Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 19.03.2011 17:53

Weldon, skarbie - to po pojawieniu się Jordana, uważasz, że w kosza nie powinno się już grać :?: :lol:

Ten fot został nagrodzony na międzynarodowym konkursie, a autor jest - w mojej skromnej ocenie - jednym z 3-4 najlepszych pejzażystów - rodaków pokazujących fotki w necie :wink:

Więc naśladować, kurka, naśladować, a nie w komleksy wpadać :wink: :sm:

Pzdr
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.03.2011 18:06

Więc to nie twoje ...
No to mnie pocieszyłeś , bo i tak pejzażysta ze mnie jak z koziej ...
a po tym to już w ogóle odechciało mi się w pole wychodzić.

No dobra.
Ale nie da się ukryć, że Chorwacja to pejzaże, więc, skoro mnie jeszcze pewnie jakaś wizyta tam czeka,
to masz rację - trzeba się uczyć i byka za rogi łapać.

Wiślane:

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 21.02.2012 09:45 przez weldon, łącznie edytowano 1 raz
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 19.03.2011 18:17

Niepokojąco idziesz w symetrię ;)
a tak z zciekawości, to gdzie ten A380?

poprawiłam ;) zezjadło mi "3"
Ostatnio edytowano 19.03.2011 18:43 przez Bea.ta, łącznie edytowano 1 raz
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 19.03.2011 18:19

Rafał K napisał(a):Więc naśladować, kurka, naśladować, a nie w komleksy wpadać :wink: :sm:

albo - podziwiać i robić piękne, prawdziwe, rzeczywiste zdjęcia a nie obrazki ze zdjęć....

teraz mnie dopadniecie....ale się zacznie ....
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.03.2011 18:28

BeJur napisał(a):a tak z zciekawości, to gdzie ten A80?

Jeden, w Niemczech, a drugi to już pewnie tylko na allegro, bo to straszna staroć :devil:

A o co ci chodzi z tymi obrazkami ze zdjęć?
Podobno to malowanie światłem, więc obrazek się robi samoistnie (niektórym :( ).
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 19.03.2011 18:35

Rafał K napisał(a):Janek te hdry za mało naturalne.

Oczywiście, że tak. Ale to tylko jdna z uliczek, w którą zabrnąłem i wcale nie twierdzę, że to ślepa uliczka. W tym duchu też można zrobić ciekawe zdjęcie.

Rafał K napisał(a):Wróć lepiej do ambon - mówisz, że masz trzy - a zobacz co można zrobić tylko z dwóch 8)

Nie widziałem jeszcze tego zdjęcia. No cóż, można siedzieć i wpatrywać się, jak sroka w kość. Kompozycja, światło itp - to wszystko widać. Widać też, jakie znaczenie ma znalezienie odpowiedniego miejsca. Ciekawi mnie jednak, jaka była obróbka. Chyba musiało być składane z paru zdjęć - DRI, HDR, lub coś w tym rodzaju. Jak uważasz?
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 19.03.2011 18:41

weldon napisał(a):A o co ci chodzi z tymi obrazkami ze zdjęć?
Podobno to malowanie światłem, więc obrazek się robi samoistnie (niektórym :( ).

dla mnie, ale wiesz, ze się nie znam ;) fotografia to jest utrwalenie rzeczywistości, utrwalenie zrobione oczywiście porządnie - wykadrowane, złapane w odpowiednim momencie, światełko, cienie i tak dalej i tak dalej, a te obrazki ze zdjęć ( takie mi się określenie nasunęło) to jest to, co niektórzy chcieliby widzieć, a nie jest naparwdę.
Z całym szacunkiem, dla tych, którym chce się to robić i potrafią to robić (chyba, że im aparat robi to sam ;) tak, że słychać głośne łałłłłłłłłł.... ale dla mnie to naginanie rzeczywistości :)
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 19.03.2011 18:43

Autor gęsto często hdr'uje :wink: To mi nie wygląda na jedną klatkę.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.03.2011 18:43

jan_s1 napisał(a):Chyba musiało być składane z paru zdjęć - DRI, HDR, lub coś w tym rodzaju. Jak uważasz?

Aparat: Canon 5D mk I

Obiektyw: Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS USM

Duża rozpiętość tonalna, pełna klatka 21 megapixeli, matryca CMOS,
dająca bardziej pastelowe obrazy, dużo czasu poświęcone na znalezienie odpowiedniego miejsca
i odpowiedniego czasu ...

Ja bym postawił na jeden, a solidny strzał.

Ot, po prostu, dobra robota :wink:

Czyli zgadzam się z Beatą :D
Tylko że ja dopuszczam jeszcze prace w ciemni :wink:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 19.03.2011 18:45

weldon napisał(a):Czyli zgadzam się z Beatą :D
Tylko że ja dopuszczam jeszcze prace w ciemni :wink:

i tego się trzymajmy :)
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 19.03.2011 18:48

Welduś - kup sobie taki zestaw, będziesz wymiatał :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.03.2011 18:51

Rafał K napisał(a):Welduś - kup sobie taki zestaw, będziesz wymiatał :lol:

A dziękuje. Jakieś starocie mi w rękę wciskasz ...
Poczekam na S6Pro ... Zapowiadają, że niedługo będzie.

Już chyba trzeci rok zapowiadają :D
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 19.03.2011 18:59

Janek - masz tu wypowiedź samego Autora, (na pytanie "jak on to robi" :mrgreen: )

"...To nie będzie sprawa do wytłumaczenia w dwóch zdaniach:-). Ani nie pojawi się jakaś "złota formuła", która wszystko rozwiązuje z automatu. Kluczem do całej sprawy jest moim zdaniem staranność. Po pierwsze wywołanie rawa,lub rawów, bo wiadomo,że zwykle naświetleń jest więcej. Nie mówię tu o późniejszym składaniu hdr-ów, lecz bardziej o maskowaniu różnie naświetlonych klatek.
Tak więc po uzyskaniu pierwszego pliku rozpoczyna się praca nad zdjęciem. Istotne jest tu chyba to,żeby nie traktować wszystkiego jednakowo. Nasze aparaty nie potrafią zarejestrować obrazu tak doskonale, jak potrafi go widzieć nasz mózg. Jeśli kontrastu brakuje tylko w jakimś obszarze, to należy go uzupełnić tylko w tym miejscu, a nie na całości. I tak powolutku ze wszystkim:nasycenie,odszumianie, ostrość itd.
Bez pośpiechu i nie na łapu-capu. Osobiście czasem przerywam,żeby zerknąć świeżym i niezmęczonym okiem na pracę na drugi dzień.
Odpowiadając na pytanie, które padło: ",co trzeba zrobić w kompie aby tak wyszło"- w zasadzie i w większości przypadków dokładnie to samo, co robią wszyscy, tylko powoli i starannie:-).
Oczywiście ten cały wywód nie ma najmniejszego sensu , bez odpowiedniej i często żmudnej pracy w terenie, okraszonej szczęściem w postaci warunków i światła-bez tego cała zabawa w przygotowanie zdjęcia nie ma sensu.
Wcześniej wspominałem także o maskowaniu poszczególnych naświetleń. To bardzo przydatna metoda,choć bardzo czasochłonna, i warto się nią wspomagać w wypadku sporej rozpiętości tonalnej..."

Skromny i cierpliwy chłopak 8) To będzie więc raczej maskowanie kilku naświetleń - tak mniemam :wink:

Pzdr
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 19.03.2011 19:39

BeJur napisał(a):teraz mnie dopadniecie....ale się zacznie ....

Niech mnie Bóg broni, żebym miał Cie dopadać i chyba nic wielkiego się nie zacznie. :lol: Chcę tylko poznać dokładnie Twój punkt widzenia w temacie o którym mowa. Z tego, co napisałaś wynika, że wszelkie zabiegi prowadzące do stworzenia jednego zdjęcia z kilku naświetleń itp, to "obrazki ze zdjęć". Prowadzi to do stwierdzenia, że wiekszość najlepszych zdjęć krajobrazowych to nie są "piękne, prawdziwe, rzeczywiste zdjęcia".

Rafale, dziękuję za podesłaną informację. Tak mniej więcej sobie to wyobrażałem.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 19.03.2011 19:44

weldon napisał(a):Wiślane:

Piotrek, to drugie całkiem przyjemne, ale w pierwszym wydaje mi się, że ten most jakoś niefortunnie dzieli kadr na dwie części.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 117
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies