Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zmrol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmrol » 16.03.2007 09:06

Tu mam dwa zdjęcia jedno po obróbce
Obrazek

A drugie przed
Obrazek
Czy to pierwsze nie za bardzo przerysowane?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.03.2007 10:05

Widzę, że zabawę zaczęłaś od RGB :wink: co niestety nie jest chyba najlepszym pomysłem. Po zdjęciach, które wstawiłaś przed obróbką zauważyłem, że Twój aparat dobrze rysuje kolory, natomiast nie daje sobie rady ze zbyt silnym oświetleniem przez co zdjęcia wychodzą lekko wyblakłe. Podciągnięcie ostrości również się przydaje praktycznie we wszystkich fotkach, choć i tu należy zachować umiar. Na początek spróbuj pobawić się nasyceniem barw, jasnością i kontrastem, a jeśli już wchodzisz w zakresy regulacji RGB to najpierw zamknij oczy, przypomnij sobie jaki kolor ma Jadran i tak staraj się ustawić odpowiednią korektę :wink:

Obrazek
Obrazek

nie wiem które lepsze, w 2 odjąłem trochę (-5) Red :?: Jednak chyba to 2 :wink:
zmrol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmrol » 16.03.2007 12:33

To drugie rzeczywiście lepiej wygląda. Ale myślę że najlepszym wyjściem będzie kupno filtrów niż późniejsza obróbka. :)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.03.2007 13:24

Rysio... na tych zdjęciach, u podnóża gór, skupiska prawie czarne - to jeżowce ?? :wink:
Iwona Baśka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona Baśka » 16.03.2007 14:28

woka napisał(a):Rysio... na tych zdjęciach, u podnóża gór, skupiska prawie czarne - to jeżowce ?? :wink:

No właśnie , co to takie czarne? Rozumiem, że to "zieleń", która jest zielona tylko na drugim zdjęciu Zmrol.
Pozdrav
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.03.2007 14:54

Iwona Baśka napisał(a):
woka napisał(a):Rysio... na tych zdjęciach, u podnóża gór, skupiska prawie czarne - to jeżowce ?? :wink:

No właśnie , co to takie czarne? Rozumiem, że to "zieleń", która jest zielona tylko na drugim zdjęciu Zmrol.
Pozdrav

Dałoby się i to bardziej zazielenić, ale z tym to więcej roboty. Filtr UV + szara połówka lub polar kołowy powinny pomóc :wink: Niestety bez tego na fotkach kolor nieba i morza został rozjaśniony natomiast góry i zieleń zostały rzeczywiste, wg mnie filtry powinny na to pomóc :roll:
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 16.03.2007 18:10

zmrol napisał(a):To drugie rzeczywiście lepiej wygląda. Ale myślę że najlepszym wyjściem będzie kupno filtrów niż późniejsza obróbka. :)

Pod warunkiem, że można sobie pozwolić wydac kilkaset złotych na porządny filtr. Programów (za free) oferujących nieraz bardzo daleko idącą obróbkę jest na pęczki.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.03.2007 20:16

teraz coś krajowego

Obrazek

niestety wtedy jeszcze bez filtrów i jak widać przepał nieba okrutny :cry:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 16.03.2007 20:27

Rysio napisał(a):że Twój aparat dobrze rysuje kolory

Rysuje obiektyw, nie aparat... I w tym określeniu nie chodzi o kolory :roll:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.03.2007 20:29

Plumek napisał(a):

Tak się składa, że w hybrydach to jedna całość :wink:

Obrazek
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 16.03.2007 20:30

JasioJasio napisał(a):
zmrol napisał(a):To drugie rzeczywiście lepiej wygląda. Ale myślę że najlepszym wyjściem będzie kupno filtrów niż późniejsza obróbka. :)

Pod warunkiem, że można sobie pozwolić wydac kilkaset złotych na porządny filtr. Programów (za free) oferujących nieraz bardzo daleko idącą obróbkę jest na pęczki.

Bez przesady ;)

UV - fi 58 ok. 80 PLN; PL CIR - fi 58 ok. 190. I są to wystarczająco dobre filtry :) Hoya.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 16.03.2007 20:33

Rysio napisał(a):teraz coś krajowego

Obrazek

niestety wtedy jeszcze bez filtrów i jak widać przepał nieba okrutny :cry:

Przepał nieba nie wynika wyłącznie z braku użycia filtrów :)
Chodzi też o jakosć obiektywu i sposobu naświetlania. Masz kontrast po prostu. Zobacz na histogram. Ponadto masz spora aberrację chromatyczną (patrz na gałązki drzew na białym niebie).
Polaryzacyjny ma służyć wyniebieszczeniu nieba nad morzem i wody, a UV zjada nieco promieni UV. Ale kontastu nie zniwelujesz jedynie filtrami. Ważna jest też pora dnia i w jakim punkcie w stosunku do słońca znajduje sie fotografowany obiekt.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 16.03.2007 20:37

Rysio napisał(a):
Plumek napisał(a):

Tak się składa, że w hybrydach to jedna całość :wink:

Obrazek

No. Masz pecha, ze to jedna całosć. Więc nie używaj tego określenia do hybrydy. Proste. Rysunek oznacza odwzorowanie obiektywu.

A na tym zdjęciu widac, że słońce zostawiłeś po prawej - popatrz, jak układa się światło na niebie - po lewej ciemniejsze, po prawej jaśniejsze. Jakbyś przesunął aparat jeszcze w lewo miałbyś ładny niebieściuni kolorek.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.03.2007 20:43

Niestety Plumek tak jak powiedziałaś, pora dnia, ustawienie mają ogromny wpływ na jakość zdjęcia. Niekiedy niestety stajemy przed wyborem: mieć zdjęcie gorsze albo wcale. Aberracje niestety w hybrydzie w takich warunkach powstaną zawsze :cry:

Ps. Polar nie tylko nad morzem wyniebieszcza niebo :lol:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 16.03.2007 20:48

Rysio napisał(a):
Ps. Polar nie tylko nad morzem wyniebieszcza niebo :lol:

Wiem. Ale kontrastu nie zniwelujesz samym polarem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone