Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.08.2010 22:06

.... miejski.

Obrazek
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 19.08.2010 22:19

smoki:
nie za mocno obrobiłeś boczki ? tak jakoś sztucznie rozmazane.
pokaż oryginał.
sorki że się wtrącam, żaden spec ze mnie ale tak obserwuję sobie i staram się czegoś nauczyć.
Bobik69
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bobik69 » 19.08.2010 22:22

Obrazek
Bobik69
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bobik69 » 19.08.2010 22:31

Crayfish napisał(a):smoki:

Rzeczywiście sposób rozmycia trochę nietypowy... na tyle intrygujący, że w pierwszej chwili moja uwaga skupiła się właśnie na nim - nie wiem, czy o to chodziło :wink:
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 19.08.2010 22:37

Bobik69 napisał(a):
Crayfish napisał(a):smoki:

Rzeczywiście sposób rozmycia trochę nietypowy... na tyle intrygujący, że w pierwszej chwili moja uwaga skupiła się właśnie na nim - nie wiem, czy o to chodziło :wink:

o właśnie ... o to to to ....
A ten szpaler wody z dołu na górę bardzo ładnie wygląda.
Ostatnio edytowano 19.08.2010 22:51 przez Crayfish, łącznie edytowano 3 razy
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 19.08.2010 22:39

To może i ja pod ocenę

Obrazek

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.08.2010 22:44

Rozmycie zamierzone o tyle, iż oczywiście po lewej stronie zdjęcia skadrowana została postać i to w czerwonej bluzce! :evil: W czasie robienia zdjęcia nie zauważyłem tego. A to trochę inna wersja.

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.08.2010 22:51

Bobik69 napisał(a):Obrazek

Śliczne są te mchy :lol: z połączeniem wody, aż człowiekowi chce się usiąść i zostać.

Szkoda, że nie miałeś statywu. Można by było go fajnie wykorzystać, jeszcze w innej formie zdjęcia.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 19.08.2010 22:56

smoki3 napisał(a):Rozmycie zamierzone o tyle, iż oczywiście po lewej stronie zdjęcia skadrowana została postać i to w czerwonej bluzce! :evil: W czasie robienia zdjęcia nie zauważyłem tego. A to trochę inna wersja.

Faktycznie, ciężko się pozbyć tej postaci bo jest w okolicach granicy tego okręgu.
Bez rozmycia wg mnie lepsze. Ten sposób rozmycia zepsuł Ci chyba całkowicie zdjęcie.
Może jakieś stempelki ?
Bobik69
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bobik69 » 19.08.2010 22:56

renatalato napisał(a):To może i ja pod ocenę (...)

Zastanawiam się nad sposobem skadrowania. Wiem, że często nie ma możliwości doboru odpowiedniej perspektywy (np. z powodu braku czasu lub miejsca); w tym przypadku trochę rozprasza "ucięta" łajba na drugim planie (tuż przy prawej krawędzi zdjęcia). Zdaję sobie sprawę, że możliwości były niewielkie i w zasadzie w grę wchodziło jedynie rozszerzenie kadru tak, aby znalazły się na nim oba statki.

Na drugiej z fotek brakuje elementu równoważącego budynki z lewej strony - ale tutaj też nie było zbyt dużego pola manewru :)
Ostatnio edytowano 19.08.2010 23:30 przez Bobik69, łącznie edytowano 1 raz
Bobik69
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bobik69 » 19.08.2010 22:59

smoki3 napisał(a):Szkoda, że nie miałeś statywu. Można by było go fajnie wykorzystać, jeszcze w innej formie zdjęcia.

Brakowało mi też szarego filtru :(
Bobik69
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bobik69 » 19.08.2010 23:07

Crayfish napisał(a):
smoki3 napisał(a):Rozmycie zamierzone o tyle, iż oczywiście po lewej stronie zdjęcia skadrowana została postać i to w czerwonej bluzce! :evil: W czasie robienia zdjęcia nie zauważyłem tego. A to trochę inna wersja.

Faktycznie, ciężko się pozbyć tej postaci bo jest w okolicach granicy tego okręgu.
Bez rozmycia wg mnie lepsze. Ten sposób rozmycia zepsuł Ci chyba całkowicie zdjęcie.
Może jakieś stempelki ?

Czasami sposobem na "uratowanie" ujęcia może być przejście na kolorystykę czarno-białą.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 19.08.2010 23:14

Bobik69 napisał(a):
Crayfish napisał(a):

Może jakieś stempelki ?

Czasami sposobem na "uratowanie" ujęcia może być przejście na kolorystykę czarno-białą.

... o proszę ... tu już doświadczenie przemawia ...
sprawdziłem - faktycznie chyba lepiej
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.08.2010 23:15

ja lubię takie z kilkoma planami.

Obrazek

Obrazek

[IMG=http://a.imageshack.us/img828/1223/f1010001.jpg][/IMG]

Uploaded with ImageShack.us
Bobik69
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bobik69 » 19.08.2010 23:20

Crayfish napisał(a):sprawdziłem - faktycznie chyba lepiej

To jeszcze zaproponuję przeróbkę na czarno-białe z filtracją koloru (np. czerwonego) :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 94
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone