Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 01.12.2010 12:19

weldon napisał(a):
mariusz-w napisał(a): ... sam wycierałem monitor !

Ja też! Paznokciem skrobałem :lol: :D :lol:

No to przynajmniej monitory mamy czyste !

:D :D :D
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 01.12.2010 12:24

Rafał K napisał(a):NG 2010

trochę za dużo jak na jeden raz.. uff... ;)

Choć wybitną pejzażystką nie jestem, zgadzam się z Mariuszem i Weldonem w kwestii fastrygi i paprocha ;) Ale krajobrazy piękne.

Plumku, pierwsze zdjęcie ma piękny światłocień...
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 01.12.2010 20:43

Mariusz, Weldon -> widzę, że słownictwo i wstawki z klubu Fuji zrobiło swoje :wink: :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.12.2010 20:57

Crayfish napisał(a):Mariusz, Weldon -> widzę, że słownictwo i wstawki z klubu Fuji zrobiło swoje :wink: :D

Cóż, w końcu jakieś postępy powinny być :D

Tu nas nie chcą uczyć, takich ładnych kirkułów też nam nie chcą pokazać,
to się błąkamy po obcych :lol:
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 01.12.2010 21:07

weldon napisał(a):Tu nas nie chcą uczyć, takich ładnych kirkułów też nam nie chcą pokazać,
to się błąkamy po obcych :lol:

Jesteś niesamowity gość ! :lol:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 01.12.2010 21:23

F-uncia napisał(a):Plumku, pierwsze zdjęcie ma piękny światłocień...

No wg mnie ta fota ma własnie coś w sobie... Dzięki za komentarz ;)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 01.12.2010 22:52

Plumek napisał(a):Obrazek

Plumku
Świetna fota
Bardzo mi się podoba.
Piękna gra cieni!!!

:P
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 02.12.2010 00:31

mariusz-w napisał(a):Pierwsze zdjęcie za bardzo rozmazane ... i nie oddaje uroku miejsca.

No. Może nie tyle rozmazane, ale perspektywa tele robi swoje i GO jest mała...
Akurat tu chodziło o wycięcie tych fal na tle gór, ponieważ całość fal nie była oświetlona tymi złotymi promieniami zachodzącego słońca, dlatego skupiłem się tylko na tym fragmencie widoku a ja uwielbiam takie barwy i delikatne, złote światło na wodzie - zresztą dla porównania cały widok gdzieś mam i wygrzebię.

Poza tym, jest jeszcze jedna rzecz w tej focie- raczej nikt nie wpadnie jaka. Sentyment do gór, a właściwie do kształtu jednej góry.
Otóż ten masyw w tle do złudzenia przypomina bryłą Everest widziany od lodowca Khumbu i Base Camp. Złudzenie było tak silne, że natychmiast postanowiłem "wydzielić" tę część całości.

Dzięki za komenty.
Ptok z foty wyleci, skoro ma wam rysować monitory... :lol: :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.12.2010 07:14

Fatamorgana napisał(a):... ten masyw w tle do złudzenia przypomina bryłą Everest widziany od lodowca Khumbu i Base Camp. Złudzenie było tak silne, że natychmiast postanowiłem "wydzielić" tę część całości.

Pozostaje mi wierzyć na słowo ... :D

Fata, widoczki bajka, a to, że się czegoś czepiam, to dlatego, że chcę się czegoś nauczyć.
I, z pewnością, będę bardziej krytycznie patrzył na zdjęcia twoje, Ani, czy Funci,
którą, notabene, oglądam sobie czasem ... gdzie indziej :lool:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 02.12.2010 08:12

Podpisuję się pod tym co Piotrek powiedział ... też uczyć się zamierzam !

Może późno ... ale .... ! :?

Fatamorgana napisał(a):Akurat tu chodziło o wycięcie tych fal na tle gór, ponieważ całość fal nie była oświetlona tymi złotymi promieniami zachodzącego słońca, dlatego skupiłem się tylko na tym fragmencie widoku a ja uwielbiam takie barwy i delikatne, złote światło na wodzie - zresztą dla porównania cały widok gdzieś mam i wygrzebię.

Poza tym, jest jeszcze jedna rzecz w tej focie- raczej nikt nie wpadnie jaka. Sentyment do gór, a właściwie do kształtu jednej góry.
Otóż ten masyw w tle do złudzenia przypomina bryłą Everest widziany od lodowca Khumbu i Base Camp. Złudzenie było tak silne, że natychmiast postanowiłem "wydzielić" tę część całości.

Dzięki za komenty.
Ptok z foty wyleci, skoro ma wam rysować monitory... :lol: :wink:

I to mnie przekonuje ... tych przytoczonych przez ciebie widoków nie znam ... ale mam tak samo ... na wycieczkach staram się dokumentować przeżytą chwilę i nie zawsze zwracam uwagę na "zasady krajobrazowej fotografii ".

Jak pisał Wojtek w swojej relacji "Chwila, która trwa, może być najlepszą z twoich chwil."

... i tego trzeba się trzymać !

Gdyby było inaczej, to nasze relacje były by bardzo ubogie w fotki.

A tak ... te ukazujące często (może w nie najdoskonalszy sposób) zastane momenty, widoki, zdarzenia ... wzbogacają nasza wiedzę o rożnych miejscach na świecie.

Serdecznie pozdrawiam Mariusz.

:D
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 02.12.2010 12:14

Będąc w tym niezwykłym miejscu- Playa de Cofete- spotkał mnie spory dylemat. Mianowicie miałem bardzo niewiele czasu i... niemal 360 st. widoków. Trochę nie byłem pewien, co sfocić, na czym zawiesić oko. Było kilka minut, piździawa, piasek fruwał wraz z pyłem wodnym, więc zmiany optyki nie dość, że kłopotliwe to jeszcze wykonywane z ostrożnością.
Tak to właśnie czasami jest. Przyroda funduje nam darmowy spektakl, ale ten spektakl trwa zaledwie kilka minut, w ciągu których trzeba zdecydować i robić swoje. I jeszcze ten wszechobecny szum fal oceanu.
Taki kołowrót wrażeń. Naprawdę niełatwo jest tak po prostu wziąść i robić zdjecia, bo człowiek jako istota wrażliwa najpierw stoi z rozdziawioną paszczą i chce zwyczajnie pogapić się na to wszystko... :) :wink:

Ale cuś tam jednak się ustrzeliło.
Obrazek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.12.2010 12:44

Fatamorgana napisał(a):Mianowicie miałem bardzo niewiele czasu i... niemal 360 st. widoków. Trochę nie byłem pewien, co sfocić ...

I widzisz, gdybyś miał statyw, to byś mógł nam ładną panoramę 360 stopni ustrzelić.

A tak, musimy się zadowolić tym, co mamy :(

:lol:

Czy to w dali, po prawej, to jakiś zameczek?
Pięknie położony.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 02.12.2010 18:52

weldon napisał(a):Czy to w dali, po prawej, to jakiś zameczek?
Pięknie położony.

Villa Winter. :wink:
Fatamorgana - daj trochę plaży jak masz.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 02.12.2010 19:51

Fatamorgana napisał(a):

Bardzo ładny strzał. :D
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 02.12.2010 19:55

jan_s1 napisał(a):
Fatamorgana napisał(a):

Bardzo ładny strzał. :D

Bardzo ! :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 109
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone