nie przykładała, wychodzi 1/3 kadru czarna, albo przepalone niebo. Ten niepowtarzalny widok pozostaje tylko w Twojej pamięci, chyba że zastosujesz metody, których tak nie lubisz. :lol:
Jaki wariant wybierasz? :wink:

dopiero teraz odpisuję, bo dziecko musiałam wywieźć ;)

filtr szary połówkowy?
czarny kawałek rozjaśnie umiejętnie?
:)
jak widzę, że coś doopiato wyjdzie na zdjęciu to nie robię zdjęcia...
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 23.03.2011 15:03

weldon napisał(a):
mariusz-w napisał(a):Trudno ... poszło ...

Poszło ... :lol:

Czyli te landszafciki, które Rafał tutaj pokazał, to, waszym zdaniem, do kosza i niewarte uwagi, bo ... sztuczne? :wink:

dlaczego do kosza?
obrazek ładny, ale widziałeś taki w naturze?
;)
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 23.03.2011 15:08

weldon napisał(a):
mariusz-w napisał(a):Czemu do kosza ? ... ja tolerancyjny jestem ! :lol:

Na taką odpowiedź liczyłem :lol:

Jeszcze Beatę trzeba przekabacić ... :wink:

proszę bardzo, przekabacajcie :)
nie jestem zablokowana, ciągle sie uczę,
jakos potrafię dogadać się z aparatem, że widzimy to samo, nie zrobię zdjęcia "belejakiego" z myślą - do domu, do domu i zrobię cudo :)
to tak, jakbyście wybrali sobie dziewczyne swojego życia z myślą - przefarbujemy, wygładzimy, dodamy co nieco i kumple się posikają na jej widok ;)

Jestem uparta, machnę z 15 ujęć i w końcu coś mnie zadowoli ;)

to który zabiera się za przekabacanie mnie? ;)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 23.03.2011 15:10

weldon napisał(a):
Czyli te landszafciki, które Rafał tutaj pokazał, to, waszym zdaniem, do kosza i niewarte uwagi, bo ... sztuczne? :wink:

Dałeś przykład może nie ekstremalny, ale w każdym razie wyrazisty. Tu widać, że coś było robione. Ale są tysiące ładnych landszaftów z fajnym światłem, gdzie tego właściwie nie widać, a prawda jest taka, że gdyby nie kilka naświetleń na kadr, nie byłoby landszaftu.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.03.2011 15:31

longtom napisał(a):Ja na tym ujęciu widzę używane narzędzie PS Elements: rozjaśnij cienie, przyciemnij światła. ...

Tak dokładnie, ale nie tylko... zmieniłem ekspozycję wołając RAWa i zmieniłem jeszcze kilka innych parametrów ;)
longtom napisał(a):...
Kiedyś dużo tej funkcji używałem, teraz jeśli tylko mogę to jej unikam....

Dlaczego :?: Skoro wyciąga szczegóły z cieni :?: nie powodując przepalenia jaśniejszych elementów zdjęcia :?:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.03.2011 15:57

Leszek Skupin napisał(a):Dlaczego :?:

Nie honor ... :wink:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 23.03.2011 16:03

Obiecuje solennie, że nigdy nie użyje ps'a... jak wszystkie kobiety (przynajmniej z mojego otoczenia) przestaną używać makijażu :devil:

Max Factor i Adobe robią w sumie w tej samej branży - tylko target inny... :lol:

Pzdr
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 23.03.2011 16:07

Rafał K napisał(a):Obiecuje solennie, że nigdy nie użyje ps'a... jak wszystkie kobiety (przynajmniej z mojego otoczenia) przestaną używać makijażu :devil:

Max Factor i Adobe robią w sumie w tej samej branży - tylko target inny... :lol:

Pzdr

dobrze zrobiony delikatny makijaż jest niewidoczny ;)
co innego tapeta ;)

:)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.03.2011 16:08

Rafał K napisał(a):Obiecuje solennie, że nigdy nie użyje ps'a... jak wszystkie kobiety (przynajmniej z mojego otoczenia) przestaną używać makijażu

Pozwolisz, że posłużę się cytatem z przedmówcy?

jan_s1 napisał(a):Dałeś przykład może nie ekstremalny, ale w każdym razie wyrazisty.

:lol:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 23.03.2011 16:12

hehehe

teraz pędzę w świat, ale tu wrócę :)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 23.03.2011 16:19

Leszek Skupin napisał(a):Dlaczego :?:

Te "aureole" mi się nie podobają, i ten HDeRowy klimat ta funkcja robi.
Nie mówię, że nie używam, mówię że kiedyś używałem często a teraz staram się rzadko.

Rafał K napisał(a):Obiecuje solennie, że nigdy nie użyje ps'a... jak wszystkie kobiety (przynajmniej z mojego otoczenia) przestaną używać makijażu :devil:

Pzdr

I z makijażem i z PeeSem można przesadzić a można wykorzystać z radością dla oczu.

I autora i widza. I o to chyba nam chodzi :wink:

pzdr
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.03.2011 16:28

Trza iść z postępem ...

Jeszcze się nie przyzwyczailiśmy do hdr-photo, a już nas goni hdr-video ... :wink:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 23.03.2011 16:29

Leszek Skupin napisał(a):
longtom napisał(a): rozjaśnij cienie, przyciemnij światła ..
Kiedyś dużo tej funkcji używałem, teraz jeśli tylko mogę to jej unikam....

Dlaczego :?: Skoro wyciąga szczegóły z cieni :?: nie powodując przepalenia jaśniejszych elementów zdjęcia :?:

Moim zdaniem jest to funkcja wręcz bezcenna pod warunkiem, że używana z umiarem. Szpetnie wygląda zbyt mocne wyciąganie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 122
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone