Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 22.03.2011 16:00

Taaaa w zasadzie to ....... masz rację :mrgreen: :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.03.2011 16:18

weldon napisał(a):
arturac napisał(a):...HDR-y robi się poprzez zrobienie 3 zdjęć....
A dlaczego 3?
Z 5 nie można? Słyszałem o takich, co składali z 7, 9 ...
A słyszałem o takich, co pod obróbkę wstawiali 1 zdjęcie. I to, zdaje się, jest chyba większość :D

Leszek, jakbyś szedł drugi raz, to weź jaki kapoczek, albo pływaczki od dziecka i spróbuj jednak przejść na druga stronę tej barierki.

A może się przywiąż? Ciekaw byłbym efektów ... :wink:

po chłopsku się robi 3
chciałem Leszkowi w prosty sposób naświetlić temat a nie się chwalić, że wiem czym się różni endoplazmatyczne retikulum szorstkie od gładkiego
:P
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.03.2011 16:21

Leszek Skupin napisał(a):
arturac napisał(a):tak mi te szaro-brązy(nienaturalny trochę ten kolor) obok barierki pachniały wyciąganiem z rawów...efekt fajny. a HDR-y robi się poprzez zrobienie 3 zdjęć-niedoświetlone, odpowiednio naświetlone i prześwietlone a potem nakłada się te trzy obrazy na siebie. otrzymujesz obraz we wszystkich miejscach odpowiednio oświetlony, nie ma przepaleń, ani ciemnych miejsc-tak po chłopsku. nigdy nie miałem czasu na RAWy ale chyba spróbuję..

a jakbyś Leszku przeszedł się jeszcze na spacer?? i zrobił mniej więcej te same miejsca w lepszym świetle to byłoby pełne porównanie.
pozdrawiam

Co masz na myśli :?: IMHO to była jedna z lepszych godzin na focenie (godzina przed zachodem słońca) poza tym słońce było ciekawie schowane za chmurami (ale tak nie do końca) dając bardzo mięciutkie światło, pomiar światła punktowy na jasne miejsca. Lepszej aury na robienie zdjęć to sobie nie wyobrażam...

A z tymi HDRami to tak myślałem ;) Nie będę się w to bawił ;) przynajmniej na razie... jakby co to mam jeszcze analoga :D w którym rozpiętość tonalna i WB wyjdzie zawsze taki jak w rzeczywistości ;) oczywiście robiąc zdjęcia z kliszy od razu na papier ;) no chyba że ktoś wywoływanie kliszy spieprzy, ale to już inna bajka ;)

Pozdrav :papa:

weldon napisał(a):...
Leszek, jakbyś szedł drugi raz, to weź jaki kapoczek, albo pływaczki od dziecka i spróbuj jednak przejść na druga stronę tej barierki.

A może się przywiąż? Ciekaw byłbym efektów ... :wink:

Wiesz... ja to sobie od razu mogę ponton napompować :D

w lepszym świetle, no tak, żeby jaśniejsze wyszły w oryginale, dla czystego porównania. jakiś wątek o kajakach był, może kajakiem popłyniesz? :)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.03.2011 10:49

Widzisz strasznie kontrastowo było i w zasadzie HDR (wg powyższego) by tu pasował, albo zrobić jedną fotkę....... analogiem :mrgreen: oko ludzkie widziało piękną scenę - aparat już ją zniekształcił :(.

P.S. Analoga też mam i kilka filmów jeszcze do niego :oczko_usmiech: chyba polezę tam jeszcze raz... dzisiaj piękne słoneczko... ........ a nie dzisiaj nie dam rady.... mam wywiadówkę u syna w szkole :(
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2011 10:55

Leszek Skupin napisał(a):Widzisz strasznie kontrastowo było i w zasadzie HDR (wg powyższego) by tu pasował, albo zrobić jedną fotkę....... analogiem :mrgreen: oko ludzkie widziało piękną scenę - aparat już ją zniekształcił :(.

P.S. Analoga też mam i kilka filmów jeszcze do niego :oczko_usmiech: chyba polezę tam jeszcze raz... dzisiaj piękne słoneczko... ........ a nie dzisiaj nie dam rady.... mam wywiadówkę u syna w szkole :(

a jak masz ustawiony pomiar światła? może tu spróbuj coś pozmieniać.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.03.2011 11:12

Pomiar był punktowy, tak, żeby nie przepalić za bardzo nieba... kombinowałem już ;)

Ale jeszcze raz z matrixowym jeszcze spróbuję ;)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 23.03.2011 12:45

jan_s1 napisał(a):
BeJur napisał(a):teraz mnie dopadniecie....ale się zacznie ....

... chyba nic wielkiego się nie zacznie. :lol: Chcę tylko poznać dokładnie Twój punkt widzenia w temacie o którym mowa.

No i nie poznałem. Nie wiem do dzisiaj, czy prawidłowo zinterpretowałem Jej słowa.

mariusz-w napisał(a):
jan_s1 napisał(a):Prowadzi to do stwierdzenia, że większość najlepszych zdjęć krajobrazowych to nie są "piękne, prawdziwe, rzeczywiste zdjęcia".

No niestety tak to chyba jest ... naturę często się poprawia.

Niekoniecznie poprawia. Trochę więcej za chwilę.

Leszek Skupin napisał(a):Widzisz strasznie kontrastowo było i w zasadzie HDR (wg powyższego) by tu pasował.....oko ludzkie widziało piękną scenę - aparat już ją zniekształcił :(.

Leszku, to co powiedziałeś, wydaje mi się niezwykle ważne. Ileż to razy oko ludzkie widzi piękną scenę, a wychodzi z tego to co wychodzi. Metoda kilku naświetleń (cokolwiek by to było) nie prowadzi więc do zniekształcania, czy naginania rzeczywistości, a wręcz przeciwnie: do poprawienia tego, co zepsuł aparat. Oczywiście wielu stosuje tą metodę bez żadnego umiaru, w wyniku czego otrzymujemy nieznośnie przerysowane "hdr-owe" obrazki, choć i tu trafia sie czasem coś efektownego.
Myślę, że jest to technika, jak każda inna, ale nie powinna stanowić celu samego w sobie.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 23.03.2011 13:06

jan_s1 napisał(a):
jan_s1 napisał(a):
BeJur napisał(a):teraz mnie dopadniecie....ale się zacznie ....

... chyba nic wielkiego się nie zacznie. :lol: Chcę tylko poznać dokładnie Twój punkt widzenia w temacie o którym mowa.

No i nie poznałem. Nie wiem do dzisiaj, czy prawidłowo zinterpretowałem Jej słowa.

Przepraszam, ale umknęło mojemu czujnemu oku ;)....

Czułam, że mnie dopadniecie, za te obrazki ze zdjęć. Jestem zwolennikiem fotografii czystej, rzeczywistej, te wszystkie obróbki i przeróbki, hdr-y i inne - drażnią mnie.
To już nie jest dla mnie fotografia, utrwalenie chwili tylko "malarstwo".
Owszem - poprawienie kadru, rozjaśnienie, czasami kontrast ok, ale reszta wg mnie jest zbędna jeśli odpowiednio przyłoży się człowiek do zdjęcia.
Ktoś tu napisał na forum (nie pamiętam kto i gdzie) że jedni potrafią zrobić dobre zdjęcia, inni dobrze je obrobią na komputerze (czy jakoś tak, wiecie - w moim wieku juz pamięć nie ta ;) )
B.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.03.2011 13:15

BeJur napisał(a):Ktoś tu napisał na forum (nie pamiętam kto i gdzie) że jedni potrafią zrobić dobre zdjęcia, inni dobrze je obrobią na komputerze (czy jakoś tak, wiecie - w moim wieku juz pamięć nie ta ;) )
B.

No tak, ale, w ten sposób, to się ograniczymy tylko i wyłącznie do ... slajdów? :lol:
W końcu nawet wywołanie i naświetlenie zdjęcia z negatywu będzie faux pas.

Nie dajmy się zwariować.Myślisz, że to, co oglądamy w Portfolio fotografików,
lub w ich galeriach to jest prosty jotpeg z aparatu?
Dobrze przygotować zdjęcie do pokazania to też jest sztuka, nie dla wszystkich dostępna.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.03.2011 13:23

jan_s1 napisał(a):...
Leszek Skupin napisał(a):Widzisz strasznie kontrastowo było i w zasadzie HDR (wg powyższego) by tu pasował.....oko ludzkie widziało piękną scenę - aparat już ją zniekształcił :(.

Leszku, to co powiedziałeś, wydaje mi się niezwykle ważne. Ileż to razy oko ludzkie widzi piękną scenę, a wychodzi z tego to co wychodzi. Metoda kilku naświetleń (cokolwiek by to było) nie prowadzi więc do zniekształcania, czy naginania rzeczywistości, a wręcz przeciwnie: do poprawienia tego, co zepsuł aparat. Oczywiście wielu stosuje tą metodę bez żadnego umiaru, w wyniku czego otrzymujemy nieznośnie przerysowane "hdr-owe" obrazki, choć i tu trafia sie czasem coś efektownego.
Myślę, że jest to technika, jak każda inna, ale nie powinna stanowić celu samego w sobie.

Leszek Skupin napisał(a):Obrazek

Leszek Skupin napisał(a):Obrazek

Tutaj w procesie obróbki starałem się żeby niebo zostało bardzo zbliżone, żeby wiele nie straciło z pierwonego nieba, natomiast generalnie straszny cień w dole szuwarów próbowałem rozjaśnić na tyle, żeby było widać szczegóły. Tak mnie więcej właśnie zarejestrowałem tę scenę oczami :D No i obciąłem zdecydowaną część dołu ;)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 23.03.2011 13:31

BeJur napisał(a):Owszem - poprawienie kadru, rozjaśnienie, czasami kontrast ok, ale reszta wg mnie jest zbędna jeśli odpowiednio przyłoży się człowiek do zdjęcia.

Szanuję Twoje zdanie na ten temat, ale z tym jednym nie mogę się zgodzić. Masz widoczek cud-malina - grzech nie zrobić zdjęcia. Ale z której strony byś się nie przykładała, wychodzi 1/3 kadru czarna, albo przepalone niebo. Ten niepowtarzalny widok pozostaje tylko w Twojej pamięci, chyba że zastosujesz metody, których tak nie lubisz. :lol:
Jaki wariant wybierasz? :wink:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 23.03.2011 14:08

jan_s1 napisał(a):
BeJur napisał(a):Owszem - poprawienie kadru, rozjaśnienie, czasami kontrast ok, ale reszta wg mnie jest zbędna jeśli odpowiednio przyłoży się człowiek do zdjęcia.

Jaki wariant wybierasz? :wink:

Dla mnie to drugie "za sztuczne jest" ... :?
Zgadzam się z "BeJur".
To, że zabieram głos ... to nie oznacza wcale, że potrafię się "przyłożyć" !

Może nie powinienem, się odzywać ! :?
Trudno ... poszło ...

Pozdrawiam. :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.03.2011 14:15

mariusz-w napisał(a):Trudno ... poszło ...

Poszło ... :lol:

Czyli te landszafciki, które Rafał tutaj pokazał, to, waszym zdaniem, do kosza i niewarte uwagi, bo ... sztuczne? :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.03.2011 14:16

mariusz-w napisał(a):...
Dla mnie to drugie "za sztuczne jest" ... :?
...

Mariusz, ale najśmieszniejsze jest to, że właśnie tak było jak na tym drugim :!: :D a aparat spieprzył to ujęcie. Dobrze że udało mi się to wyciągnąć :D
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 23.03.2011 14:28

weldon napisał(a):
mariusz-w napisał(a):Trudno ... poszło ...

Poszło ... :lol:

Czyli te landszafciki, które Rafał tutaj pokazał, to, waszym zdaniem, do kosza i niewarte uwagi, bo ... sztuczne? :wink:

Czemu do kosza ? ... ja tolerancyjny jestem ! :lol:

Leszku ... wierzę !
Wiem, wiem ... zdjęcie to zdjęcie !

:)

Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 121
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone