Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.03.2007 22:36

Rysio napisał(a):Piotrek, ten sam feler co w większości moich zdjątek - białe niebo :cry: ale już mam odpowiednio aparat doposażony, więc jestem dobrej myśli przed nadchodzącym sezonem :wink:

wtedy akurat niebo było szaro-bure ale można zawsze pobawic się w przyszłości filtrami na obiektywie :papa:
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 09.03.2007 22:45

właśnie właśnie, albo programowo jakoś wspomóc :wink:
magdapaszek
Croentuzjasta

Postnapisał(a) magdapaszek » 09.03.2007 23:06

no to ja :wink:

Obrazek
krzysio21
Croentuzjasta

Postnapisał(a) krzysio21 » 10.03.2007 00:31

Obrazek

A co wy na to :?:
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.03.2007 09:40

Jesooo ale zdjęć się narobiło :lol:. Nie nadążam ;)

JasioJasio - owszem popatrz na wagę moich obrazków ;) te akurat mialem już gdzieś na serwerze.

Plavac - celowe rozmazanie nie bardzo mi podchodzi

Piotrek - 1 fota - druty :( i ta sama uwaga co do słońca co Rysio.

Janusz - jak dla mnie to zdjęcie ma swój klimat. Śnieg nie zawsze jest biały :twisted: - śnieg to woda więc odbija światło naturalne prawie tak samo jak woda, więc jego kolor zależy od koloru rownież nieba. Przy zachodzie słońca byłby różowy. Jak na razie najlepsze :!:

Ponownie Piotrek - OK i to jest zdjęcie jak dla mnie wporządku. Niebo nie zawsze jest niebieskie :lol: (tak wynika z moich obserwacji) zależy to od zamglenia (kondensacji pary wodnej) a w górach przy wysokiej temperaturze i nad dużą ilością wody może się tak zdażyć ;) ale UVka by się przydała lub filtr CPL ;)

Magda - zabawa w trójkąty ;) a gdybyś tak następnym razem w górach złapała więcej gór a niebo obcięła :?:, poza tym zbyt szare :( te góry

Krzysiek - podoba mi się ta plama światła przed wyspą widać że "lewituje" - super rozproszone światło - i tu widać jak promienie słoneczne w Chorwacji zawieszają się we mgle nad Jadranem ;), bo mniemam, że to z Chorwacji ;), nie mniej jednak też CPL by się przydał, nie wiem jaki masz aparat, ale nie bardzo poradził sobie z tą sytuacją ;)

Jejciu ale się opisałem :lol: nie bierzcie sobie zbytnio do serca moich amatorskich komentarzy ;)

Pozdrav :papa:
Ostatnio edytowano 15.03.2007 16:24 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
plavac
Cromaniak

Postnapisał(a) plavac » 10.03.2007 09:44

Rady bardzo cenne i żadna "wredność" nie jest brana pod uwagę :)
Co dla Was ważniejsze - kadrowanie czy późniejsza obróbka ?
Kompozycja czy żelazne zasady pejzażu - ale jakie one są ???
Jak nauczyć się wyczuwać proporcje ?Obrazek
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.03.2007 09:57

Plavac - Mnie się podoba - kompozycja - rzuca się w oczy na pierwszy raz ta samotna skała i przez to widać, że to gdzieś wysoooko w górach :D i ten błękit nieba świadczy o tym, że to już ponad warstwą chmur mimo, że zdjęcie robione lekko pod słońce - jest na godz 2 (kierunek padania cienia na skałach poniżej ;)) i wcale nie tak wysoko było czyli mniemam, że zdjęcie robiłeś w kierunku południowego wschodu :lol: lub południa ;)
Ostatnio edytowano 15.03.2007 16:24 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 10.03.2007 10:25

Lesiu, wiem że widziałeś :wink:
Magda, jak dla mnie, to po pierwsze ujęcie tak majestatyczne powinno być jednak w większym rozmiarze wklejone i uważam podobnie jak Leszek, góry zbyt wyblakłe i nieostre,
Krzysiu, promienie słońca ładne, lecz podobnie jak u Magdy rozmiar 800x600 wydaje się być optymalny,
Plavac, jeśli miniemy się trochę z kadrem obróbka pomoże, jeśli znacznie, nie będzie czego obrabiać. Pikne te Dolomity :?: jednak duży szum/ziarno przeszkadza

Lesiu - za duże odległości na Twojej fotce się zemściły przy tym oświetleniu :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.03.2007 10:42

;)
Ostatnio edytowano 15.03.2007 16:33 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 2 razy
arekwroc
Cromaniak

Postnapisał(a) arekwroc » 10.03.2007 11:07

Leszek w takich przypadkach najlepiej dopalić pierwszy plan lampą.....
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.03.2007 11:12

No tak :( nie myślałem o tym nawiewając przed nawałnicą, która zrobiła na mnie niesamowite wrażenie :(
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.03.2007 11:15

;)
Ostatnio edytowano 15.03.2007 16:26 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
arekwroc
Cromaniak

Postnapisał(a) arekwroc » 10.03.2007 11:35

Obrazek
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.03.2007 11:53

Arek ... podoba mi się :D
Ostatnio edytowano 15.03.2007 16:26 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 10.03.2007 12:12

Leszek Skupin napisał(a):Acoś co już niewiele przypomina zdjęcie :lol: Ciekaw jestem Waszych reakcji :D
Pozdrav :papa:

błeeeee :D

Arek - możesz podać na jakich parametrach było robione :?: i na co ostrzenie ustawione :?:
Ładne :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies