Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 21.03.2011 12:41

A generalnie co myślicie o kolorystyce, kontraście, WB czyli technice obróbki :?:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.03.2011 12:51

Leszek Skupin napisał(a):A generalnie co myślicie o kolorystyce, kontraście, WB czyli technice obróbki :?:

troszkę pachnie hdr'em, a ja niespecjalnie przepadam za tym.

Możliwe, że dlatego Rafał zwracał uwagę na za duże wyostrzenie.
W każdym razie, jak wspomniałem, tylko troszkę pachnie.
Trochę zimne. Osobiście preferuje cieplejsze tonacje, ale to juz kwestia gustu.

W każdym razie, jak na ostatki zimowe - pasuje.

A z kontrastami to, ostatnio, walczę.
Jakoś nie mam sprecyzowanego poglądu na kontrasty :?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 22.03.2011 09:35

weldon napisał(a):troszkę pachnie hdr'em, a ja niespecjalnie przepadam za tym.
...

Jak się tworzy HDRa :?: 8O, bo może przez przypadek zrobiłem i nawet o tym nie wiem :lool:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 22.03.2011 09:40

Leszku, kolorystyka super, nic nie poprawiaj, ma być zimne, bo to taka pora roku, jak dasz ciepłe - to zrobisz "ciapę" albo na siłę zachód słońca.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.03.2011 09:58

Leszek Skupin napisał(a):
weldon napisał(a):troszkę pachnie hdr'em, a ja niespecjalnie przepadam za tym.
...

Jak się tworzy HDRa :?: 8O, bo może przez przypadek zrobiłem i nawet o tym nie wiem :lool:

To przez te wyostrzanie i kontrast. HDR powinny wyrównywać, tak mi się wydaje,
takie tonalne różnice, ale większość stara się właśnie zrobić hdr'a tak, aby dać duży kontrast i kolor.
Dlatego się przyjęło na takie koszmarki mówić, że to hdr i to wszystko tłumaczy :(

Oczywiscie nie mówię koszmarki o twoich.
Przecież to nie hdr, jak sam wspomniałeś :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 22.03.2011 10:01

A chcecie zobaczyć oryginały jak mi wypadły z karty :?: :lol:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 22.03.2011 10:01

Leszek Skupin napisał(a):A chcecie zobaczyć oryginały jak mi wypadły z karty :?: :lol:

tak :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.03.2011 10:09

Leszek Skupin napisał(a):A chcecie zobaczyć oryginały jak mi wypadły z karty :?: :lol:

Pod warunkiem, że dołożysz opis postprocessingu. W skrócie przynajmniej.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 22.03.2011 10:34

Wywoływałem z RAWów... z JPGów bym czegoś takiego nie uzyskał... chyba... ;)

1.
Obrazek

2.
Obrazek

3.
Obrazek

4.
Obrazek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.03.2011 10:53

Leszek Skupin napisał(a):Wywoływałem z RAWów... z JPGów bym czegoś takiego nie uzyskał... chyba... ;)

To zależy, jakie jotpegi aparat wypluwa i jak z zakresem tonalnym tego Nikosia.

Wiem, że S3 i S5 mają się pod tym względem lepiej, niż D200, ale, zaręczam ci,
z mojej małej matrycy w kompakciku, też zdarza mi się sporo ciągnąć.
Pewnie dałbyś radę.

A to, co pokazałeś, to przecież nie jest z aparatu, tylko już obrobione przez ciebie.
Może wystaw gdzieś RAW'a?
Kiedyś proponowałem taka zabawę, z wywołaniem RAW'a, kto, jak sobie poradzi i jak widzi ten sam obrazek.
Potem możemy porównać i ocenić.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 22.03.2011 11:22

Taaa obrobione w sensie pomniejszone i wyostrzone JPGi, bo robiłem JPG fine + RAW
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.03.2011 13:43

tak mi te szaro-brązy(nienaturalny trochę ten kolor) obok barierki pachniały wyciąganiem z rawów...efekt fajny. a HDR-y robi się poprzez zrobienie 3 zdjęć-niedoświetlone, odpowiednio naświetlone i prześwietlone a potem nakłada się te trzy obrazy na siebie. otrzymujesz obraz we wszystkich miejscach odpowiednio oświetlony, nie ma przepaleń, ani ciemnych miejsc-tak po chłopsku. nigdy nie miałem czasu na RAWy ale chyba spróbuję..

a jakbyś Leszku przeszedł się jeszcze na spacer?? i zrobił mniej więcej te same miejsca w lepszym świetle to byłoby pełne porównanie.
pozdrawiam
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.03.2011 14:28

arturac napisał(a):...HDR-y robi się poprzez zrobienie 3 zdjęć....
A dlaczego 3?
Z 5 nie można? Słyszałem o takich, co składali z 7, 9 ...
A słyszałem o takich, co pod obróbkę wstawiali 1 zdjęcie. I to, zdaje się, jest chyba większość :D

Leszek, jakbyś szedł drugi raz, to weź jaki kapoczek, albo pływaczki od dziecka i spróbuj jednak przejść na druga stronę tej barierki.

A może się przywiąż? Ciekaw byłbym efektów ... :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 22.03.2011 14:58

arturac napisał(a):tak mi te szaro-brązy(nienaturalny trochę ten kolor) obok barierki pachniały wyciąganiem z rawów...efekt fajny. a HDR-y robi się poprzez zrobienie 3 zdjęć-niedoświetlone, odpowiednio naświetlone i prześwietlone a potem nakłada się te trzy obrazy na siebie. otrzymujesz obraz we wszystkich miejscach odpowiednio oświetlony, nie ma przepaleń, ani ciemnych miejsc-tak po chłopsku. nigdy nie miałem czasu na RAWy ale chyba spróbuję..

a jakbyś Leszku przeszedł się jeszcze na spacer?? i zrobił mniej więcej te same miejsca w lepszym świetle to byłoby pełne porównanie.
pozdrawiam

Co masz na myśli :?: IMHO to była jedna z lepszych godzin na focenie (godzina przed zachodem słońca) poza tym słońce było ciekawie schowane za chmurami (ale tak nie do końca) dając bardzo mięciutkie światło, pomiar światła punktowy na jasne miejsca. Lepszej aury na robienie zdjęć to sobie nie wyobrażam...

A z tymi HDRami to tak myślałem ;) Nie będę się w to bawił ;) przynajmniej na razie... jakby co to mam jeszcze analoga :D w którym rozpiętość tonalna i WB wyjdzie zawsze taki jak w rzeczywistości ;) oczywiście robiąc zdjęcia z kliszy od razu na papier ;) no chyba że ktoś wywoływanie kliszy spieprzy, ale to już inna bajka ;)

Pozdrav :papa:

weldon napisał(a):...
Leszek, jakbyś szedł drugi raz, to weź jaki kapoczek, albo pływaczki od dziecka i spróbuj jednak przejść na druga stronę tej barierki.

A może się przywiąż? Ciekaw byłbym efektów ... :wink:

Wiesz... ja to sobie od razu mogę ponton napompować :D
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 22.03.2011 15:20

Lesiu - godzina dobra, tylko pora roku mało atrakcyjna na taki pejzaż :wink: Teraz w zasadzie to tu nie ma koloru.

Najważniejsze, że miejscówki są - mz - w miarę, na wiosnę będziesz miał w nich piękną, świeżą zieleń, woda nie odpłynie a i obłoczki jakieś pewnie nieraz dopiszą. Do treningu przed wakacjami w sam raz.

Do zabawy z pomiarem, o której pisłeś, dołożyłbym filtr połówkowy (masz przecież :wink: ) - zwiększyłbym ekspozycję o moc filtra (żeby lepiej ten dół doświetlić).

Pzdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 120
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone