Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 15.03.2007 20:11

Obrazek :D
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 15.03.2007 20:12

Obrazek
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 15.03.2007 20:34

hrehor napisał(a):Obrazek

Noooo...., super jest ten pejzaż :D

Pejzaż (francuski. paysage) - malarstwo krajobrazowe, czyli malarstwo przedstawiające krajobraz, widok natury lub otoczenia miejskiego.

W zależności od przedstawionej rzeczywistości wyróżnia się pejzaż topograficzny – odzwierciedlający konkretny motyw i pejzaż fantastyczny – będący wytworem wyobraźni. Dzieli się też pejzaże w zależności od obrazowanego motywu:

* weduta – pejzaż przedstawiający scenę miejską
* marina – krajobraz marynistyczny, morski
* pejzaż ze sztafażem – w pejzażu pojawia się postać ludzka lub zwierzęca

jak rozumiem wziąłeś ten ostatni z wymienionych
:?: :roll:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pejza%C5%BC - tu jest więcej :wink:
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 15.03.2007 20:50

Rysiu wspaniale to ująłeś jestem pod wrażeniem, pozdrawiam serdecznie i do jutra bo dzieciaki mnie męczą.:D
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 15.03.2007 21:26

Uchwyciłem dziś klasyczną wedutę !
Stało to coś przed moim miejscem pracy i do dyspozycji miałem tylko Nokię. Nie było czasu na zastanawianie się - a nuż komuś nie spodobałoby się moje hobby :)

Oto efekt pejzażu dokumentalnego :wink:

Obrazek
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 15.03.2007 21:29

wojan fajne fotki
hrehor większość zdjęć jest słaba technicznie,dobry przykład dał Plumek 8)
Rysio fajny kolor wody Ci wyszedł....
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 15.03.2007 21:46

Obrazek
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 15.03.2007 21:54

Arku ale śliczne, a ta woda-baaaaaaaaardzo mi się podoba. :D I małe pytanie-c zrobił Plumek? Jestem kompletnie zielona w tej kwestii- jakie programy, gdzie coś poczytac na ten temat, czy bez pomocy rasowego fotografa dam radę. Ja też chcę takie ładne zdjęcia, a niestety po tym co tu czytam to coraz wiecej dostrzegam niedoskonałości jeśli chodzi o jakość moich. :cry:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 15.03.2007 22:03

arekwroc napisał(a): wojan fajne fotki

Dzięki Arku za dobre słowo - tym cenniejsze ,że pada z ust fachowca :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.03.2007 22:18

AnetaA napisał(a):Arku ale śliczne, a ta woda-baaaaaaaaardzo mi się podoba. :D I małe pytanie-c zrobił Plumek? Jestem kompletnie zielona w tej kwestii- jakie programy, gdzie coś poczytac na ten temat, czy bez pomocy rasowego fotografa dam radę. Ja też chcę takie ładne zdjęcia, a niestety po tym co tu czytam to coraz wiecej dostrzegam niedoskonałości jeśli chodzi o jakość moich. :cry:

Plumek wkleiła :wink: na str.11 zdjęcie tej samej skały, można porównać które lepiej wyszło.
:papa:
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 15.03.2007 22:30

Janusz Bajcer napisał(a):
AnetaA napisał(a):Arku ale śliczne, a ta woda-baaaaaaaaardzo mi się podoba. :D I małe pytanie-c zrobił Plumek? Jestem kompletnie zielona w tej kwestii- jakie programy, gdzie coś poczytac na ten temat, czy bez pomocy rasowego fotografa dam radę. Ja też chcę takie ładne zdjęcia, a niestety po tym co tu czytam to coraz wiecej dostrzegam niedoskonałości jeśli chodzi o jakość moich. :cry:

Plumek wkleiła :wink: na str.11 zdjęcie tej samej skały, można porównać które lepiej wyszło.

Właśnie o to chodzi.Różnicę dostrzegam, ale jak ona to zrobiła??? :?:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.03.2007 00:20

Po prostu - wzięła swój aparat i zrobiła zdjęcie :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.03.2007 08:31

zmrol napisał(a):Rzeczywiście to zdjęcie nabrało teraz odpowiednich kolorków. Już ściągnełam sobie program do obróbki zdjęć. A na przyszłość zastanawiam się nad kupnem odpowiednich filtrów. Może znawcy fotografii coś doradzą? Mam Kodaka Z 740 nić szczególnego ale zawsze to jakaś cyfrówka.

Powinnaś zacząć od tego
http://www.allegro.pl/item176162066_tul ... iasto.html

http://www.foto-tip.pl/sklep/product_in ... cts_id=247 - to nad Jadran i w góry

http://www.foto-tip.pl/sklep/product_in ... cts_id=246 a to m.in żeby nieba nie przepalać

hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 16.03.2007 08:46

arekwroc napisał(a): wojan fajne fotki
hrehor większość zdjęć jest słaba technicznie,dobry przykład dał Plumek 8)
Rysio fajny kolor wody Ci wyszedł....

nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, zdjęcia robię jako amator ,ale dzięki za wypowiedzianą opinię. :D :D :D :D pozdrawiam.
zmrol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmrol » 16.03.2007 08:53

Rysio napisał(a):
zmrol napisał(a):Rzeczywiście to zdjęcie nabrało teraz odpowiednich kolorków. Już ściągnełam sobie program do obróbki zdjęć. A na przyszłość zastanawiam się nad kupnem odpowiednich filtrów. Może znawcy fotografii coś doradzą? Mam Kodaka Z 740 nić szczególnego ale zawsze to jakaś cyfrówka.

Powinnaś zacząć od tego
http://www.allegro.pl/item176162066_tul ... iasto.html

http://www.foto-tip.pl/sklep/product_in ... cts_id=247 - to nad Jadran i w góry

http://www.foto-tip.pl/sklep/product_in ... cts_id=246 a to m.in żeby nieba nie przepalać

Wielkie dzięki Rysio tulejkę już mam wiec zostały mi do zakupienia oba filtry. Włąśnie się zastanawiałam jaka jest między nimi róznica. Czy potrzebne są oba? Czy wystarczy mi na początek jeden, jeśli tak to który?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone