weldon napisał(a):A dlaczego 3?arturac napisał(a):...HDR-y robi się poprzez zrobienie 3 zdjęć....
Z 5 nie można? Słyszałem o takich, co składali z 7, 9 ...
A słyszałem o takich, co pod obróbkę wstawiali 1 zdjęcie. I to, zdaje się, jest chyba większość
Leszek, jakbyś szedł drugi raz, to weź jaki kapoczek, albo pływaczki od dziecka i spróbuj jednak przejść na druga stronę tej barierki.
A może się przywiąż? Ciekaw byłbym efektów ...
Leszek Skupin napisał(a):arturac napisał(a):tak mi te szaro-brązy(nienaturalny trochę ten kolor) obok barierki pachniały wyciąganiem z rawów...efekt fajny. a HDR-y robi się poprzez zrobienie 3 zdjęć-niedoświetlone, odpowiednio naświetlone i prześwietlone a potem nakłada się te trzy obrazy na siebie. otrzymujesz obraz we wszystkich miejscach odpowiednio oświetlony, nie ma przepaleń, ani ciemnych miejsc-tak po chłopsku. nigdy nie miałem czasu na RAWy ale chyba spróbuję..
a jakbyś Leszku przeszedł się jeszcze na spacer?? i zrobił mniej więcej te same miejsca w lepszym świetle to byłoby pełne porównanie.
pozdrawiam
Co masz na myśli IMHO to była jedna z lepszych godzin na focenie (godzina przed zachodem słońca) poza tym słońce było ciekawie schowane za chmurami (ale tak nie do końca) dając bardzo mięciutkie światło, pomiar światła punktowy na jasne miejsca. Lepszej aury na robienie zdjęć to sobie nie wyobrażam...
A z tymi HDRami to tak myślałem Nie będę się w to bawił przynajmniej na razie... jakby co to mam jeszcze analoga w którym rozpiętość tonalna i WB wyjdzie zawsze taki jak w rzeczywistości oczywiście robiąc zdjęcia z kliszy od razu na papier no chyba że ktoś wywoływanie kliszy spieprzy, ale to już inna bajka
Pozdravweldon napisał(a):...
Leszek, jakbyś szedł drugi raz, to weź jaki kapoczek, albo pływaczki od dziecka i spróbuj jednak przejść na druga stronę tej barierki.
A może się przywiąż? Ciekaw byłbym efektów ...
Wiesz... ja to sobie od razu mogę ponton napompować
Leszek Skupin napisał(a):Widzisz strasznie kontrastowo było i w zasadzie HDR (wg powyższego) by tu pasował, albo zrobić jedną fotkę....... analogiem oko ludzkie widziało piękną scenę - aparat już ją zniekształcił .
P.S. Analoga też mam i kilka filmów jeszcze do niego chyba polezę tam jeszcze raz... dzisiaj piękne słoneczko... ........ a nie dzisiaj nie dam rady.... mam wywiadówkę u syna w szkole
jan_s1 napisał(a):BeJur napisał(a):teraz mnie dopadniecie....ale się zacznie ....
... chyba nic wielkiego się nie zacznie. Chcę tylko poznać dokładnie Twój punkt widzenia w temacie o którym mowa.
mariusz-w napisał(a):jan_s1 napisał(a):Prowadzi to do stwierdzenia, że większość najlepszych zdjęć krajobrazowych to nie są "piękne, prawdziwe, rzeczywiste zdjęcia".
No niestety tak to chyba jest ... naturę często się poprawia.
Leszek Skupin napisał(a):Widzisz strasznie kontrastowo było i w zasadzie HDR (wg powyższego) by tu pasował.....oko ludzkie widziało piękną scenę - aparat już ją zniekształcił .
jan_s1 napisał(a):jan_s1 napisał(a):BeJur napisał(a):teraz mnie dopadniecie....ale się zacznie ....
... chyba nic wielkiego się nie zacznie. Chcę tylko poznać dokładnie Twój punkt widzenia w temacie o którym mowa.
No i nie poznałem. Nie wiem do dzisiaj, czy prawidłowo zinterpretowałem Jej słowa.
BeJur napisał(a):Ktoś tu napisał na forum (nie pamiętam kto i gdzie) że jedni potrafią zrobić dobre zdjęcia, inni dobrze je obrobią na komputerze (czy jakoś tak, wiecie - w moim wieku juz pamięć nie ta )
B.
jan_s1 napisał(a):...Leszek Skupin napisał(a):Widzisz strasznie kontrastowo było i w zasadzie HDR (wg powyższego) by tu pasował.....oko ludzkie widziało piękną scenę - aparat już ją zniekształcił .
Leszku, to co powiedziałeś, wydaje mi się niezwykle ważne. Ileż to razy oko ludzkie widzi piękną scenę, a wychodzi z tego to co wychodzi. Metoda kilku naświetleń (cokolwiek by to było) nie prowadzi więc do zniekształcania, czy naginania rzeczywistości, a wręcz przeciwnie: do poprawienia tego, co zepsuł aparat. Oczywiście wielu stosuje tą metodę bez żadnego umiaru, w wyniku czego otrzymujemy nieznośnie przerysowane "hdr-owe" obrazki, choć i tu trafia sie czasem coś efektownego.
Myślę, że jest to technika, jak każda inna, ale nie powinna stanowić celu samego w sobie.
Leszek Skupin napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):
BeJur napisał(a):Owszem - poprawienie kadru, rozjaśnienie, czasami kontrast ok, ale reszta wg mnie jest zbędna jeśli odpowiednio przyłoży się człowiek do zdjęcia.
jan_s1 napisał(a):BeJur napisał(a):Owszem - poprawienie kadru, rozjaśnienie, czasami kontrast ok, ale reszta wg mnie jest zbędna jeśli odpowiednio przyłoży się człowiek do zdjęcia.
Jaki wariant wybierasz?
mariusz-w napisał(a):...
Dla mnie to drugie "za sztuczne jest" ...
...
weldon napisał(a):mariusz-w napisał(a):Trudno ... poszło ...
Poszło ...
Czyli te landszafciki, które Rafał tutaj pokazał, to, waszym zdaniem, do kosza i niewarte uwagi, bo ... sztuczne?