Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.10.2010 18:51

janniko napisał(a):Taką oto fotkę pstrykłem dziś rano...

Swoim Nikonem czy dalej testujesz :?: :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.10.2010 19:01

Testuje Nikona ... :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 24.10.2010 19:19

janniko napisał(a):Szerokość równe 800 .. żeby nie było..
:?

No to teraz podyskutujemy o zdjęciach :lol: Jak już kilka razy na tym forum wspominałem, sprzęt fotograficzny a szczególnie lustrzanki są głupie jak funt kudeł :) W trybie auto ustawiła Ci przy 18 mm f11 i czas 1/500 sek., podbijając jednocześnie ISO do 800. Taki czas nie byłby potrzebny nawet jakbyś miał Parkinsona przy tej ogniskowej :) Skutkiem czego soft zmielił szczegóły szczególnie w cieniach, wyprało też trochę kolory a na sam koniec zastosowałeś zbyt mocną kompresję i z fotki 800x536 zrobiłeś 74,3 KB a to co najmniej 2 razy za mało dla kolorowych obrazków. Na koniec powiem Ci że kadr jest przyzwoity :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.10.2010 20:26

Rysio napisał(a):
janniko napisał(a):Szerokość równe 800 .. żeby nie było..

No to teraz podyskutujemy o zdjęciach :lol: Jak już kilka razy na tym forum wspominałem, sprzęt fotograficzny a szczególnie lustrzanki są głupie jak funt kudeł :) W trybie auto ustawiła Ci przy 18 mm f11 i czas 1/500 sek., podbijając jednocześnie ISO do 800. Taki czas nie byłby potrzebny nawet jakbyś miał Parkinsona przy tej ogniskowej :) Skutkiem czego soft zmielił szczegóły szczególnie w cieniach, wyprało też trochę kolory a na sam koniec zastosowałeś zbyt mocną kompresję i z fotki 800x536 zrobiłeś 74,3 KB a to co najmniej 2 razy za mało dla kolorowych obrazków. Na koniec powiem Ci że kadr jest przyzwoity :wink:

Może DR miał na 400? :wink:

Mam prośbę. Moglibyście, od czasu do czasu, wrzucić dwa zdjęcia w fotoopinie na przykład,
jedno przykładowe jak w danych warunkach zwrócić uwagę na ustawienia, a jakich ustawień unikać?

800 ISO, nie tylko w tych warunkach, ale w ogóle, jest już generatorem szumu.
Jeżeli Janek robił to rano, z automatu i z ręki, to mu tak wskoczyło, a przecież mogło i 1600 i 3200.
Przy 100 ISO byłoby pewnie poruszone, ale przy 200?

Zwróć jeszcze uwagę, że zmniejszał zdjęcie i kompresował w Paint'cie, a więc jakby je walcem przejechał.
Lepsze jakościowo, ale nieporównywalnie do PS'a, wypuszcza Irfan na przykład.

Może jak zmniejszać i bezstratnie obracać obrazki, również hurtem przykleić?

Zauważyłem, że z przetwarzaniem wsadowym też jest często problem.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 24.10.2010 21:06

Pitorku_B
Już pisałem (w innym temacie), że to już jest mój Nikon D80 + Nikkor 18-105
się wreszcie zdecydowałem :P i na razie nie żałuję!

Rysio
Dzięki za komentarz.
To są moje dosłownie pierwsze raczkowania z lustrzanką i na razie jestem trochę pogubiony.
Tym bardziej liczę na krytykę, żeby choć trochę się czegoś nauczyć.

Zdjęcie robiłem w trybie "P" (breck. -0,7). Mam wyłączoną "automat. czułość ISO" (ustawiam ręcznie). Niechcący zostawiłem iso 800, bo poprzednie zdjęcie robiłem w trudniejszych (ciemniejszych) warunkach.

Zgodnie z waszymi sugestiami nie kompresowałem zdjęcia w Paincie, lecz w PS-ie:
w pasku wybrałem zakładkę "Obrazek" potem "Wielkość obrazka" i tam szerokość "oryginału" 3872 zamieniłem na 800 (zgodnie z zaleceniami Regulaminu). No i tak "spreparowane" zdjęcie wkleiłem tutaj.
Hm.. ? jak wy to robicie, że wam wychodzi dobrze?
Mam ten (wyżej polecany przez Weldona) program FastStone, ale tam straty wychodzą jeszcze gorsze niż w Paincie.. :(

Rysiu.
A możesz mi napisać patrząc na tę fotkę, jakie parametry w trybie "M" dobrzy byłoby ustawić przy ogniskowej 18, żeby szczegóły w cieniach nie zmieniały się i kolory nie były tak wyprane?
będę dźwięczny za jakieś sugestie.
Poczekam na podobną pogodę i chętnie pstryknę wedle zaleceń.

pzodro
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 25.10.2010 05:37

:wink:

Udało mi się skompresować troszkę mniej stratnie.

Obrazek

Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 25.10.2010 08:12

Nie mam wiedzy na tyle by wskazać Ci dokładne parametry jakich powinieneś użyć przy tym ujęciu z marszu a przeliczać mi się nie chce na piechotę, ale: najlepszym wyborem w tym miejscu będzie tryb priorytetu przysłony z kontrolą manualną ISO i punktowym AF. Przy 18 mm przysłona o wartości f11 nie jest błędem przy tak rozległym planie, jednak całkowicie wystarczającym czasem będzie 1/100 sek (jeśli Ci się ręce nie trzęsą to nawet 1/50 sek) wtedy ISO 100 czy 200 będzie realne i nie zeżre Ci szczegółów. Niepotrzebnie moim zdaniem pojechałeś też z EV - 0,7, bo do prześwietleń trochę brakuje i to jedynie tych 2 białych budynków natomiast nadrzeczne krzaki i wał umacniający są niedoświetlone :)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 25.10.2010 08:20

Ja tylko dorzucę, że każdy aparat ma swoją specyfikę (użyta matryca, pomiar światła i jego tendencje).
D80 akurat należy do bardziej "szumnych", więc unikaj janniko ISO>400 jeśli możesz.

Wczorajszy pobyt w przeuroczej Dolinie Obsivanka w Małej Fatrze.
I któreś tam z kolei uwiecznianie najsłynniejszego motywu tego miejsca.
Wielka Sokola Wieża (wspaniała 60m iglica startująca z dna doliny).
Obrazek
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 25.10.2010 09:17

Janniko :wink: Taki tam "jpeg 300kb" challenge :lol:

Obrazek

Wyrównane poziomy, gradient nie niebie, ciut kontrastu i ostrości, wykadrowane, (+ zmiana przestrzeni kolorów na adobe) - czyli korekta na 3 kliknięcia :wink:

Co do kadru to fajne były te odbicia w wodzie - ja bym się na nich skupił.

PZDR
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 25.10.2010 09:31

A obrócić troszeczkę?
Prawa strona w dół wyrównałaby most, horyzont i pionowo postawiła słup i jego odbicie, w jedną oś?

Tak o 1 stopień.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 25.10.2010 09:36

Weldon -
Rafał K napisał(a):... Co do kadru to fajne były te odbicia w wodzie - ja bym się na nich skupił.

PZDR
Ostatnio edytowano 25.10.2010 09:36 przez Rafał K, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.10.2010 09:36

Janniko po pierwsze primo gratuluję zakupu :D

Po drugie primo nie musisz stosować przysłony f/11 przy 18 mm ogniskowej, wystarczy f/5,6 - f/8 będziesz miał wtedy niższe czułości co za tym idzie mniejsze ziarno ;) choć D80 świetnie sobie radzi z fotkami przy ISO 800 pomniejszanymi do 800 pix ;)

Po trzecie primo obróbka... to co pokazał Rafał... sam bym się chciał tego nauczyć :mrgreen: ;)

Po czwarte primo jam tylko amatorszczyna więc słuchaj Rafała :mrgreen:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 25.10.2010 10:04

Lesio hiperfokalna dla typowego krążka rozproszenia przy 18 mm i f11 to tak mniej więcej jest od 2m do nieskończoności a więc bezpiecznie a i czas będzie jeszcze bezpieczny :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 25.10.2010 10:12

Rafał K napisał(a):Weldon -
Rafał K napisał(a):... Co do kadru to fajne były te odbicia w wodzie - ja bym się na nich skupił.

PZDR

Czyli ... ?

Poważnie, nie łapię :?
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 25.10.2010 10:15

Czyli o kadrowaniu Janniko się nie wypowiadam - a jakbym ja próbował to napisałem :wink:

PZDR
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 102
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone